|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 16:15 Заглавие: Усилване по мощност |
|
|
Проблемът е следния:
Имам един МП3 плеър и исках да си направя един усилвател по мощност за него, и на - вече е готов. Та въпросът ми е следния при усилването по мощност има ли нужда от стъпало за омично съгласуване?
Умувах по следния начин но не знам дали е правилен...
P=I.U
P=I.I.R
И оттук въпрос номер две : Стъпалата по мощност усилват ток на втора... нали?
Приятни празници и благодаря предварително! _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 16:45 Заглавие: |
|
|
Входния импеданс на усилвателя трябва да е равен или по-голям от този на плеъра ти.
Изходния импеданс на усилвателя трябва да е равен или по-малък от този на говорителя.
Усилване ти трябва вероятно и по ток и по напрежение в зависимост от това каква мощност искаш да изкараш.
Мощността от втората формула зависи вярно само от тока и съпротивлението, но пък тока през съпротивлението по закона на Ом зависи от напрежението приложено върху него. Не можеш да получиш ток без да имаш нужното напрежение както и обратното не е възможно за съответния товар. Тези величини са свързани. Т.е. решаваш каква мощност искаш и по втората намираш тока за съответния товар. След това по първата и напрежението. Тогава знаеш какво усилване ти трябва.
Но не знам дали не задълбаваш малко. Ако искаш просто свирка вземи един готов усилвател. Всеки със съответната мощност и желано захранване ще ти свърши работа. Освен ако не искаш да учиш как се правят усилватели по принцип. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 17:42 Заглавие: |
|
|
По готино е да си направиш всичко сам... така де уча се..  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|