|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 17:35 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | преди да стигне ТХО минава през едно флайбакче (индуктивност , диод и мосфет) , който го вдига до не знам колко |
Може ли да попитам:
Тази верига я има в повечето монитори дето съм отварял.
Но съм останал с впечатлението че тя е за корекция на хоризонталния растер.Направо ме шашна.Много съм назад.
| Код: | | Оказа се че управлението на този мосфет (идва от процесора) е ШИМ с честотата на хор. развивка и когато мосфета е откачен е със запълване близко до 100% , явно си търси ООВ по ток |
Пак нещо съм пропуснал явно.Това при моя скоп излиза много коси трионообразни , повече км вълнообразно модулирана амплитуда (Кадрова) с редова честота....
Какво означава флайбак(кое лети назад). |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 18:22 Заглавие: |
|
|
| Комбинатор написа: | | Какво означава флайбак(кое лети назад). |
Флайбак е понятие в сферата на импулсните захранвания . Означава обратен преобразувател . Грубо и набързо обяснено : за разлика от правия , където енергията се "прехвърля" директно без натрупване на енергия (подобно на мрежов траф) , т.е. в момента на отпушен ключ (мосфет) става и прехвърлянето на енергия към вторичната страна , то при обратния преобразувател - през времето на отпушен мосфет се натрупва енергия в индуктивност ( бобина , трансформатор) , а натрупаната енергията се прехвърля след момента на запушване . Работи на два такта : натрупване и отдаване . Темата ми е любима защото импулсните захранвания са 70% от професионалните ми задължения , но да не се отплесваме .
Прав си тази схема ( обратен , повишаващ преобразувател ; или повиш. флайбак ) повишава напрежението ( в моя случай 54V) до не знам колко , като по този начин явно коригира размера на растъра при различните режими . Тази схемичка нещо не ми работи добре , товари захранването .Миналата нощ си поиграх - откачих тази верига и монитора тръгна с малък растър . Взех да променям шунтовия резистор от голямо 24Ом към по-малко (оригиналния е 0,7Ом) , Стигнах до 1Ом и растъра стана почти като оригиналния . Защо на 0.7Ом изключва - загадката остана за друг път , може тази вечер да си се позанимавам . Хрумна ми да не би резистора да е пробил и да окъсява под товар ( на омметър си е 0.7Ом) . Не се смейте и аз не съм виждал резистор 0.7Ом /3W - пробил , те като пробият стават добри изолатори , а не късо съединение .
| Цитат: | | Направо ме шашна.Много съм назад. |
Ако ти си назад , аз къде съм , това е първия монитор който ремонтирам , ремонтирал съм TV , но монитори не! |
|
|
 |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 18:57 Заглавие: |
|
|
Значи от около 2000 година не се занимавам с ремонт на
монитори Тв-та и други, Ама кризата в моя сектор ще ме принуди
пак да започна.
Обърни внимание на следното:
1. Захранването ти при определена редова честота отива в SAFE.
2.Елементите които учавствуват ( на децата май са им казали че сега се пише учавстват) само в тази ситуация са единствено
кондензаторите.....
| Цитат: | | По принцип се променя и честотата и захранването на крайния и корекциите в отклонителната система е с ключове. |
значи там има едни полеваци които певключват кондензатори към маса, точно при различни честоти.
По смътни спомени тези кондензатори участват в един трептящ кръг с отклонителната система за да се получи оптимална работа на краиния транзистор. (баси глупоста дето казах ама нещо подобно е)
значи имаме честота индуктивност и капацитет.
вестотата не може да я пипнеш
тогава остават индуктивноста и капацитета
отпада индуктивноста защото тя е еднаква в всичките редови честоти
остава капацитета. |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 27, 2007 22:42 Заглавие: |
|
|
| Схемата с полевака я имаше и в моя случай с LG-то дето писах обаче не е там ключа за бараката .Това е волтодобавъчна схема и даже при отсъствието на полевака монитора трябва да работи по всичките му възможни режими но с некоректен размер на картината!Сигналите за полевака не идваха от главния процесор ами от нещо като синхропроцесор при монитора!Не търси отговора в тази верига -не е там проблема ,тя само вдига напрежението на крайния на хоризонтала при различните режими мисля че от 50 до към 120 волта в зависимост от режима! |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 12:09 Заглавие: |
|
|
| borko 30 написа: | | Схемата с полевака я имаше и в моя случай с LG-то дето писах обаче не е там ключа за бараката .Това е волтодобавъчна схема и даже при отсъствието на полевака монитора трябва да работи по всичките му възможни режими но с некоректен размер на картината!Сигналите за полевака не идваха от главния процесор ами от нещо като синхропроцесор при монитора!Не търси отговора в тази верига -не е там проблема ,тя само вдига напрежението на крайния на хоризонтала при различните режими мисля че от 50 до към 120 волта в зависимост от режима! |
Да-а-а абсолютно си прав и аз го разбрах снощи , доста си играх - работи си схемичката , проблема не е в нея . Подкарах го до положение в което беше преди да изгори окончателно - 800x600 .
Имам проблем с превключването на кондензаторите във веригите около бобината за хор. развивка . Има два IGBT и едно реле . Транзисторите бяха окъсили , сложих някакви IGBT, каквито имах , но без резултат , освен че единия здраво грее . Рових в архивите си със схеми на монитори , но не намерих подобна на тази . Не можах да разгадая как точно се управляват . При по голяма разд. способност се получава товарене , напрежението "кляка" , крайния транзистор излиза от режим и подгъва растъра , грее много (BU508 вече изгоря ) и в добрия случай изключва защитата в захранването .
А за тази схемичка - упрвлява се от чипа , към който е включена паметта (24C08) . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 13:33 Заглавие: |
|
|
| Добре де ти нали пишеш че не показва нищо при по голяма резолюция .Полеваците дето го играят ключове за превключване на кондензаторите са пак за размера на картината-те не влияят дали ще я има или не ,нещо друго има.При моя случай преди време дето писах и така и не разреших при по-голяма резолюция спираха всякакви импулси за управление -вертикални хоризонтални и т.н Защо не пробваш като вариант презапис и нова памет? |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 14:50 Заглавие: |
|
|
Да на по-голяма резолюция изключва веднага , или изгаря крайния за хориз развивка ( така изгорих BU-то ) . Затова , когато пробвам на по-голяма резолюция във сорсовата верига на мосфета , който вдига напрежението и го праща на ТХО-то слагам по-голяма стойност резистор ( вместо 0.7Ом -> 2Ом ) . Този шунтов резистор се явява ООВ по ток и сигнала от него постъпва също директно в процесора . В този случай показва синхронизирана картина , но "подгъва" растъра отдясно , освен това растъра е малък разбира се . Когато намалявам размера по хоризонт. от настройките "подгъвката" лека-полека се оправя , а ако го увеличавам - става още по-фрапираща и в даден момент (явно бере душа крайния ) растъра започва да "диша" и тогава намалявам че 8 лв. ще изпушат .
За паметта - бих могъл да я презапиша , но нямам с какво . Освен това снощи "изпуших" махнах я и пуснах без нея . Тръгна - само че естествено не си помни настройките , никаква друга разлика . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:09 Заглавие: |
|
|
| Обърнал ли си внимание дали при голяма резолюция но с ниска честота -примерно 50 или 60 херца дали работи и обратното с ниска резолюция но с голяма честота как се държи |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Ное 28, 2007 15:16 Заглавие: |
|
|
| Разравям схеми и най-накрая намерих нещо мисля много близко до моята схема -> SAMSUNG LE17KSBBH , транзисторите са други , няма реле , но конфигурацията е същата . |
|
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 2:40 Заглавие: |
|
|
Най-накрая светлина в тунела , схемата на Самсунга много ми помогна , както и вие , благодаря . Още не съм го затворил .... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|