Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

стабилизатор 13.6-14.1В

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 9:51    Заглавие: стабилизатор 13.6-14.1В Отговорете с цитат

Консумацията ще е от порядъка на 3.5-4.3А мах , имам в излишък инт. ст. ЛМ 7815 , ако включа няколко с последващи 2 диода дали ще се получи.Спирам се на този вариант за да ползвам като радиатор кутията на блока, обща маса.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 10:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Консумацията е множко, а ако и входното (за което нищо не казваш) е високо то съвсем ще стане печка.
Може да ползваш 7815 с един "як проходен" транзистор (и евентуално още един диод в базата му).
Или задачата е да използваш "излишъците"?

Входното все пак колко е?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dinko78
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 19:49    Заглавие: Отговорете с цитат

RC Smile улучи право в 10., да целта ми е да ползвам излишъците, а и мисля да вържа 7-8 бр. от тези стаб. за да се презастраховам, мислех вариант и с 2 транзистора TIP 142 /с токова защита от страницата на National semiconductor/, но натоварването върху него, май ще му дойде множко, а и му трябва отделен радиатор /и да им слагам слюдени подложки и паста/ , колкото до входното напрежение ?ще изправям 220 до ... 16 мах 18 , за това входно напрежение все още се чудя кой е най-оптималния траф който да подбера, така че при толеранс на 220 +/- 10% да нямам прекалено голям излишък или недостиг на мощност..за трафа сметките ми са да получа при натоварване след греца мин.19.5В DC , oт значение ще ми е големината и на изправителните кондензатори след греца..и от тях имам в излишък /за съжаление са ми стойности от по 1000 мкф/, все си мисля че траф на 17-18В ще е окей , без товар ще дава ако не се лъжа около 23.8-24В .. Rolling Eyes .. за тия схеми знам че се ползват самостоятелно, а при по-големи товари с транзистори, но в случая не търся идеално стабилизирано захранване, допускам пулсации и толеранси +/- 5% и търся най -вече надежност.Колкото до трафа май той ще ми е най - голямата грижа идея си нямам къде в Пловдив да купя надежден траф 80-90VA, тук във форума преди време имаше един момък който предлагаше тороидални с добро КПД .. Rolling Eyes ???
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 20:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
тук във форума преди време имаше един момък който предлагаше тороидални с добро КПД

Да и ника му е prostaka, що така си го е избрал Confused негова си работа.
За да работят 15 волтовите стабилизатори както трябва - трябва да имат минимум 2 волта разлика вход - изход.
Така, че 17-18 В е добре и при положение, че имаш постоянен товар ще трябва да разсееш 10-тина вата. Ако въпросните стабилизатори са в корпус ТО220 и без суфикс Т, са си има - няма 10-тина схеми (за по-сигурно, въпреки, че ги дават до ват и половина) Smile
Цитат:
но в случая не търся идеално стабилизирано захранване, допускам пулсации и толеранси +/- 5% и търся най -вече надежност

Проблема в случая е, че винаги има толеранси в характеристиките и при такова паралелно свързване ако не се вземат мерки за изравняване на "токовете" през отделните стабилизатори - ще го отнесе "най-добрия" с всички произтичащи от това последствия и евентуалната верижна реакция.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
krasiorocknroll
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 07, 2007 22:21    Заглавие: Отговорете с цитат

LM317+мощен PNPтранзистор Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети