| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
PR1KA3L1BK0 Опитен потребител

Регистриран на: 23 Ное 2006 Мнения: 119 Местожителство: София Студентски град
|
Пуснато на: Вто Ное 06, 2007 22:29 Заглавие: Брояч с D тригери .... |
|
|
Трябва ми някаква елемнтарна схема или пък документация, понеже трябва да направя брояч който да брой от 0 до поне 1000, като с бутон се подава сигнал, и при всяко натискане на бутона трябва да се променя стоиноста, и да се извежда на 7 сегментни LED модули, ясно ми е как да направя да брой до 9, понеже това се извежда на най-последния модул, но как ще стане след като се нулира брояча за единиците да се подаде сигнал на брояча за десетиците, ако някой ми обясни това предполагам че за стотиците и хилядите ще е същото ... мерси предварително ако някой не ме е разбрал, да каже ще се опитам да обясна по добре .... мерси още веднъж  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mitachi Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 06, 2007 22:51 Заглавие: |
|
|
Я разгледай това, и без туй сигурно няма да се наложи действително изпълнение. Имах нещо подобно, като направена разработка, ама няма начин да си го намеря. Само да спомена, че е добре бутона който ще служи за броене, да минава през RS-тригер, за да премахнеш влиянието на паразитните вибрации. Тия индикации имат всичко в себе си. Брояча, извода за преминаване в следващ разряд и ИНДИКАЦИЯТА. _________________ Не обръщайте голямо внимание, на това което съм писал след 22.00ч. |
|
|
 |
Mlad76 Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 07, 2007 1:57 Заглавие: |
|
|
| наи лесно става с елка (1 + ....) и си готов.От това по просто здраве му кажи. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Ное 07, 2007 9:36 Заглавие: Re: Брояч с D тригери .... |
|
|
| PR1KA3L1BK0 написа: | Трябва ми някаква елемнтарна схема или пък документация, понеже трябва да направя брояч който да брой от 0 до поне 1000, като с бутон се подава сигнал, и при всяко натискане на бутона трябва да се променя стоиноста, и да се извежда на 7 сегментни LED модули, ясно ми е как да направя да брой до 9, понеже това се извежда на най-последния модул, но как ще стане след като се нулира брояча за единиците да се подаде сигнал на брояча за десетиците, ако някой ми обясни това предполагам че за стотиците и хилядите ще е същото ... мерси предварително ако някой не ме е разбрал, да каже ще се опитам да обясна по добре .... мерси още веднъж  |
Ако примерно си със 7490 трябва да свържеш входовете за нулиране на по-старшия брояч към изходите на по-младшия. В случая трябва да свържеш 2ри и 3ти пин на 7490 на десетиците съответно със 11ти и 12ти пин на 7490 на единиците. Така и за по-старшия. Младшия може да го свържеш към най-старшия и така ще се нулира като стигне 999 |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Сря Ное 07, 2007 15:47 Заглавие: |
|
|
дай поща да ти метна една глава от учебника на проф.Михов има го обяснен принципа на нарастване на броячите _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
toltec Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 07, 2007 23:51 Заглавие: |
|
|
Извинявам се , ама това обяснение не е ли задължение на учители по съответната дисциплина ( поне по мое време беше )
? |
|
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 08, 2007 22:03 Заглавие: |
|
|
Ето и схема на идеята, която slav4o.com даде  |
|