|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 18:19 Заглавие: Начално инфор(у)миране |
|
|
Защо мастерите не ни пуснат нова Папка и да я наречат
"Училище" или нещо подобно ,
за да можеме ние любителите да задаваме свойте въпроси на начинаещи, а вие експертите да ни давате квалифицирани отговори. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 18:50 Заглавие: |
|
|
Предполагам, че защото този форум е създаден за да могат професионалистите да обменят опит. Срещал съм доста форуми за любители от рода на "Направи сам"
Според мен по-добре би било, в някои форуми да могат да влизат само определени потребители, защото самодейците четат отговорите на постовете и после в сервиза казват "Абе комшията е инженер, гледа го, ама каза да го донеса при вас" и вместо да го поправя за половин час, ми отива половин ден. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 19:17 Заглавие: |
|
|
Няма нужда от нова раздел или подраздел за целта.
Конкретните питания могат да се отправят и във сега съществуващите раздели без всякакъв проблем.
Във "Ремонти",в "Обща електроника",в "Компютри" или в най-общия случай тука в Говорилнята.
Ако човек е начинаещ или любител в бранша и има нужда от знания и съответно има желание да се учи-то винаги тук е посрещнат добре и получава необходимите знания,напътствия и подкрепа.
Ако някой случай не е бил такъв то тогава определено не става реч за любител или начинаещ,а за "клиент"-тоест човек,който получава спонтанно осенение,че има "интерес" и го влече електрониката тази вечер щото току що телевизора му изпуши и влечението му към електрониката също така внезапно изчезва в момента в който телевизора е готов.
Май думичката "интерес" трябваше да я заменя със "зор" ама айде.
А разграничаването на двата случая е лесно и просто-все едно да сравняваме групичката ученици-тийнейджъри,които постоянно пишат тука и си личи че определено имат мерак и интереси в областта на електорниката да ги сравняваме със прилива на тийнейджъри,които идват тук и правят копи-пейст на заданието си за дипломна работа,курсов проект или нещо си друго което им е задала за домашно даскалицата.И след като получат отговор на въпросите си или не получат си тръгват поживо по здраво и не се мяркат повече във форума с години.Поне до следващия път когато са на зор.
Или да ги сравняваме със онзи несебъреца,дето искаше акъл как да си направи телевизора и след като всичко приключи повече не стъпи тук.
Та това е-принципно съм против-заради това че допълнително ще се претрупа форума със един раздел,чийто функции се препокриват със другите раздели.
А и едва ли ти трябваше да задаваш този въпрос при положение,че като ти чета постовете и знанията определено за доста неща ние трябва да се учим от тебе,а не ти от нас.
Те да бяха всички обучавани,като тебе-ехее... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 19:59 Заглавие: |
|
|
OK
Аз например имам нужда да задълбоча знанията си за
Полевите транзистори
Структора ,входно-изходни ,честотни характеристики, работни точки.
и най-важно примерни връзвания и изчисляване на ключ ,усилвателни стъпала различните класове , драйверни
стъпала . Ключ с дрейнов товар , сорсов товар .
HEXFET ...
Защото тези пропуски ми струват пари,
вместо да си исчисля едно ключ стъпало с сорсов товар
си купувам BTS TEMPFET или HITFET за 7-10 лева.
По принцип се занимавам с копиране на специализирани микропроцесорни системи.
Например от 400 евро оригинална на WEBASTO ,
на 15лв. работещо копие.
замяна на модули на RABBIT, и т. н.
Последната промяна е направена от Комбинатор на Чет Ное 22, 2007 20:30; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 20:26 Заглавие: |
|
|
В такъв случай ще сменя направо заглавието на темата.
Нека тук всеки е свободен да задава своите въпроси относно такива неща.
Въпреки че според мене е по-добре в отделни теми във съответните раздели-щото така в тая тема ще стане малко мешанявица.
Ако въобще има интерес де и не иде в забвение.
А ти междувременно може от тука-
http://kn34pc.com/spoika/site/knigi.html
да си дръпнеш книжката "Справочник полеви транзистори"-на първоте няколко страници има интересни неща. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 22, 2007 21:37 Заглавие: |
|
|
Тук не е забавачница. Въпроси относно откъде върви тока, закон на Ом и подобни са неуместни и няма да получат отговор. Има си книжки и други сайтове за начално ограмотяване. Тук ще получат отговори тези, които са прочели нещо, потрудили са се да направят нещо и не им достигат знанията и опитът да се справят докрай със задачата. Няма нужда да се открива отново колелото и топлата вода. Споделяме нашия опит при условия на взаимност (виж ми подписа) така че в резултат да знаем повече и работим по производително.
Примерно за половин час може:
1. Да отремонтирам нещо и да получа примерно 20 лв.
2. Да се заровя из търсачки и сайтове и да ти дам наготово и сдъвкано това, което ти трябва. До следващия път, когато пак ще кажеш "дай" Казано по японски вместо да те науча да ловиш риба да ти я дам готова за да ядеш.
Та кое от двете предполагаш че ще се случи?
Аз поне уважавам и помагам на тези със стремеж за развитие. И си имам една приказка от студентските години:
За да препишеш за 6 трябва да знаеш поне за 4.  _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |

|
|
|
 |
krasiorocknroll Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 21:05 Заглавие: Re: Начално инфор(у)миране |
|
|
| Комбинатор написа: | Защо мастерите не ни пуснат нова Папка и да я наречат
"Училище" или нещо подобно ,
за да можеме ние любителите да задаваме свойте въпроси на начинаещи, а вие експертите да ни давате квалифицирани отговори. |
Не бива да пикаем срещу вятъра Повярвай! _________________ http://www.bg-sonic.com/members.php?id=147 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 22:07 Заглавие: |
|
|
Спомняте ли си афтокасетофона GAMMA на филипс
имаше 2 24-ки EEPROM-и
Кода беше в големия процесор, не си го спомням от коя серия беше
защото отдавна нямам време за тези неща.
Та какво правеше.
След пускането от бутона четеше последните 2 клетки на паметта
и ако цифрите там съвпадаха с кода започваше да работи.
ако се ресетираше (включва се в 12V ) истриваше тези клетки,
и искаше код.
Какво бяха направили едни чехи ,
Софта по LPT-то работеше така.
Пускане на апарата и докато микроконтролера се бутне
и заеме I2C шината по нея се пишеха 2-те клетки с кода,
нулираше се брояча и се чакаше трансфер по нея (четене на стойност за настройка на радиостанция)
Микроконтролера си прочиташе клетките с кода, ако не съвпаднат
++ на брояча и даваше SAFE1.
Софта гасеше от ON/OFF ключа и повтараше процедурата докато не се стигнеше до верния код , не се прочетеше някакъв трансфер по I2C
и спираше. като ти даваше верния код.
Значи слабото място беше това че микроконтролера си записваше
в тези две клетки истинския код и когато излизаше от исключено състояние си сверяваше кода. Но ако се махне захранването
последващото включване на апарата , тези две клетки се истриваха
и се търсеше кода.
Сега с новите машинки нещата опират на зле.
Например FIS на блаупункт, за сега се справям само с FORD NAVI, но
Audi и WV за сега още са тъмница.
Не сам разпитвал дали са успели да калкулират кода ,
но нещата загрубяват.
Хаиде обяснете ми как един начинаещ като прочете че трябва да презапише вътрешния EEPROM на FIS с нещо прочетено от незнам си кой ,който още по не е в час , и съответно апаратчето отива на буклука.
За това по добре да не се дават така леко съвети чути или недочути
от типа "Абе че гръмна за 6-ти път и от 6-тия съвет, ама по добре да беше позапушило малко за да ми е поне малко по интересно и разнообразно.....
Та цялото това писане беше за да се разбере че не може да знаеш всичко и за да придобиеш голям опит ти е необходимо и много време.
И ако помислиш не егоистично, БЪДЕЩЕТО е на по младите (на тези по на 20 години) и е по добре да му обясниш като му спестиш времето
да го разбере сам , (нищо че като остарееш и му занесеш накоя нова джаджа дето и хабер си нямаш как работи той ще те разпори от пари)
ама такава е природата. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 23, 2007 22:23 Заглавие: |
|
|
| Комбинатор написа: | .....За това по добре да не се дават така леко съвети чути или недочути
от типа "Абе че гръмна за 6-ти път и от 6-тия съвет, ама по добре да беше позапушило малко за да ми е поне малко по интересно и разнообразно.....
Та цялото това писане беше за да се разбере че не може да знаеш всичко и за да придобиеш голям опит ти е необходимо и много време.
...... |
Комбинатор, от "вчера" си във форума и те уверявам, че тази тема е дъвкана нееднократно от всичките и краища.
Няма смисъл да се почва пак. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|