| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bisserk Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2007 14:00 Заглавие: Преобразуване на ключ в контакт |
|
|
Здравейте,
Имам в новата квартира един девиаторен (или може и да е сериен) ключ, към който едно време може и да са били вързани лампи, но в момента няма нищо.
Бих искал да го приспособя на контакт.
Въпросът ми е:
възможно ли е да се направи това като просто вържа фазата и някоа от нулите, или нещо трябва да се пренастройва в разпределителната кутия. И ако да - какво?
Значи, не съм сигурен дали се казва това девиаторен ключ, но в гнездото има 3 извода. Двата с фазомера на дават никаква индикация, а третият е фазата.
Благодаря ви предварително!
Последната промяна е направена от bisserk на Чет Ное 22, 2007 8:50; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vlad_o Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2007 14:41 Заглавие: |
|
|
По добре, НЕ ОПИТВАЙ!!! _________________ ДЕИСТВАЙ СМЕЛО И СМАХНАТО
SKYPE vvvlado53 |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2007 16:22 Заглавие: |
|
|
| А за пригаждане чрез пресвързване на кабелите в разпределителната кутия? |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2007 18:34 Заглавие: |
|
|
От къде знаеш че е девиаторен? Може да е сериен прекъсвач. И за контакт не е много добре да го приспособяваш защото силовата инсталация е различна от осветителната. Осветителната инсталация се прави на различен токов кръг от силовата и квадратурата на кабела е по малка от силовата респективно и предпазителя на таблото е по малък. Предполагам няма да включваш акумулираща печка но все пак недей. Сигурен съм че имаш предостатъчно контакти. Купи си една разклонителна кутия, вземи и само капачето, изолирай кабелите затвори с капачето и фляс фляс с маламашката отгоре един бял латекс и си готов. Все едно е нямало нищо. 
Последната промяна е направена от Колев на Пон Ное 19, 2007 21:13; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2007 20:55 Заглавие: |
|
|
Ако това е бил двоен ключ който се нарича СЕРИЕН и лампата която е палил тоест полилея не се ползват би могло да се опита.Горе на лампата връзваш всичко на късо и го изолираш.Така в ключа получаваш 2 нули на тези които нямаш нищо. Ползваш едната от тях със фазата за контакт.Другата даже може да занулиш контакта с нея. Това е малко рисковано ако не е така както си мисля защото ако е девиаторен няма да стане точно така. Затова ако не си сигурен макар и едно от нещата ПОТЪРСИ КОМПЕТЕНТЕН ТЕХНИК.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
emilm Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 19, 2007 23:20 Заглавие: |
|
|
| Старите девяторни схеми са се изпълнявали като до всеки ключ се е подавало фаза и нула,а лампата се прикача към средните изводи на двата ключа!Та мисълта ми е да се провери с пробна лампа за наличие на нула в кутията,ако е така направо си поставяш контакта! |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 8:04 Заглавие: |
|
|
Тази схема която цитираш не се използва повече от 30 години така че едва ли  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
bisserk Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 20, 2007 9:03 Заглавие: |
|
|
Ами да ви кажа, май наистина става въпрос за сериен ключ (а не девиаторен!!!
Проблемът е, че контактите са поставени на супер неудобни и странни (за мен) места. Практичността изобщо не е била водещ фактор за техника, който е мислил инсталацията.
Имам два контакта откъм прозореца и един на далечната вътрешна стена. Става въпрос за хол, който е на "Г". Образно казано всичките 3 контакта са концентрирани на малката чупка!!! Супер неудобно.
Там където е този сериен ключ има и още един, който се използва и управлява осветлението на голямата чупка (1 гнездо - 2+1 лампи). Разстоянието между двата ключа е около 1 м. и са на едно ниво, на една и съща стена. Броят кабели е един и същ - 3 (2 нули + 1 фаза).
Въпросът е, че така или иначе този ключ, който искам да пригодя за контакт, не се използва. Горе си личи гнездото (в малката чупка), но кабелите са орязани. (Не съм сигурен дали са връзвани на късо, или просто са резнати да не стърчат - което е по-вероятното.)
От скоро съм в тази квартира и просто искам да ми е практично.
Имам някаква представа от електотехника и ако имам подробни инструкции, смятам че мога да се справя.
Ще съм благодарен на всеки, който може да даде такива.  |
|
|
 |
bisserk Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2007 15:29 Заглавие: |
|
|
| Никой ли не се наема да даде съвет? |
|
|
 |
Колев Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 21, 2007 18:31 Заглавие: |
|
|
Горе на тавана резнатите кабели три ли са или два? И във този случай (на сериен прекъсвач) пак можеш да дадеш на късо кабелите на тавана. Така ще имаш една фаза и две нули който нули ще дойдат от тези проводници на тавана който си окъсил защото ако на тавана има три кабела единият е нула а другите два са фазите който се прекъсват от ключа. Не бях много точен но се надявам да си разбрал. Ако обаче както казваш кабелите са резнати ще трябва да поизкъртиш малко.  |
|
|
 |
|