Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Indesit WT400 в едната посока не може да завърти
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
tankovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Дек 10, 2007 11:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблема ти е категорично пусков за бавните обороти.
На автоматичните перални мотора има 2 скорости с по 3 извода на скорост или това ще рече клема с 6 извода (при тебе са пет защото двата кабела са общ за едната и другата скорост). трябва да откриеш коя е едната тройка и коя другата изводи съответно за едната и за другата скорост. Програматора осъществява свързване на намотките в триъгълник, на едната намотка свързва паралелно кондензатора. Когато се подаде напрежение (например нула) на точката където няма свързан полюс на кондензатора и съответно (напр. фаза) на едната точка където е свързан полюс на кондензатора мотора се завърта в едната посока Според това към кой извод на кондензатора се подава (напр. фазата) ще зависи посоката в която се върти мотора.
Т.е. програматора подава напрежение ту на единия полюс на кондензатора, ту на другия. От всичко това което казваш според мен се подава само напрежение на единия край на намотката където е точката свързана с единия край на кондензатора, но на другия край, където е другата точка на свързване с другия край на кондензатора не се подава напрежение. Търси причината тръгвайки от програматора и перата му, съответно кабелите (кабелните обувки често правят проблеми поради нагар и лош контакт за пусковия ток който е голям). Изключвам дефектирал мотор.
Аз съм също от Варна, можеш да ми звъннеш на 569380 вечер след 18.30 ч.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 10, 2007 17:03    Заглавие: Отговорете с цитат

tankovbg написа:
Проблема ти е категорично пусков за бавните обороти.
На автоматичните перални мотора има 2 скорости с по 3 извода на скорост или това ще рече клема с 6 извода (при тебе са пет защото двата кабела са общ за едната и другата скорост). трябва да откриеш коя е едната тройка и коя другата изводи съответно за едната и за другата скорост. Програматора осъществява свързване на намотките в триъгълник, на едната намотка свързва паралелно кондензатора. Когато се подаде напрежение (например нула) на точката където няма свързан полюс на кондензатора и съответно (напр. фаза) на едната точка където е свързан полюс на кондензатора мотора се завърта в едната посока Според това към кой извод на кондензатора се подава (напр. фазата) ще зависи посоката в която се върти мотора.
Т.е. програматора подава напрежение ту на единия полюс на кондензатора, ту на другия. От всичко това което казваш според мен се подава само напрежение на единия край на намотката където е точката свързана с единия край на кондензатора, но на другия край, където е другата точка на свързване с другия край на кондензатора не се подава напрежение. Търси причината тръгвайки от програматора и перата му, съответно кабелите (кабелните обувки често правят проблеми поради нагар и лош контакт за пусковия ток който е голям). Изключвам дефектирал мотор.
Аз съм също от Варна, можеш да ми звъннеш на 569380 вечер след 18.30 ч.
при тези съпротивления на намотките дали е здрав мотора?Би трябвало двете намотки на ниската скорост да имат еднакво съпротивление
Върнете се в началото
Zdrav
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Дек 11, 2007 14:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина благодаря за включването в дискусията на всеки който даде мнение. Специални благодарности на zapad.
tankovbg благодаря за оставените координати. Ще се възползвам ако пренавиваш мотори.
Накратко: намерих в нета схема на близък модел WT600U. С нейна помощ и прозвъняване се ориентирах кои са контактите на програматора и какво е свързването на мотора при нормална скорост в едната и другата посока. Както писах и преди направих прост експеримент, като размених кабелите отиващи към двете намотки за нормална скорост, резултатът беше че поведението на мотора остана същото.
По съвет на мой колега, който също силно до последно се съмняваше че повредата е в мотора направих още два екперимента.
Захраних намотките за нормална скорост директно (със свързан кондензатор разбира се) като по този начин изключих програматора с неговите контакти от играта. Резултат - същия.
Освен това пробвах с друг кондензатор. Резултат - същия.
Аз също до последно се надявах че повредата няма да е в мотора но явно проблема е в него.
Днес ще ходя в една работилница за пренавиване на ел. мотори да питам колко ще струва. И ако цената ме устройва предпочитам да ремонтирам двигателя. Ако не ще купувам нова пералня.
tankovbg
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Дек 12, 2007 9:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Не пренавивам мотори, но тези мотори предимно изгарят, ако е потекла вода от казана върху тях. Първо свали мотора отвори го и огледай намотките, ако са читави и няма видими промени на лаковата изолация, виж там където е куплунга за студени (напукани) спойки, презапой. Разбира се може да има и намотки на късо.
Едва ли ще ти излезе евтино пренавиването, пък и аз не го предпочитам по редица съобръжения.
Но както решиш. Успех.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети