Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Преобразуване на ключ в контакт
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
bisserk
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 14:00    Заглавие: Преобразуване на ключ в контакт Отговорете с цитат

Здравейте,

Имам в новата квартира един девиаторен (или може и да е сериен) ключ, към който едно време може и да са били вързани лампи, но в момента няма нищо.
Бих искал да го приспособя на контакт.
Въпросът ми е:
възможно ли е да се направи това като просто вържа фазата и някоа от нулите, или нещо трябва да се пренастройва в разпределителната кутия. И ако да - какво?

Значи, не съм сигурен дали се казва това девиаторен ключ, но в гнездото има 3 извода. Двата с фазомера на дават никаква индикация, а третият е фазата.

Благодаря ви предварително!

Последната промяна е направена от bisserk на Чет Ное 22, 2007 8:50; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vlad_o
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 14:41    Заглавие: Отговорете с цитат

По добре, НЕ ОПИТВАЙ!!!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 16:22    Заглавие: Отговорете с цитат

А за пригаждане чрез пресвързване на кабелите в разпределителната кутия?
Върнете се в началото
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 18:34    Заглавие: Отговорете с цитат

От къде знаеш че е девиаторен? Може да е сериен прекъсвач. И за контакт не е много добре да го приспособяваш защото силовата инсталация е различна от осветителната. Осветителната инсталация се прави на различен токов кръг от силовата и квадратурата на кабела е по малка от силовата респективно и предпазителя на таблото е по малък. Предполагам няма да включваш акумулираща печка но все пак недей. Сигурен съм че имаш предостатъчно контакти. Smile Smile Купи си една разклонителна кутия, вземи и само капачето, изолирай кабелите затвори с капачето и фляс фляс с маламашката отгоре един бял латекс и си готов. Все едно е нямало нищо. Wink

Последната промяна е направена от Колев на Пон Ное 19, 2007 21:13; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 20:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако това е бил двоен ключ който се нарича СЕРИЕН и лампата която е палил тоест полилея не се ползват би могло да се опита.Горе на лампата връзваш всичко на късо и го изолираш.Така в ключа получаваш 2 нули на тези които нямаш нищо. Very Happy Ползваш едната от тях със фазата за контакт.Другата даже може да занулиш контакта с нея. Very Happy Това е малко рисковано ако не е така както си мисля защото ако е девиаторен няма да стане точно така. Затова ако не си сигурен макар и едно от нещата ПОТЪРСИ КОМПЕТЕНТЕН ТЕХНИК. Very Happy
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 19, 2007 23:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Старите девяторни схеми са се изпълнявали като до всеки ключ се е подавало фаза и нула,а лампата се прикача към средните изводи на двата ключа!Та мисълта ми е да се провери с пробна лампа за наличие на нула в кутията,ако е така направо си поставяш контакта!
Върнете се в началото
sacho
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.ПЛЕВЕН

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 8:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази схема която цитираш не се използва повече от 30 години така че едва ли Sad
bisserk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 20, 2007 9:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами да ви кажа, май наистина става въпрос за сериен ключ (а не девиаторен!!!

Проблемът е, че контактите са поставени на супер неудобни и странни (за мен) места. Практичността изобщо не е била водещ фактор за техника, който е мислил инсталацията.
Имам два контакта откъм прозореца и един на далечната вътрешна стена. Става въпрос за хол, който е на "Г". Образно казано всичките 3 контакта са концентрирани на малката чупка!!! Супер неудобно. Sad

Там където е този сериен ключ има и още един, който се използва и управлява осветлението на голямата чупка (1 гнездо - 2+1 лампи). Разстоянието между двата ключа е около 1 м. и са на едно ниво, на една и съща стена. Броят кабели е един и същ - 3 (2 нули + 1 фаза).
Въпросът е, че така или иначе този ключ, който искам да пригодя за контакт, не се използва. Горе си личи гнездото (в малката чупка), но кабелите са орязани. (Не съм сигурен дали са връзвани на късо, или просто са резнати да не стърчат - което е по-вероятното.)

От скоро съм в тази квартира и просто искам да ми е практично.
Имам някаква представа от електотехника и ако имам подробни инструкции, смятам че мога да се справя.

Ще съм благодарен на всеки, който може да даде такива. Idea
Върнете се в началото
bisserk
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 21, 2007 15:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Никой ли не се наема да даде съвет?
Върнете се в началото
Колев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Сря Ное 21, 2007 18:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Горе на тавана резнатите кабели три ли са или два? И във този случай (на сериен прекъсвач) пак можеш да дадеш на късо кабелите на тавана. Така ще имаш една фаза и две нули който нули ще дойдат от тези проводници на тавана който си окъсил защото ако на тавана има три кабела единият е нула а другите два са фазите който се прекъсват от ключа. Не бях много точен но се надявам да си разбрал. Ако обаче както казваш кабелите са резнати ще трябва да поизкъртиш малко. Smile Smile Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети