Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

REVERB

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Нед Яну 16, 2005 22:10    Заглавие: REVERB Отговорете с цитат

интересувам се от методите и възможностите за постигане на звуковия ефект реверберация предимно с аналогови устройства. ще съм ви благодарен и ако помагате с конкретни схеми.
Преместена!
showMANiak

Delay
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 3:36    Заглавие: А защо Отговорете с цитат

..трябва да е аналогов след като аналоговите са по сложни скъпи и некачествени от цифровите? Аз например съм правил, но не смятам да загубя половин час в писане на пространни обяснения за някой който би могъл да ми спести 2/3 от това време с две изречения - какво точно иска да направи и защо иска да го прави. Защото реверберация може да се направи на всеки компютър ,а евтин ревербератор да се купи от почти всеки музикален магазин.
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 7:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Навремето ги правеха със схеми представляващи верига от плаващи капацитетчета ,най много 4096 и сигнала се прехвърля от първото до последното с тактов генератор напр.100 КХц ,но имат тясна лента и закъснение не повече от 512 мс -Например MN3005 Имам такава схема ,но е на хартия и не мога да я сканирам ,ако много ти трябва пиши ще измислиме нещо.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 8:18    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Навремето ги правеха със схеми представляващи верига от плаващи капацитетчета ,най много 4096 и сигнала се прехвърля от първото до последното с тактов генератор напр.100 КХц ,но имат тясна лента и закъснение не повече от 512 мс -Например MN3005 Имам такава схема ,но е на хартия и не мога да я сканирам ,ако много ти трябва пиши ще измислиме нещо.

благодаря, ELP. колко бройки имаш от тази схема и на каква цена ги предлагаш. предполагам че за ефекта който ще правя ще ми трябват поне 2бр. интересъвам се не заради мен, тъй като на компютъра си имам всякакви ефекти, които стават дори за записване.
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 15:32    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа :
Цитат:
Имам такава схема ,но е на хартия

Грешно си ме разбрал ,само те насочвам какви чипове да търсиш ,схемата която имам е със SAD1024 и е от френско списание,чипове нямам!
Върнете се в началото
Jeff
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 19:46    Заглавие: Re: REVERB Отговорете с цитат

guitman написа:
интересувам се от методите и възможностите за постигане на звуковия ефект реверберация предимно с аналогови устройства. ще съм ви благодарен и ако помагате с конкретни схеми.

guitman-e работата не е проста! Най лесно можеш да направиш пружинен реверб , но такава пружина с предавател и приемник монтиран на нея незнам откаде ще намериш! Принципа на пружинния реверб е следния:
звуковият сигнал се превръща във вибрации и се подава от едната страна на дълга 40-50см пружина , от другата страна на пружината има приемник , той приема вибрациите и ги превръща във ел.сигнал . Реверберацията се получава от трептенето на пружината. Ако тя е по-обтегната, ще вибрира кратко и реверба ще е къс, и обратно. Схемата включваше няколко транзистора, предавател , приемник и пружина. Несъм правил експерименти но едва ли ще стане качествено с обикновена пружина а и трябва по някъв начин да се изработят предавателят (например малко говорителче на което мембраната е закрепена за пружината за да и предава вибрациите ) и приемникът (например електродинамичен микрофон на който мембраната е закрепена за пружината за да приема вибрациите ).
За цифров реверб имам само този линк http://www.diagram.com.ua/list/reverb.shtml
несъм чел статията но от блоковата схема това по скоро прилича на обикновенно ехо отколкото на реверб.
Съвремените DSP реверби използват сложни алгоритми и придават много окраски на звука, тези които ти са в компютъра са точно такива и изобщо не се надявай че ще можеш да постигнеш тяхното звучене. По скоро както те съветва Delay отивай в магазина и купувай нещо. Ако ти се ексериментира потърси повече инфо за пружинния реверб. Навремето имах една апаратурка в която беше вграден такъв , и звучеше сравнително добре. Успех Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
guitman
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 21:15    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP, благодаря ти! точно това ми трябваше. интересувам се от ефекта тъй като един познат се интересува от него. иначе съм съгласен че немога да постигна качеството на моите DSP инструменти с аналогов реверб но и не се надявам. колкото до метода с пружините, навремето имах един китарен амп с вграден такъв реверб който се смущаваше от удари и всякакви малки сътресения. пуснах тази тема за да разбера други възможности за постигане на ефекта. смятам да разгледам предложените от ELP ИС и да реша какво ще правя.
още веднъж, благодаря ти, ELP!!! ще те имам предвид за разрешаване на проблема си Very Happy
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 22:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма проблеми ,ако си от София ми се обади да ти дам френската схема ,ще я ксерографирам ,другите са дадени бегло в книгата на Петер Барт Хи-Фи схемотехника ,това е ! Може да има и по-нови методи с чиповете за цифров запис ,пусни една търсачка и виж! Например това: http://sound.westhost.com/project26.htm
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети