|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
EL.6OK Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 8:28 Заглавие: Ел.енергия от вятъра |
|
|
Уважаеми колеги, преди около година Ви биах "пуснал мухата" за ел.енергиа получавана от вятъра. Мисля,че това е наистина много важна тема като се има в предвид цената на ел.енергията,да не говорим за монопола на НЕК!
Действително, генераторите произвеждащи електричество от вятъра,които работят в Германия,Холандия,Дания и др. са с много висока цена,но те имат и голяма производителна способност,
650 kW - 3;4 mW! Отдавна чаках китайците да "настапят" пазара и това вече е факт! В момента има предлагане на китайски ел.генератори задвижвани от вятъря с мощност 2 kW.
Дано съм събудил поне любопитството на някой,ако не и начина на мислене, и бих се радвал ако все пак можем да "раздухаме темата"
Пожелавам успех на всички! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 19:18 Заглавие: |
|
|
| Аз също живо се итересувам от тези вятърни генератори от почти година. Западните такива не са много скъпи, особено ако са втора употреба, но работещи. Виждал съм тук два модела според мощността, 220 и 440 киловата. Цената на големия модел с доставката и монтажа тук излиза около 200 000 лева. Със закон електропреносните дружества са задължени да изкупуват електроенергията от тези генератори на цена около 11 ст за киловатчас без значение дали е дневна или нощта. Всичко дотук е прекрасно, но има едно голямо "НО" и то е факта, че в България нямаме толкова силни ветрове, за да работят тези генератори ефективно. Ако искаш да обменим информация, обади ми се на 046/40808, или на мобилния: 0887539999, Слави |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 18:57 Заглавие: |
|
|
Или циганите ще ги свалят за мед ако не са в двора ти.
Няма братя прецакани сме и слънчеви батерий немо да пуснем защото 1/2 тука не пече кат хората и имат ниско КПД. Аз сам го замислил да правя нещо подобно но иска и стабилизация и работи, иначе имам един трифазен генератор 10КВт и шървоначално мислех да го слагам на покрива на блока, но..... ще го гепат.
Та идеята ми беше да зарежда 2 или 3 акумулатора от по 190А/ч 12В и от там с импулсно да се направи 230 променливо. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 19:50 Заглавие: |
|
|
Аз съм фен на идеята,но по скоро като постояннодействаща помпа за вадене на вода от кладенец.Не сте ли объркали единицте нещо.... 440кВт си е 0.5МВт.Какво чудовище ще да е това,след като за 10кВт си трябва 15коня дизел мотор.Гледайки генераторите с вътрешно горене  |
|
|
 |
npuka3ka Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 20:18 Заглавие: |
|
|
Ами аз не знам какви са тия стойности от в стотин kW ама ... дай да спираме АЕЦ ако е истина
 |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 22:28 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | Аз съм фен на идеята,но по скоро като постояннодействаща помпа за вадене на вода от кладенец.Не сте ли объркали единицте нещо.... 440кВт си е 0.5МВт.Какво чудовище ще да е това,след като за 10кВт си трябва 15коня дизел мотор.Гледайки генераторите с вътрешно горене  |
Всичко написано от мен е истина. Не сте ли виждали такива генератори? Близо до Сливен има един такъв, който е 220 киловата. Височината му е 30 метра, като всяка една от трите му перки е с дължина 15 метра. Намира се в непосредствена близост до пътя Сливен - Нова Загора, малко след Сливенските Минерални Бани.
На 10 км от Ямбол, до с. Калчево има монтиран вятърен генератор с мощност 440 киловатчаса. Височината му е 40 метра, перките му са по 20 метра. Този генератор произвежда трифазен ток, който се трансформира до 20 000 волта и се подава към енергийната мрежа на страната. Познавам лично собственика му. Докаран е от Германия с 3 (три) ТИР-а, с придружаваща пилотна кола, защото перките и корпуса на генератора са по 20 метра (40 метровия корпус е от две части) и се явяват извънгабаритен товар, защото няма толкова дълги ТИР-ове. Мощността им не е чак толкова впечатляваща, защото говорим за киловати, а не за мегавати. Това е максималната им работна мощност, което означава, че много рядко ще могат да произвеждат по толкова ток. Тези генератори започват да се въртят при вятър със скорост 2,5 метра в секунда и могат да работят до 25 м/сек. При по-силен вятър генератора се изключва автоматично и перките му се позиционират срещу вятъра. Управляват се от компютър, който регулира оборотите на генератора (има само 2 вида обороти заради честотата), ъгъла на наклона на перките, както и работната мощност.
Намерете силно ветровито място и ще станете богаташи. Има банки, които финансират проекти за енергийна ефективност по програмата ФАР. Отпускат заеми с преференциална лихва, а специално за вятърните възстановяеми източници на електроенергия (каквито са вятърните генератори) могат да бъдат опростени до 20% от кредита.
Изглежда много примамливо, нали? На теория е много лесно, но на практика не е чак толкова.......... |
|
|
 |
marinov Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2005 9:05 Заглавие: |
|
|
до колкото си спомням само на 2-3% от територията на страната има условия за използване на този вид енергия, така че ако живеете там - действайте!
Като че ли е по-приложимо е да се използва слънчевата енергия.За момента обаче там инвестицията е относително голяма и се възвръща доста бавно!Миналата есен на пловдивския се говореше / става въпрос за битови изпълнения/ за цена на панел от порядъка на 10лв/ват и то без трансфертера и акумулаторите!
Иначе съм силно ЗА използване на алтернативните източници на енергия във всичките им форми.
А относно мощностите на вятърните генератори цифрите съвсем не са преувелични - дори са малки.Ако не се лъжа около Шабла също работи един с мощност около половин мегават! |
|
|
 |
EL.6OK Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2005 10:09 Заглавие: |
|
|
| Още малко търпение колеги! Довечера ще Ви напиша още интересни неща и факти по темата,както и линкове разбира се. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2005 13:18 Заглавие: |
|
|
| Въййй това са си чудовища..Ама смееш ли да инвестираш в толкова пари при това променливо законодателство:)) |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2005 22:11 Заглавие: |
|
|
Честно казано не очаквах,че темата ще въде "видяна" толкова много пъти. Още по приятно съм изненадан,че някой отговориха!
За да не бъда голословен щте дам няколко линка,но преди това искам да коментирам някои от нещата,които написахте.
Хубавото е,че НЕК е задължена да изкопува произведената ел.енергия със закон,което не го вярвам много ,но си го пише,които не вярва да го прочете:
http://www.edistribgo.com/ze.html
За цената работата е мъглива обаче.
Не е нужно да има толкова силни ветрове за да работят вятърните генератори,по-важното е ветровете да бъдат ПОСТОЯННИ!
Едениците за мощност не са объркани! В това може да се убедите като разгледате някои от сайтовете на производителите:
http://www.nordex-online.com/_e/produkte_und_service/index.html
http://www.vestas.com/uk/Home/index.asp
В България има няколко места на които е най-подходящо да се построят такива генератори. Това са: черноморието,по поречието на река Дунав и в района на Сливен. Това неозначава,че на други места не е подходящо.
Има банки и проекти за финансиране,за тях мойе да прочетете тук:
http://www.ubb.bg/bg/small_and_medium/p5.htm
За такъв бизнес е много подробно и добре обяснено всичко тук:
http://www.b2b.bg/ecopub.html#е7
Намерих и адреса на един изпълнител,които прави и проучвания за монтаж на вятърни генератори:
http://www.windstar.150m.com/index.html
Както и един вносител:
http://www.abas.bg/ |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|