|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
1Andro1 Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2005 17:03 Заглавие: |
|
|
Здравейте момчета
Навремето и аз бях пламнал по тая идея да си направя усилвател за автомобила и се рових дълго време в нета докато най накрая не намерих нещто като хората. Имам бая схеми и TL494 и със SG3525. Не знам защо се мъчите въобще със схемата от млад конструктор(не казвам нищо лошо по неен адрес) има много по-добри.
Значи това което намерих аз е на някакви хора, които бая сериозно се занимават с усилватели за кола. Те бяха публикували на страницата си директно готови печатни платки на усилватели със SMPS. Та на времето ми се наложи да правя един усилвател за един приятел и използвах тяхната схема и техните упътвания и тръгна от раз. Усилвателя беше с TDA7920 (нещо такова сега не мога да се сетя точно за номера и). Мисля че още го използва като няма никакви проблеми.
Та ако има мераклии да си дадът майлите ще им изпратя това, което имам.
Успех
Печатните платки са за Протел |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Данаилов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2005 19:12 Заглавие: |
|
|
| Аз се интересъвам от схемата [email protected] |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2005 21:31 Заглавие: |
|
|
Здравей Данаилов
Изпратих ти всички схеми които имах на усилватели за кола и SMPS. Аз съм правил тая със SG3524 като на мястото на SG3524 e SG3525(разликата е само в изходните транзистори).
Надявам се да ти се понравят и да ти бъдат от помощ. Забравих да ти пратя един Word-ски файл на който е обяснено как да се направи трансформатора(с изчисления и всичко).
Но я първо свали тея неща където ти ги изпратих че не знам дали имаш достатъчно място в пощата.
Изпратения файл е над 5MB.
Имам и готови печатни платки ако искаш и тях мога да ти ги изпратя. Става въпрос за усилватели на 100W
успех 1andro1 |
|
|
 |
TIReX4o Гост
|
Пуснато на: Пет Яну 14, 2005 23:57 Заглавие: |
|
|
първичната е 3навивки от 100+ кабел4ета 0.05мм изолирани разбира се посредством лак а жтори4ната е 14 навивки от по 10 броя ама незнам какво сечение проводници, но са кам 0.3м
От толкова опити стигнах до този резултат
целта на многото едножилни проводници е да се премахне пиковото напрежение което се получава с по-дебели проводници и изгарят транзисторите по напрежение. Много важно е кам схемата да включиш и една малка схемичка от по 1 ПНП транзистор и един диод, които при спиране на импулса дава накъсо кам маса гейта на полевите транзистори иначе се самовъзбуждат и изгарят по ток! Трафа не му знам размерите и няма сега да отварям кутията за да меря ама е с 3 пръстена, като всеки е малко по нисък от тези на млад кондуктор, ама са по дебели. Пуснал сам ги на 30Кхз и се държи добре схемата. Друга особенност е една схема която още е в процес на разработка - като пускам схемата я пускам през 0.6ом резистор и след 5 секунди го шунтирам с ключ, та идеята е да се шунтира с реле напълно автоматично, защото 1 пат си запалих пръстите като пуснах импулсното от акумулатора и натиснах кабела с пръсти, консумацията е много над 20А, защото 1мм проводник се пали. Ориентираи се кам 4-5мм!
По отношение на това че вадите малко мощност може да е от пада на напрежение по кабелите при положение че са тънки и до самата схема не достига 12В а кам 11 да кажем и схемата си пуска защитата за преебавка на акумулатора.
Моя савет е за да няма изненади и пироефекти използватите резистори кам +12В със стойност 1ом, ако тръгне 0.3 и ако върви нормално вече пускаите директно кам акумулатора и тука вероятността да станат пушеци е много голяма.
При мен на +41,5В резистор 5ом му разказвам играта и напрежението мърда със 1.5В максимум.
Стабилизация на -40В няма никаква нужда разликите са ми 1-2В и то при бая натоварване, само трябват по-големички кондензатори аз сам със 3х10 000микрофарада и затова и несам сложил дросели, но ако използвате кам 4700 микр. по добре един малак дросел и един диод от (маса) кам + преди него и при -40В от - кам (маса)
Обаче братлета докато стигна до тея резултати си нямате напредстава колко транзистори и колко кабели сам изгорил, а колко нерви и разсейване ми коства да не говорим
PS неразчитайте на схемата за мек старт при тл494. Несам я разучавал ама с нея и без нея резултата ми е един и същ
Има един резистор 22ом можете и даже препоръчвам да сложите мостче резисторите които са товар на интегралната (100ом мисля) заменяйте със 220ом (едно че няма да загряват и друго че няма да се натоварва и тл494)
Друго не се сещам но ви пожелавам касмет, защото имам чувството че варвят на майтап тия схеми |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
|
|
 |
longmarkoni Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 7:10 Заглавие: |
|
|
заебете всичко от "млад конструктор" нощо не работи като хората
това импулсно съм го прбвал с 30 вида трансформатори и не става като
хората. TL494 е много капризна на захранване и вкарва допълнителни омпулси кйм транзисторите и за това греят единпът успях да изкарам 200W и това си беше.ама за толкова време единпът да се получи не си
заслужава.направих си го с TDA1060 и прав преубразувател и нещата пеят (100W) с един трансистор IRFP150 на 30Кнz с малък охладител .схемата винаги тръгва нормално.1060 може и да се направи за мостово изпълнение пробвано е и работи.а за 494 който иска да се бори и нека ако иска да сподели приключенията си за да се светнем и ние как стоят
нещата.само мога да кажа да махнете 10ома от захранването на494 и да го замените с дросел. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 13:53 Заглавие: |
|
|
Здравей TIRex
От това, което аз съм чел навивките на първичната не трябва да бъдат по-малко от 4. Какъв ти е тока на празен ход?
Longmarkoni не се отказвай толкова лесно. Схемата на печатна платка ли ти е направена? Как си изчисляваш трафа? Виж проблема да не е някъде в тебе. Какви транзистори използваш? |
|
|
 |
bobby_rs(agopov) Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 23:37 Заглавие: 1Andro1 |
|
|
Здравейте на всички!Няколко дена ми беше спрян интернета и гледам бая работи са се изсипали тук.Честно да ви кажа и на мен ми писна да се занимавам с тоз МК и да си напрая нещо ново и 99% да съм сигурен,,че ще тръгне!Затова моля който може да прати на мейла ми ([email protected])някоя изпитана от него схема и напътствия защото се убедих,че на повечето купешки усилватели даже и даваната от произвидителя мощност(RMS)не отговаря реално.Според мен е най-добре "самоделката" по отношение на цената.Ще съм безкрайно благодарен на всеки,който прати нещичко А иначе аз съм от Русе единствения ми проблем е намирането на ферити.Затова ако има някой от Русе,нека каже от каде мофа да си намеря,а за останалите,който ще пращате-кажете дали ще е проблем да плзвам сърцевините от схемата от МК(просто са и единствените,които имам).  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 12:37 Заглавие: |
|
|
Изпратил съм ти едни неща. Виж ги.
1andro1 |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 19:15 Заглавие: |
|
|
с кондензатори 1000uf e 0.21A
i sys 33000uf e 0.88A - изглежда имам некав проблем със тея кондензатори
Колкото до трафа и аз го бях чул това даже ми го беше написал наката ж една друга тема но с 4 навивки първична и 14 вторична на 40В максисум 2А а ако са 5А напрежението пада до 30 и надолу, транзисторите изобщо не загряваха и аз са ядосах една вечер и разпоих трафа развих по 1 навивка и пак го пуснах. Сложих 8.2ом резистор и напрежението не мръда от 41В а резистора изгоря кат баничка и ся няма с ко да си проам импулсните Ключовете позагряват и ги сложих на общ радиатор и цялата схема с радиатора влезна точно в една кутия от захранване на комп. (може да прецениш колко е бил малък радиатора) и то си има вентилатор... стана перфектус и с една клема кам домашния усилвател подавам +41,маса и -42В кам него. За голям сеир вапросната клема е от същото захранване дето се подава захранването на СД-та, хард дискове ...
Само пояснение че на празен ход със 1000микрофарада кондензаторите черпи тока на по около 2 импулса за 1 секунда. Все пак широчинно импулсен генератор! и стрелката на ампермера (обхват 1А) отива до средата и се връща... отива и обратно...напред назад напред назад и така за около 2 пъти в секунда мноо са кефа на тоя ефект |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|