|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
EL.6OK Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2005 22:21 Заглавие: |
|
|
| Нещо обърках и по горното написано от мен излезе от "Гост",но това си бях аз ел.6ок:) |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2005 13:06 Заглавие: Интересна статия... |
|
|
Ето и една доста подробна, поне за моите повърхностни познания, статия изцяло на български: http://www.tllmedia.bg/magazine/issue1.bg.chtm?year=2004&br=6&num=10 _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
EL.6OK Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2005 21:00 Заглавие: |
|
|
Намерих един вносител на китайски вятърни генератори с мщност от 300 до 2000W и цени от 500 до около 2500$ пълен комплект!
тел. 02 8164415 (Георгиев)
Изпрати ми и file с тех.данни,но не можах да го сложа във фаилобменника,ако някой иска да го сложи щте му го изпратя, големината е 1,1 Мб. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Яну 25, 2005 22:58 Заглавие: Пращай, интересно ми е! |
|
|
[email protected] _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
lio Kler Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 15:51 Заглавие: |
|
|
По ТВ видях, че някакъв конструктор е направил вятърен двигател, даващ мощност 10 КВ!!! Живееше някъде в западна БГ, ако не греша, апаратурата му струвала 5 000 лева - мачта, турбина генератор. Бях писал на форума въпрос за ВЕЦ, ама ако вятърният двигател дава 10 КВ (не бях и подозирал ), ще се откажа от първата идея. Но съм убеден, че ще е по-добре централата да произвежда 12В, че да може да турим 1-2 акумулатора 165 Ач |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 16:55 Заглавие: |
|
|
Да ама де го този 10кВт 12 волтов алтернатор Такъв от КаМАЗ е само 700 вата.  |
|
|
 |
EL.6OK Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 20:00 Заглавие: |
|
|
...да не говорим какви обороти са нужни на алтернатора за да произвежда 700 В!
Нещата спред мен се делят на две.
Едните вятърни генератори са с голяма производителна мщност над 650 кв до няколко мегавата и са прекалено скъпи ,а и с какви размери са... Те са да призвеждаш ел.енергия и да я продаваш на НЕК,но трудно можем да си го позволим без кредит от банка и усложненията огромни:(
Другите вятърни генератори са по достапни ,но мисля,че и 10 кВ са им много ,а иначе звучи страхотно! Бих се радвал истински ако някой може да го постигне в "домашни" условия!
Както Ви споменах за китайските те са до 2кв и струват около 2500$,но на мен и тази цена ми е висока,признавам си:( |
|
|
 |
EL.6OK Нов потребител

|
|
|
 |
Emilio Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 28, 2005 23:40 Заглавие: |
|
|
И аз като вас съм запален по темата за алтернативните източници на енергия.Още повече че се спомена в няколко теми в университета.Що се отнася до вятърните генератори знам че няма смисъл да се изграждат на места където средногодишния вятър е под 2 м/сек.А местата реално у нас за това са малко и по-точно главно в североизточна България ,близко до морето .Имам предвид ,че там наистина си заслужава да се изграждат.
Също обаче е хубаво да се замислим за енергията от слънцето.Приблизително съм изчислявал, че ако човек живее в къща(най-добрия вариант) и си сложи слънчеви панели на покрива така,че напълно да си покрива нуждите от ел.енергия това би му струвало около 20-25000 долара.На пръв поглед това е адски много, но като се замислим,че при добро пазене панелите ще издържат няколко десетки години(дори знам че издържат на много груби удари като градушка),защото като цяло те са проектирани да работят много дълго.И така няма да сме обвързани с НЕК.Също така в следващите години се очаква все по-масово да се използват и наи-вероятно цената им ще се понижи.
Към 2000 година алтернативните източници на енергия в България са били около 2% от общо произвежданата енергия,а до 2009 има проекти енергията от тези източници да достигне 9-10%.Това наистина са много добри перспективи за близкото ни бъдеще:) _________________ Знанието е ключа към еволюцията! |
|
|
 |
EL.6OK Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 29, 2005 8:04 Заглавие: |
|
|
Слънчевите колектори също могат да служат за алтернативен източник на ел.енергия,но може ли да се разчита само на тях??? В западна европа се използват от много години,но за съжаление цената им не е спаднала драстично,поне в последните 10 год.,но те могат да си го позволят и това не ги претиснява. 1 м2 сънчев колектор дава приблизителна мощтност около 80W. Колко трябва да има за да се покрият напално нуждите от ел.енергия на една къща? Вятърен генератор от около 2500$ дава до 2kW с "живот" 15-20 год.,според производителя. Слънчевия колектор е силно зависим от ЗАМЪРСЯВАНЕ! Рязко се понижава неговата производителност,когато е запрашен. Трябва периодично почистване в зависимост от района, в който се живее.
Какво ли не бих дал да не съм обвързан с НЕК! , но мже би и това някога щте стане или щте го сведа до минимум.
Като цяло съм ЗА използването на слънчевата енергия,но по скоро като допълнителен източник, от колкото като основен. Предполагам,че за домашни нужди, най-добро бъдеще ще имат хибридните системи, вятър-слънтце.
Успех на всички! Ще помогна на всеки,който желае с каквото мога в "борбата" срещу монопола на НЕК!  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|