|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2007 19:47 Заглавие: Малко въпроси относно цифрова схемотехника |
|
|
Правя в момента една курсова работапо цифрова схемотехника(схемата съм си я направил и на симулацийте работи коректно ) имам бая литература ама некой неща просто са ги спестили май:
Имам ТТЛ ИС дето управлява една СМОС ИС ,та значи ТТЛката превключва на 1.3V CMOC ИС нa 1/2 ot захранването демек на 2.5V(цялата схема се захранва стандартно с 5V) ,за да може да се изравнят праговете на превключване към шината дето свързва изхода на ТТЛ и входа на СМОС се влючва резистор свързан към захранването.Как се смята стойността на този резистор.В една от книгите даже пишеше че при захранване на СМОСа с 5V тоя резистор е излишен и нивата на ТТЛ и СМОС сработвали, другите пише само че требе да го има даже и примерна стойност не е дадена.
Относно шумозащитността и филтрацията на захранването:
Към всяка ИС се включва кондензатор с капацитет до 100nF (между зхранване и маса)-капацитета на тоя кондензатор зависи ли от нещо или се избира наслука.
На платката трябва да има и електролитен кондензатор(между захранване и земя) с капацитет до 20uF -как се избира и тоя капацитет (като се има напредвид че захранването е траф+грец+ 7805 + филтрираш кондензатор )
Какви са корпусите на 7 сегментните LED индикатори имам тука два три ми се метлеят из шкафчето на единият пиновете са от късите страни ,а имам и един дето прилича на DIP ама гледах у Protela и у Layout та на ORCAD няма никакви подобни.Имат ли си някакви специални имена тея корпуси,да ги търся или трябва аз да си ги чертая.А имали такъв индикатор във стандартен DIP корпус.
Или някой ако знае от къде може да се дръпнат цели библиотеки с 7 сегментни индикатори.
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!! _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ichko Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2007 20:13 Заглавие: |
|
|
Това успях да намеря (виж атача). Има и формула за изчисляване на капацитета на филтриращия кондензатор, която според изложеното се използва само при прецизни изчисления. Ако искаш пиши на лични. _________________ Интелектът на Земята е константа, а населението непрекъснато расте! |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2007 20:25 Заглавие: |
|
|
Мерси много за бързия отговор, мисля че единият проблем вече е оправен . _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|