| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nrgful Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 14:19 Заглавие: ПИД регулатор |
|
|
Някой има ли си хабер от предавателни функций на операционен усилвател. Става въпрос за курсов проект по Технически средства за автоматизация и ме инетерерусва каква е предавателната функция на ОУ ако се използва неинвертиращия му вход. Или по-точно, как може да се реализира ПИД регулатор с 1 операционен усилвател чрез неинвертиращия вход.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 15:07 Заглавие: |
|
|
предавателните функции на ОУ са безкрайно много, понеже един ОУ може да се свърже към безкраен брой схеми, всяка различаваща се от останалите. Предав. ф-я на един ПИД регулатор е ясна. Ето ти схемна реализация чрез ОУ. Прилагам и предавателната функция за конкретните елемети:
http://tranz.it/load.php?id=dNrbUBVQsAbCBAyv26130
При тези стойности на елементите ПИД-а има следните карактеристики:
Кp=3 - коефициент на пропорционалност
Ti=2s - време на интегриране
Td=1.5s - време на диференциране
Трябва много да внимаваш дали се работи с коефициентите Кp,Ti и Td или с Kp', Ki', Kd', които се получават от първите.
Има една малка подробност. На неинвертиращия вход се подава отрицателния полюс на захранващия източник. Тогава изхода е с растяща стойност в положителна насока. В противен случай - напрежението расте в отрицателна посока. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
nrgful Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 23:30 Заглавие: ПИД регулатор |
|
|
| да, но както примерно при изпозлване на инвертирашия вход предавателната функция е W(P)=- Zов/Zвх, няма ли и някоия която да отговариа и на неинвертирашия вход, така че после да мога да и напасна импедансите и да се реализира ПИД регулатор с паразитно звено( To ) в знаменателя на диференциращата съставка. Благодаря за схемата. |
|
|
 |
charli Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 0:20 Заглавие: Re: ПИД регулатор |
|
|
| nrgful написа: | | да се реализира ПИД регулатор с паразитно звено( To ) в знаменателя на диференциращата съставка. Благодаря за схемата. |
Би ли пояснил какво точно означава това паразитно звено, защото аз за такова нещо досега не съм чувал, а съм започнал да пиша едни доклади от половин година, с което мога да изкарам докторантура с тези ПИД регулатори, стига да имам желание де... И какво е това "напасвам". Схемата си е една и това е. Друга комбинация няма. _________________
ЖИВОТЪТ ВСЪЩНОСТ Е НЕПРЕКЪСНАТА ЗАГУБА |
|
|
 |
nrgful Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 14, 2007 15:11 Заглавие: ПИД регулатор |
|
|
| ами аз още и бакалавърска не съм взел. надявах се ти да ми помогнеш, но ако искаш - дай си mail-а и ще ти обесния всичко - между другото каде учиш че и докторантура да караш? |
|
|
 |
|