| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nuksha Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2007 21:07 Заглавие: ATX захранване ... |
|
|
| Може ли стандартно ATX захранване да се подкара на 24V. Варианта с трансвертер на 220 и после стандартно захранване не е удачен за случая. Интересува ме някой сблъсквал ли се е с подобен проблем... Благодаря предварително |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2007 21:18 Заглавие: |
|
|
| Може би да но не и с трансформатора в този му вид , а сигурно и не само трансформатора трябва да се преправи. |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 02, 2007 23:16 Заглавие: |
|
|
Абе зарежете ги тея глупости.То като се тръгне-едно трябва да се преправи, друго да се смени, трето не става...и накрая се получава повече киборг, отколкото АТХ.Ако изобщо се получи де.
П.С. Прилича на онази тема за Студиото, дето като му се изчовъркат карантиите и вече не е Студио  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2007 2:14 Заглавие: Мда |
|
|
| ShaGratH^ написа: | Абе зарежете ги тея глупости.То като се тръгне-едно трябва да се преправи, друго да се смени, трето не става...и накрая се получава повече киборг, отколкото АТХ.Ако изобщо се получи де.
П.С. Прилича на онази тема за Студиото, дето като му се изчовъркат карантиите и вече не е Студио  |
До някъде си прав, но може да се преправи виждал съм в интернет доста прилични преработки но за съжаление трафчето си подлежи на смяна или пренавиване, също и високоволтовите транзистори са твърде слаби по ток и те трябва да се сменят
В някой случай е по лесно да се направи наново, но може да се ползват доста части от това захранване включително и мощните диоди на изхода който са доста скъпи  |
|
|
 |
nuksha Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 03, 2007 20:00 Заглавие: |
|
|
| Можеш ли да постнеш линкове на подобни схеми със стойности на елементи за 24 волта??? Ще съм ти благодарен защото познанията ми по импулсна техника се свеждат дотам че знам единствено принципа на действие на импулсното .. това е. |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2007 6:32 Заглавие: Линкове |
|
|
| nuksha написа: | | Можеш ли да постнеш линкове на подобни схеми със стойности на елементи за 24 волта??? Ще съм ти благодарен защото познанията ми по импулсна техника се свеждат дотам че знам единствено принципа на действие на импулсното .. това е. |
Ето виж тук има интересни варианти но не ми харесва как е направил управлението на MOS транзисторите има по прост и по ефективен вариант за управлението им.
http://hc11-ide.funkmunch.net/atxps/atxps.html
http://hc11-ide.funkmunch.net/atxps/atxps_new.png
Според мен ако го направиш по долната схема ще е по добре а и частите са по малко, просто махаш всички неща който не ти трябват от захранването и няма начин да не работи, пробвал съм го и работи добре на съвсем малко по различна схема, единствено ще трябва да смениш трансформатора, мисля че ако ползваш феритен пръстен M2000 с по 4-5 навивки на рамо за първична и към 10-11 навивки на рамо за воторична , с мощноста няма да имаш проблем изобщо дори може да постигнеш мощност според душата на MOS транзисторите , може да помислиш и за токова защита , просто на изхода където е маса слагаш някакво мощно съпротивление последователно от порядъка около 0.2 Ом и с малка доработка на схемата го вкарваш в другия вход на чипа
 |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2007 11:43 Заглавие: |
|
|
| Ако правилно съм го разбрал, питащия иска да подкара захранването на 24V вместо 220V. |
|
|
 |
dreadx Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2007 11:45 Заглавие: |
|
|
| Човекът иска 24V --> ATX +5 -5 +12 -12, etc.. Примерно като да си включи компютъра в TIR. Но и това трябва да се постигне лесно, ако ползва цялата втора половина от платката на АТХ, както е дадено в линк-а по-горе. Също е възможно да използва и стария трансформатор. Аз съм разглобявал такъв чрез бавно нагряване до 200-250 oC докато се размекне смолата с която са залепени феритите. Само имайте предвид, че при високи температури стават още по-чупливи, вадете ги много внимателно. Остава да се смени първичната намотка с много по-дебела жица и съответно с по-малък брой навивки, като се ползва ориентировъчно съотношението, дадено в проекта по-горе. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 04, 2007 11:49 Заглавие: |
|
|
| Ще трябва да се сменят и ключовите транзистори, защото ще трябва да издържат много по-голям ток. |
|
|
 |
|