| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pip Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 14:13 Заглавие: Проблем със флашване на BIOS със чип MX 29F002NTPC-12 |
|
|
След грешка при флашване се порази съществуващият BIOS. Искам инфиормация за чип MX 29F002NTPC-12. Във нета не намерих нищо полезно, та ако някой може да помогне със изводите за програмиране на чипа и дали е възможно програмирането със PIC или Atmеl програматор.
Благодаря предварително.
Дуното е ASUS CUBX-L(антично, но стабилно), а корпусът на чипът е 32 PDIP
Последната промяна е направена от pip на Съб Дек 01, 2007 23:31; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
stefp Опитен потребител

|
|
|
 |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 16:33 Заглавие: |
|
|
Имаше едно златно правило :
Нещо което работи задоволително не го пипай.
Трябва ти програматор за паралелни памети
8-бита адрес 8-бита данни (много грубо казано) |
|
|
 |
fullcontrol Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 22:46 Заглавие: |
|
|
| изобщо не вазмозно с пик такива програматори за какбо става вапрос на какав апарат е този фласх напиши подробностите за да ти помогнем! |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 23:11 Заглавие: |
|
|
| Има начин и без програматор.В какъв корпус е чипът и какво е дъното?И по важният въпрос - защо не се обърнете към специалист във тая област?Не съм ползвал такива услуги но предполагам че ще е доста под цената на дънната платка. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 23:26 Заглавие: |
|
|
| ivan dimitrov написа: | | Има начин и без програматор.В какъв корпус е чипът и какво е дъното?И по важният въпрос - защо не се обърнете към специалист във тая област?Не съм ползвал такива услуги но предполагам че ще е доста под цената на дънната платка. |
Дъното е ASUS CUBX-L( малко антична, но добра).Корпуса е 32 PDIP, а относно специалистите - аз съм от Габрово и тук те не са много.
Ако в работен ден намеря някой разбиращ така и ще направя. |
|
|
 |
ivan dimitrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 02, 2007 0:20 Заглавие: |
|
|
Процедурата е описана в нета - необходимо е работещо дъно с 2 мб
биос и версия на флашващият софтуер която не прави проверка за съвместимост.Такива са по-старите версии,мисля че амифлаш ползвах някакъв последно.Изваждате чипът на работещото дъно,поставяте му една лепенка тиксо по дължина отдолу - така че да я ползвате за по-лесното му изваждане после.Връщате го обратно като гледате изводите да контактуват с цокълът но да не влиза докрай.После стартирате машината под дос,вадите биосът,поставяте чипът който ще се програмира и флашвате.Процедурата явно крие рискове и за работещото дъно.Ползвал съм я 4-5 пъти без загуби но се чудя кога ли ще изгърмя.Разбира се дъното което ползвам е отдавна прежалено - асуско с чипсет 440ВХ някакво.
Щом дъното Ви е ценно съветът ми е да се обърнете към специалист. |
|
|
 |
grishan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 02, 2007 9:07 Заглавие: |
|
|
| Това по горе при Асуса няма да проработи,тъй като Асус използват собствена програма за флаш наречена aflash,така че или Асуско дъно или програматор.Аз ползвам Willem. |
|
|
 |
mihal Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 02, 2007 10:09 Заглавие: |
|
|
Дъното стартира ли изобщо?По новите асус-и могат да заредят от флопи дори при омазан биос
записа ли си оригиналния биос на дискета преди да го флашваш |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Дек 02, 2007 10:56 Заглавие: |
|
|
| mihal написа: | Дъното стартира ли изобщо?По новите асус-и могат да заредят от флопи дори при омазан биос
записа ли си оригиналния биос на дискета преди да го флашваш |
Относно стартирването - не стартира(вентилаторите въртят, но нито изписква, нито флопито тръгва, нито CD-то, нито монитора, нищо). Иначе копирах оригиналния на дискета, почнах да качвам новия и тогава флопито зависна, от там нито напред, нито назад. Вадих слагах дискетата, но незахапа.След час тормоз го рестартирах и след това разбрах че чипът няма никаква програма - нито стара, нито нова.
Та така. |
|
|
 |
|