|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Mechoka Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 5:11 Заглавие: SMT, повърхностен монтаж |
|
|
Считам че LSI-то (CDX2515Q) в която са интегрирани сигнал процесора и сервото на иначе великолепния ми CD плейър (Denon DCD3000) даде фира. Видях че същата LSI я продават евтино и реших да я сменям. Проблема е, че е с повъхностен монтаж. Въпроса ми е някой подменял ли е с обикновен поялник LSI с повърхностен монтаж? Разбрах че е пипкава работа, но не невъзможно. Не ми се дават пари за SMT микроскоп и съм решил да мина само с лупи.
M. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 8:10 Заглавие: |
|
|
О, да често срещан проблем.
Нещеш ли тази сутрин се срещам със същия...
Наистина е доста трудоемко да си разпоиш резисторчето което е изгоряло и ти прецаква целия дешифратор - компактно изграден от СМД...
Както и да е...
Аз реших проблема по следния начин...
Взимаш много мощна помпичка и един приятел.
Пускате двата поялника и нагрявате от двете страни на елементчето и го засмукваш с помпичката...
Вече ако е интеграл с повече изводи мога да кажа че варианта е неудачен...и само въображвние ще помогне ако нямаш станция. _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 23:38 Заглавие: |
|
|
| Къде намери CXD2515? |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 23:56 Заглавие: |
|
|
SMT е, като SMD, но в по- малкия корпус, с по- тъничките изводчета, нали? Защото ако е това със сравнително дългите (спрямо корпуса си) изводи, има начин да се запояват с човка на поялник за SMD, стига изводите да не са под корпуса на елемента, а да излизат настрани.
А бе дайте снимка или datasheet на това животинче, пък тогава ще му мислим. |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 0:04 Заглавие: |
|
|
Нямаш ли станция за горещ въздух-язък за плеера  |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 8:42 Заглавие: |
|
|
Това, което ще ти опиша, може да повреди платката безвъзвратно и трябва да се прави само от хора, които имат богата практика с поялник: работи се с много тинол.
1. Изрязваш изводите със скалпел, отделяш корпуса на стария чип и разпояваш всички стари изводи един по един;
2. Намираш ТЪНЪК, МНОГОЖИЛЕН, НЕКАЛАЙДИСАН проводник, топиш го обилно във флюс, налагаш върху калайдисаната писта(и) и натискаш върху него поялника. Целта е температурата на поялника да се прехвърли върху пистата (пистите) на платката и излишния калай да се просмуче в многожилния проводник. Наситения с калай участък от проводника изрязваш и изхвърляш и с чист проводник изсмукваш нататък. За такива цели, премахване на излишния калай, се продава и готов многожилен, оплетен проводник (desoldering wire). Може да се ползва и оплетка (ширмовка) от тънък коаксиален или тончестотен кабел;
3. Почистваш всичко по платката с ацетон, коресилин, спирт ....;
4. Позиционираш новия чип и запойваш поне единия извод, за да не се мести;
5. С поялника РАЗЛИВАШ тинол по всички изводи, без да се притесняваш, че ще ги съединиш "на късо". Важното е да са запоени към платката;
6. На края пак идва на помощ многожилния проводник - по описания по-горе начин го налагаш върху изводите на интегралката и изсмукваш изклишния калай;
7. почистваш всичко по платката с ацетон, коресилин, спирт ....;
8. проверяваш за "късо";
9. Готово.
И все пак, най-безопасно, стария чип трябва да се демонтира със станция за горещ въздух.
Успех! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 19:45 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | SMT е, като SMD, но в по- малкия корпус, с по- тъничките изводчета, нали? Защото ако е това със сравнително дългите (спрямо корпуса си) изводи, има начин да се запояват с човка на поялник за SMD, стига изводите да не са под корпуса на елемента, а да излизат настрани.
А бе дайте снимка или datasheet на това животинче, пък тогава ще му мислим. |
SMT e технологията Surface Mounting Technology, a SMD e Surface Mouted Devices пък за SMT че имаше и курпус с това означение но не съм сигурен, но съм сигурен че има корпуси SMA, SMB но те бяха за диоди и танталови кондензатори.
А интегрална схема може да се разпои ако не е с прекалено много изводи със поялник като и залееш с припои всички изводи и нагрееш равномерно и издърпаш |
|
|
 |
Mechoka Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 18:06 Заглавие: SMT |
|
|
| borko 30 написа: | Нямаш ли станция за горещ въздух-язък за плеера  |
Плейъра наистина е много хубав - един от най-добрите плейъри правени от Denon въобще и в момента ако работеше може да се продаде за $500 като топъл хляб - отношение сигнал/шум - 118 dB, нелинейни изкривявания - 0.0018%, динамичен диапазон - 100 dB.
Сигурен съм че не е оптиката, която дава грешките щото смених 3 оптики вече от различни дистрибутори и все намирам некакви грешки в сервото. Така че след като не проблема в оптикaта следващата брънка във веригата е сервоконтролера , които е CDX2515Q ($20 парчето) и има 100 крачета за съжаление.
Немам станция за горещ въздух и не ми се дават $170 за такaвa. Намерих обаче нещо много интересно online - виж линка по-долу:
http://usbmicro.com/odn/documents/ACC430664DD26DDE5986574AAA62775FDFF29EA1.html
С едно изречение - станция за горещ въздух сглобена от поялник за разпояване и въздушна помпа за рибки Струва всичко към $30. Сериозно, сметам да опитам този вариант
Cheers,
Mechoka |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 21:00 Заглавие: |
|
|
хихи, дай 5-10 лева на некой от некой сервиз да ти свали стария /и залепи новия евентуално/. Имат духалки навсякъде, то без духалка все едно немаш поялник  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 21:08 Заглавие: |
|
|
Мечока, наскоро един такъв плеър ма побърка, направо му направих reverse engineering
Системата /сервото/ за управление на МОТОРА /шпиндела/ не работеше устойчиво, след като захапе веднъж, песен не моеш прескочи посмъртно ..... Фокус и Трекинг бяха ОК. Вкарвах и допълнителни /честотни/ корекции по сервото за мотора, gain и офсет също, да видя кво ша стане. Пробвал съм с 3-4 оптики, 2-3 механики и е все тая. Подобни плеъри на Сони са с CXD2545, CXD2585 и други мотори /45-цата е с тип "стъпков" или "синхронен"/
Абе не е истина. Егати щайгата. ЦАП-овете готини, сервото е отврат .. е, не чак толкова, колкото Denon DCD685  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|