Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

моля за малко помощ

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hf hpe
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 2:38    Заглавие: моля за малко помощ Отговорете с цитат

здравейте
интересува ме какво е дъмп
това е думата която срещах из форума когато става на въпрос за програмиране на ЕЕПРОМ

Последната промяна е направена от hf hpe на Вто Яну 18, 2005 9:21; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ловеч

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 7:22    Заглавие: Отговорете с цитат

hf hpe приятелю ние с теб двамата се засичаме във форума на ФИАТ и там често се употребява тази дума.Дъмп това е информацията която трябва да се постави в паметта когато твоята памет по някаква причина се изтрие измени стойностите си и ти трябва да поставиш нова.Тогава се изисква този дъмп но за да го запишеш ти трябва и специално устройство което да може да чете и да съответно да записва.Повече информация мога да ти дам в форума на фиат.Коцев.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
hf hpe
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 9:20    Заглавие: Отговорете с цитат

здравейте г-н Коцев
радвам се че и тук намерих човек който познавам и ще ми е по лесно да си задавам глупавите въпроси
сега значи целият проблем е от автомобилно същество и е Fiat Code, или това е имобилйзера на автомобила който се намира в ключа
за жалост на една от мойте Fiat Brava се прецака
това между другото е често срещан проблем при фиат и се получава когато има неизправноси в захранването

сега да обясня от какво се състои системата
имаме ключ на автомобила в който има микропроцесор с нищожна консумация и в него има програмиран код
имаме една бобина(аз и викам антена) която седи около контактният ключ и се свръзва с имобилайзерната кутия, а пък имобилайзерната кутия се свръзва с ЕКУ-то на автомобила

предполага се че имобилайзерната кутия чрез бобината индуцира ток в чипа който е в ключа и по някакъв начин прочита информацията(кода) в него,
в тази кутия има микропроцесор на NEC и една памет LR46A(която според братушките е 93с46)
предполагам че във тази памет е записан същият код както и в ключа
същата памет има и в ЕКУ-то, и когато трите кода са еднакви само тогава може да се стартира и програмата за управление мениджмънта на двигателя

ВЪПРОСА ми е ако предположим че знаем кода в ключа, можем ли да програмираме същият в паметите без да ги демонтираме

от човек който работи във Вантотрейд съм чувал че проблема се състой в това, че една от двете памети си загубва кода

ще съм благодарен на всеки който може да помогне с нещо

поздрави и успешен ден на всички

П.П. извинявам се ако не съм използвал правилни думи, но все пак мойто поприще са автомобилите
Върнете се в началото
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 13:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен няма да може .Аз просто не виждам как от ключа за палене бихме могли да свалим записа.Откровенно казано аз също много се интересувам защото и моето Пунто е с такива кодове.Дано някой който по разбира ни отговори.Темата малко не еза този раздел но нека колегите ни извинят.
Върнете се в началото
hf hpe
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 13:38    Заглавие: Отговорете с цитат

значи това има човек който го прави
но цената хич не ми харесва

сега се поизучих още малко(неволята учи)
значи в тази памет има програма която се изпълнява от процесор

относно четенето на кода има такива уреди, има го всяко ключарско ателие което предлага изработка на такива ключове

за сега мисля че съм намерил кой да ги изчете ще трябва и някой да го деасемблира да видим тогава какво ще излезне
Върнете се в началото
fishev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Перник

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 13:49    Заглавие: Отговорете с цитат

Бихте ли ми обяснили малко по подробно дали сте сигурни че в ключа има интегрална схема и по какъв начин тя предава информацията на ключалката (грубо казано) от това което съм виждал е следното в ключа има феритна сърцевина а в ключалката бобина и индукцията която се създава при вкарване на оригиналния ключ дава разрешение за палене и тънкоста е да се хване къде е блокажа за палене при всеки един автомобил
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
коцев
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 14:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Фишев да знаеш че ще се съглася с твоите разсъждения.Ето ключа на моето Пунто както и да го гледам не виждам да има някаква електроника в него.Явно в самия ключ за палене има нещо .За мен ще е от полза разгадаването на тази електроника тъй като притежавам такъв автомобил.Приемам всякаква информация.
Върнете се в началото
hf hpe
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 15:00    Заглавие: Отговорете с цитат

както споменах аз от електроника не разбирам грам
при другите марки незнам как е, но при концерна фиат е така:
в ключа има нещо което опростенчески му викаме чип
около ключалката наистина има бобина
сега чувал съм да се употребява думата транспондер(или нещо такова)

на всичко отгоре обмяната на информация между ключа и имобилайзерната кутия е двупосочна

колата се предлага с 3 ключа 2 за ежедневна употреба и един който се нарича мастър ключ
ако си загубите един от всекидневните ключове може да се поръча нов който идва празен без информация по него
обучаването му става с мастър ключа
за целта се вкарва мастър ключа в контактният ключ и се завърта "на контакт" без да се пали автомобила
имобилайзера познава че е вкаран мастър ключа и активира някаква програма, наричат го "отключване на имобилайзера
мастър ключа се изважда и се поставя новият празен ключ, като пак се завъта на положение "на контакт", при това положение имобилайзера обучава новият ключ
след което "на контакт" се дава пак с мастър ключа за да се заключи имобилайзера

мога да ви дам линк към разисквана тема от "братушките"
http://www.telemaster.ru/cnclab/forums/index.php?a=arc&forum=6&y=2004&m=6&page=1

а също така от братята македонци
http://www.elitesecurity.org/tema/83450

незнам, но явно или фиат са се справили много добре със задачата или просто са непривлекателни, но дори и крадците на автомобили не са разбили кода на фиат
Върнете се в началото
Tsvetkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хитрино, Шуменско

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 22:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Имобилайзера по принцип е устройство в ключалката, което си разпитва ключа с 40 битова дума и ключа отговаря с 24 битова.
Когато не се разберат, следва изключване на стартера(да речем ОПЕЛ) или на горивната помпа и колата остава на място. Проблема идва тогава, когато тези грешки (на разговора) се запишат в бордовия компютър и той трябва да се рисетне. Въпросът е как.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети