Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ел.енергия от вятъра
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 15, 16, 17  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
EL.6OK
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 22:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо обърках и по горното написано от мен излезе от "Гост",но това си бях аз ел.6ок:)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Яну 25, 2005 13:06    Заглавие: Интересна статия... Отговорете с цитат

Ето и една доста подробна, поне за моите повърхностни познания, статия изцяло на български: http://www.tllmedia.bg/magazine/issue1.bg.chtm?year=2004&br=6&num=10
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EL.6OK
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 25, 2005 21:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих един вносител на китайски вятърни генератори с мщност от 300 до 2000W и цени от 500 до около 2500$ пълен комплект!
тел. 02 8164415 (Георгиев)
Изпрати ми и file с тех.данни,но не можах да го сложа във фаилобменника,ако някой иска да го сложи щте му го изпратя, големината е 1,1 Мб.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Вто Яну 25, 2005 22:58    Заглавие: Пращай, интересно ми е! Отговорете с цитат

[email protected]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lio Kler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2005 15:51    Заглавие: Отговорете с цитат

По ТВ видях, че някакъв конструктор е направил вятърен двигател, даващ мощност 10 КВ!!! Живееше някъде в западна БГ, ако не греша, апаратурата му струвала 5 000 лева - мачта, турбина генератор. Бях писал на форума въпрос за ВЕЦ, ама ако вятърният двигател дава 10 КВ (не бях и подозирал Embarassed ), ще се откажа от първата идея. Но съм убеден, че ще е по-добре централата да произвежда 12В, че да може да турим 1-2 акумулатора 165 Ач
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2005 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ама де го този 10кВт 12 волтов алтернатор Такъв от КаМАЗ е само 700 вата. Rolling Eyes
Върнете се в началото
EL.6OK
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 26, 2005 20:00    Заглавие: Отговорете с цитат

...да не говорим какви обороти са нужни на алтернатора за да произвежда 700 В!
Нещата спред мен се делят на две.
Едните вятърни генератори са с голяма производителна мщност над 650 кв до няколко мегавата и са прекалено скъпи ,а и с какви размери са...Smile Те са да призвеждаш ел.енергия и да я продаваш на НЕК,но трудно можем да си го позволим без кредит от банка и усложненията огромни:(
Другите вятърни генератори са по достапни ,но мисля,че и 10 кВ са им много ,а иначе звучи страхотно! Бих се радвал истински ако някой може да го постигне в "домашни" условия!
Както Ви споменах за китайските те са до 2кв и струват около 2500$,но на мен и тази цена ми е висока,признавам си:(
Върнете се в началото
EL.6OK
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 28, 2005 16:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложих във фаилобменника техническите данни на вятърните генераторни системи тип HAK, HAKN.
http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=12970
Върнете се в началото
Emilio
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Яну 28, 2005 23:40    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз като вас съм запален по темата за алтернативните източници на енергия.Още повече че се спомена в няколко теми в университета.Що се отнася до вятърните генератори знам че няма смисъл да се изграждат на места където средногодишния вятър е под 2 м/сек.А местата реално у нас за това са малко и по-точно главно в североизточна България ,близко до морето .Имам предвид ,че там наистина си заслужава да се изграждат.
Също обаче е хубаво да се замислим за енергията от слънцето.Приблизително съм изчислявал, че ако човек живее в къща(най-добрия вариант) и си сложи слънчеви панели на покрива така,че напълно да си покрива нуждите от ел.енергия това би му струвало около 20-25000 долара.На пръв поглед това е адски много, но като се замислим,че при добро пазене панелите ще издържат няколко десетки години(дори знам че издържат на много груби удари като градушка),защото като цяло те са проектирани да работят много дълго.И така няма да сме обвързани с НЕК.Също така в следващите години се очаква все по-масово да се използват и наи-вероятно цената им ще се понижи.
Към 2000 година алтернативните източници на енергия в България са били около 2% от общо произвежданата енергия,а до 2009 има проекти енергията от тези източници да достигне 9-10%.Това наистина са много добри перспективи за близкото ни бъдеще:)
EL.6OK
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 29, 2005 8:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Слънчевите колектори също могат да служат за алтернативен източник на ел.енергия,но може ли да се разчита само на тях??? В западна европа се използват от много години,но за съжаление цената им не е спаднала драстично,поне в последните 10 год.,но те могат да си го позволят и това не ги претиснява. 1 м2 сънчев колектор дава приблизителна мощтност около 80W. Колко трябва да има за да се покрият напално нуждите от ел.енергия на една къща? Вятърен генератор от около 2500$ дава до 2kW с "живот" 15-20 год.,според производителя. Слънчевия колектор е силно зависим от ЗАМЪРСЯВАНЕ! Рязко се понижава неговата производителност,когато е запрашен. Трябва периодично почистване в зависимост от района, в който се живее.
Какво ли не бих дал да не съм обвързан с НЕК! Smile, но мже би и това някога щте стане или щте го сведа до минимум.
Като цяло съм ЗА използването на слънчевата енергия,но по скоро като допълнителен източник, от колкото като основен. Предполагам,че за домашни нужди, най-добро бъдеще ще имат хибридните системи, вятър-слънтце.
Успех на всички! Ще помогна на всеки,който желае с каквото мога в "борбата" срещу монопола на НЕК! Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, ... 15, 16, 17  Следваща
Страница 2 от 17

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети