| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2007 13:49 Заглавие: Indesit WT400 в едната посока не може да завърти |
|
|
Здравейте,
пералнята у дома Indesit WT400 не може да завърти барабана в едната посока. В другата върти, изглежда нормално. Но в едната посока се опитва да завърти, но не успява. Без товар(свален ремък) върти и в двете посоки.
Барабана няма видимо по-голямо съпротивление в тази посока. И в двете посоки на ръка се върти според мен еднакво(с прането вътре).
Пералнята е с механичен програматор без никаква електроника. С един кондензатор е. Куплунга към мотора има 5 извода. Към единия отива сдвоен кабел. Предполагам той е общ. Съпротивленията спрямо него на останалите 4 извода са съответно 15, 50, 61, 67 Ома измерено с обикновен мултицет. Спрямо корпус на максималния обхват на мултицета 20 МОма мотора показва отворена верига.
Възможно е проблемът да е и от лагерите макар че според мен барабана се върти нормално и лагерите са сравнително нови. Но преди да я разхвърлям бих искал първо да отхвърля евентуална електрическа повреда.
Някой би ли помогнал със съвет. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2007 14:01 Заглавие: |
|
|
| Кондензатора сменяхте ли? |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2007 14:11 Заглавие: |
|
|
Не съм. Възможно ли е да окаже влияние върху едната посока, а върху другата не?
Междувпрочем проблемната посока е обратната на тази в която върти и центрофугата. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Дек 06, 2007 16:54 Заглавие: |
|
|
| може ли да кажете номера на програматора? |
|
|
 |
val13 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 9:43 Заглавие: |
|
|
Проверихте ли четките? _________________ Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го направиш. |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 10:22 Заглавие: |
|
|
| Проблема ти е пусков, мотора няма пусков импулс и за това при товар не може да се развърти с работната намотка. Смени си кондензатора, който най вероятно е с два извода спрямо корпус. Четки на тези мотори няма. |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 17:13 Заглавие: |
|
|
| Tankov,не може да е кондензатор,щом върти в едната посока |
|
|
 |
bamze Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 18:15 Заглавие: |
|
|
Има четки и електронен модул за управление на мотора . _________________ Иво Банов |
|
|
 |
zapad Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 19:34 Заглавие: |
|
|
| Иво,не съм чувал 400 оборота пералня ,мотора да е колекторен,но нека питащия да каже,да не гадаем,че може повече да го забатачим |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 07, 2007 20:18 Заглавие: |
|
|
Здравейте отново,
Пералнята е без електронен модул. Двигателят и не е колекторен. Кондензаторът е един, единичен, с два извода и закрепен към пластмасов държач.
Съмненията в лагерите ги отхвърлих. Като извадих прането от барабана на ръка се върти без забележки.
Измерих отново намотките. Странно но сега измерванията са съответно 15,48,58,24 Ома. Последните две измервания са на предполагаемите две намотки за нормално въртене по време на пране. Размених изводите към тях на програматора (1-1B и 1-1Т). Това не промени нищо. Въртенето в проблемната посока отново е слабо, а в другата нормално. Което според мен означава че проблемът е от куплунга на двигателя навътре.
Предполагам че двете намотки играят ролята на пускова през кондензатор и работна свързани паралелно. Когато програматора обръща посоката, сменя ролите на намотките. Може и да греша. Знанията ми по електрически машини са избледнели.
Може ли някой да даде съвет къде във Варна мога да занеса двигателя за проверка и ремонт.
Благодаря на всики които се включиха. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
|