Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RF дистанционно може ли да стане с DAC ADC
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
HanDy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 17:34    Заглавие: RF дистанционно може ли да стане с DAC ADC Отговорете с цитат

Идеята ми е следната: на мястото на диода на IR дистанционното връзвам DAC към него FM предавател, на мястото на IR приемника слагам ADC и радио приемник. Възможно ли е да се направи такова нещо или халюцинирам?
edit: И ако не може защо.

Писна ми да размахвам ръце за да превключа на следващата песен.

Последната промяна е направена от HanDy на Сря Ное 28, 2007 17:44; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Гост

МнениеПуснато на: Сря Ное 28, 2007 17:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Теееееежки халюцианции Smile
Върнете се в началото
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 0:57    Заглавие: Re: RF дистанционно може ли да стане с DAC ADC Отговорете с цитат

HanDy написа:
Идеята ми е следната: на мястото на диода на IR дистанционното връзвам DAC към него FM предавател, на мястото на IR приемника слагам ADC и радио приемник. Възможно ли е да се направи такова нещо или халюцинирам?
edit: И ако не може защо.

Писна ми да размахвам ръце за да превключа на следващата песен.

има готови видео сендери по на 2,4гхц с тях върви вградено и препредаване на командите от дистанционно , работи на 433мхц . следователно както виждаш е възможно .. друг е въпроса ти дали и как ще го направиш Smile
HanDy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 10:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно, че принципно е възможно. Аз питах конкретно дали идеята ми може да сработи. Но стига толкова приказки хващам поялника и пробвам.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 19:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако правилно съм разбрал въпроса ти- искаш да пренасяш командите на дистанционното не по ИЧ лъчи а през FM.Ако е така за какво са ти DAC и ADC?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
HanDy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 22:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Да точно. Ами нали към IR диода сигнала е цифров, а радиото аналогов и за това или бъркам? А може би просто един транзистор ще свърши работа. За сега само го обмислям. Дори и елементи не съм си събрал.
Върнете се в началото
toltec
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 23:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Що не почнеш от нещо по-просто?
Върнете се в началото
sheki
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Чет Ное 29, 2007 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.rentron.com/Files/RF_TO_IR_REVB.PDF

пише си всичко даже и сорс кода има на сайта Very Happy
HanDy
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 16:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Лелее златен си Surprised .
Върнете се в началото
gakal
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Ное 30, 2007 19:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Сигнала към IR диода не е цифров, а последователност от импулси .Най общо можеш да го смяташ като последователност от 0 и 1 с различна дължина на импулсите и различно време между тях.В този вид сигнала не може да се подаде директно за модулация на FM предавател, но ако го подадеш на един елементарен НЧ генератор с управляема честота ше получиш нч сигнал с малка честота за 0 и по-висока честота за 1.Този нч сигнал вече може да модулира FM предавател.Този принцип се използва за предаване на морзовата азбука- т.е от сайтове за радиолюбители можеш да си свалиш готови схеми на модулите.По интересна задачка е как от демодулирания нч сигнал на изхода на приемника ще въстановиш последователността от 0 и 1, но ако се разтърсиш може да се намери нещо.В момента ми идват само сложни неща в главата, а цялата красота на тази задачка е в нейната простота.
А схемата в линка на sheki е наистина интересна и несложна за реализация.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети