| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
1Andro1 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2005 0:19 Заглавие: |
|
|
МММ... да прав си.
Айде софтуерния бъг може да се премахне още в началото преди да се свържат крайните транзистори да се види поведението на самото управление на оцилоскоп. За ресета на чипа ако първоначалната иницилизация на чипа я направя като мек старт т.е. тръгвам от 0сек. и през определено време увеличавам продължителноста на импулса с 0.2 микросек. и така някъде до 2 микросек(това още не е уточнено проста така като за пример), нямали да стане. Мен такава ми беше идеята. Сега вече ако стане нещо и се отпушат два транзистора едновремено в едно рамо ще стане лошо.
Ти какво мислиш.
На мен не ми се използват много специализираните интегрални схеми защото там за да задам продължителноста на импулса трябва да използвам потенциометър, а с контролера при натискане на бутона ще увеличавам или намалявам с 0.2 микросек. всеки път и точно ще знам каква ми е продължителноста. Това го правя с идеята понеже на симулациите мога да видя при какъв импулс какъв е тока на изхода.
За сега не съм се спирал много на управлението повече се чудих каква топология да избера за крайните транзистори. Мисля че тая е добра. Някой ако има други мнения да казва.
схемата съм ти я изпратил |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2005 8:59 Заглавие: Mda ama ne |
|
|
| 1Andro1 написа: | МММ... да прав си.
Айде софтуерния бъг може да се премахне още в началото преди да се свържат крайните транзистори да се види поведението на самото управление на оцилоскоп. За ресета на чипа ако първоначалната иницилизация на чипа я направя като мек старт т.е. тръгвам от 0сек. и през определено време увеличавам продължителноста на импулса с 0.2 микросек. и така някъде до 2 микросек(това още не е уточнено проста така като за пример), нямали да стане. Мен такава ми беше идеята. Сега вече ако стане нещо и се отпушат два транзистора едновремено в едно рамо ще стане лошо.
Ти какво мислиш.
На мен не ми се използват много специализираните интегрални схеми защото там за да задам продължителноста на импулса трябва да използвам потенциометър, а с контролера при натискане на бутона ще увеличавам или намалявам с 0.2 микросек. всеки път и точно ще знам каква ми е продължителноста. Това го правя с идеята понеже на симулациите мога да видя при какъв импулс какъв е тока на изхода.
За сега не съм се спирал много на управлението повече се чудих каква топология да избера за крайните транзистори. Мисля че тая е добра. Някой ако има други мнения да казва.
схемата съм ти я изпратил |
Не съм съгласен , по скоро като искаш си сложи контролер да речем с ШИМ или ЦАП след него съответно филтър и след това подаваш на един полеви транзистор на мястото на съпротивлението на специализираната интеграла и така ще си правиш регулировката както искаш
Но мисля че един дросел за ограничаване на пусковия ток и с реле за време в захранването за мек старт ще ти свърши същата работа  |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2005 11:45 Заглавие: |
|
|
1Andro1, ако не ти е проблем прати ми схемата да и хвърля едно око!
между другото, принципно и аз съм за микроконтролери , но зависи от конкретното приложение! |
|
|
 |
1Andro1 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2005 13:33 Заглавие: |
|
|
Здравей Suxfan.
Идеите наистина са ти добри, но:
От дросел за ограничаване на тока дали наистина ще има нужда. Както видя токът не нараства със скок а постепено като достига максимума си за окло 200 микросек. Знам ли! Мисля че ще се държи добре и без дросел.
За управлението още нищо не съм решил. Ще имам предвид идеитети, но най-много да го направя наистина да се регулира с потенциометър, иначе за ЦАП и други неща ще излезне по скъпо.
На мен в момента главния проблем ми е дали изходния траф трябва да има въздушна междина или не? Изобщо тая въздушна междина как ще повлияе на самия траф(като не считам по-трудното насищане на трансформатора)? На места четох че междина се поставя когато токовете са големи. Е тука наистина са големи! А на един мой приятел пък са му казали че за напрежения на 220V задължително трябва да има въздушна междина. Някой ако знае нещо по въпроса да каже. |
|
|
 |
1Andro1 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 10, 2005 21:15 Заглавие: |
|
|
Здравейте момчета.
Искам да попитам при честота 100kHz дали има смисъл да се изправя изходното напрежение? |
|
|
 |
1Andro1 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2005 17:20 Заглавие: |
|
|
Здравейте
Изглежда че тая тема вече замира.
Както и да е. Горе бях запитал дали има нужда да се изправя изходното напрежение на изхода при честота на пулациите 100kHz. Е никой не ми отговори и поради тази причина сам си потърсих отговора. Излезна че трябва (температурата на полужителния е с 500С по-висока от тая на отрицателния, а и някои електроди искат точно определена полярност). Поради тази причина на схемата, която мисля да правя и свалих честотата на 50kHz и на изхода поставих трансформатор със среден извод на вторичната намотка и с 2 диода изправих напрежението(всичкото на компютърна симулация). Ето и някои от получените резултати:
ток на първичната намотка при празен ход: 2А
ток на първ. намотка при максимален товар: 26А
напрежение на празен ход на изхода: 70V
ток на изхода: 146А
незнам как да upload-на тука иначе бих качил схемата и симулационите графики. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Фев 10, 2005 8:58 Заглавие: |
|
|
| Колеги, търся схема за тиристорно регулиране на монофазен електрожен. Някой ако може да помогне ще съм му много благодарен |
|
|
 |
Alfa166 Гост
|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 16:05 Заглавие: Ферит |
|
|
Имам една схема на такъв електрожен.
Проблем е намирането на ферита. Ама днес бях при 1 приятел та го гледам поправя некви TV и гледам на кинескопа отзад има една намотка . Та въпроса ми е там има като че ли некаф много як ферит , дали нема да стане за изработване на трафа ? |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 16:07 Заглавие: |
|
|
| Що според твоята схема какъв е ферита? |
|
|
 |
powerled Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Окт 03, 2007 18:38 Заглавие: за импулсни електрожени Е65/Е70 |
|
|
За импулсни електрожени масово се използват ферити Е65/Е70 с материал според честотата N27 ; N67 ; N87
Изправяне с шотки диоди не се практикува по простата причина че няма подходящи шотки диоди...
Най-големите са на IR - 80CPQ150
По добре е с 150EBU02 или 04
За IGBT транзистори избора е голям - SGL160N60UF, UFD ; IRG4PC50W ; SGL50N60UFD... |
|
|
 |
|