Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Монитор AXIO не иска да работи на повече от 800x600
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Ейй, докъде го докарахте Smile Пусни му честота на опресняване 60 херца и пак пробвай дали ще запали. Ако е на честота над възможностите му - изключва... Направи така - местиш плъзгача на 1024х768, натискаш бутона Advanced (без да натискаш Apply преди това) и от съответното меню там избираш 60Hz и натискаш ОК... Ако и след това не запали - отваряш го и търсиш по шасито реле(та) или полеваци, проблема е в/около тях в 90% от случаите...
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Ное 23, 2007 22:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами до къде я докарах ... срам ме е да кажа . На няколко пъти го отврях и се потих Laughing ( презапоявах , мерих , дублирах и сменях електролити , анализирах Smile ) и нищо . После го сглобявам защото ми е домашния монитор , а имам едни малки интернетманиаци (деца на 3 и 5 години) и да не стане беля Wink .
Стигнах до извода че трябва да намеря схема , или поне схема на подобен монитор защото така на сляпо явно няма да се оправя Embarassed , но още не съм се захванал с това последното .

Иначе съм на 60Hz по кадри и на 1024х768 веднага изключва , не просто губи синхронизация , а изкл. захранването и за да пробвам пак трябва да го "рестартирам" от мрежовия ключ . На 60Hz - 800x600 няма проблем .

Има 2 релета - едното е за размагнитване , а другото не го огледах добре къде участва . Отначало си мислех че захранването не работи добре и затова изключва , затова наблегнах там . Но сега мисля че проблема е на друго място , може би накаква защита го изключва по някаква неясна за мен причина . Тя да беше ясна-а-а ... аз щях да му обадя ... Laughing .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Ное 25, 2007 23:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Днес пак се опитах да го "науча" да работи на 1024x768 Laughing , не знам как "закачи" и поработи известно време като "подгъваше" картината отдясно . Докъто разсъждавах къде е проблема монитора спря окончателно Laughing . Сега вече ще се наложи да се захвана по-сериозно с ремонта .
Крайният транзистор за хор. развивка (2SC3998) е окъсил . Мислех че ще намеря из къщи BU508 за проба , но съм ги изразходвал Confused . Дали е бил тръгнал да изгаря още от преди ... Утре ще купя ...
Върнете се в началото
Milen_haskovo
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София/Хасково

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 0:40    Заглавие: Отговорете с цитат

BU508 гори още със пускането Laughing Трябва си транзистор от монитор с не по-малък кинескоп или от 100 херцов телевизор с голям конескоп...
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 1:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Като подгъва отдясно - драйвера не осигурява достатъчно ток за насищане - електролитите около него. А и на чопера вероятно.
Като видиш разликата в корпусите може да си сигурен че от полупроводник ще стане цял проводник. Razz
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 2:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Интересно ми беше , че напрежението за хоризонт. развивка (B+) е 60V (когато все още работеше долу-горе Laughing ) , а не както очаквах 100-130V като на TV-тата .
Е BU508 е доста по-слабичък по ток и мощност , но за пробата може би щеше да "устиска" .
Върнете се в началото
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 18:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Првил съм така някога с този проблем
Намирам чипа за формиране на импулсите за развивката и променям
RC или само C веригата за захвата на синхроимпулса.
Да ама така става когато прави "черга"
а когато не иска да тръгне вобще значи че процесора разпознава редовата честота и според нея подрежда кондензаторите на краиното стъпало на редовата развивка (забравих как се наричаха).
та на въпроса по темата, когато проца не желае да пусне монитора на по голяма честота, тогава трябва да намериш начин да го излъжеш.
като му дадеш половината честота на редовете, и да наредиш
кондензаторите като на 600х800 , и да дадеш разрешение на чипа на развивките да пуска импулсите.

P.S ако има OSD ,УМИРА
Върнете се в началото
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 19:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Стоп началник този модел си подържа
monitor Axio MPR 2 (Low radiation) CRT, diagonala 17" OSD 1240x1024
търси повреда, никакви BU508,
Намери аналог на повредения.
Върнете се в началото
borko 30
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Пон Ное 26, 2007 22:12    Заглавие: Отговорете с цитат

туй бу508 го забрави тука !Ако ще слагаш от телевизор - слагай 2SJ6920A или специално за монитори-2SC4288,2sc5244,2sc5331 !Тоз проблем го имах с едно LG лятото ама не успях да открия проблема!Ама мисля че процесора бъркаше работите в крайна сметка!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
milmar
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Ное 27, 2007 11:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих оригинален транзистор 2SC3998 ( дотолкова оригинален Laughing че пише същото на него) , струва 8лв. , затова правя пробите с BU508 , че е по-евтин .
Нямам схема помощ !
Какво открих - напрежението B+ , преди да стигне ТХО минава през едно флайбакче (индуктивност , диод и мосфет) , който го вдига до не знам колко Confused . Мосфета се управл от процесора , има и обратна връзка по ток към него (от резистор в сорса) . Изключих този мосфет от веригата (схемата бостер , повишаващ флайбак) и монитора тръгна , но с ниско напрежение към ТХО-то и естествено малък и разфокусиран растър Wink .
Оказа се че управлението на този мосфет (идва от процесора) е ШИМ с честотата на хор. развивка и когато мосфета е откачен е със запълване близко до 100% , явно си търси ООВ по ток Question . Това цялото "нещо" като се "закачи" и монитора започва да изключва Crying or Very sad .
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти на компютърна и офис техника-Computer and office equipment Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 2 от 4

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети