|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
importante Гост
|
Пуснато на: Пет Дек 28, 2007 11:19 Заглавие: терморегулатор за инкубатор |
|
|
здравейте!
Искам да ви помоля ако някои знае каде мога да намеря схема на терморегулатор или да ми даде такава схемичка ще съм много щаслив,правил съм много схеми но се със реле и като наближи границата между вкл. и изкл. и почва да прищтраква и нищо не прави.
Ако някой може да ми помогне много ще се радвам.
[email protected] |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Quantum Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 28, 2007 13:22 Заглавие: |
|
|
Преди време ми се наложи да се занимавам с направата на точно такова устройство. След многократни опити се спрях на операционен усилвател LM324, окончателно направих схемата, която съм прикачил има хистерезис и ще можеш да настроиш всичко, така че да не ти "зъзъка" и искри релето.
Мисля, че ще трябва да си поиграеш малко със стойностите на някои елементи, поне на мен ми се наложи за да работи всичко коректно.
Като цяло според мен за любителски люпилник е предостатъчно да се изпорзва аналогова схемотехника. |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 28, 2007 14:07 Заглавие: |
|
|
За инкубатор точността на поддържаната температура трябва да е много голяма. Затова обикновено се използват ПИД регулатори. Двуточнков също може да върши работа но трябва да е много прецизен, поради което - аналогов - двуточков - прецизен са доста трудно постижими заедно.
http://www.constructor.bg/shop предлагат прецизно двуточково реле с регулируемо време на задържане на включване на релето (задава се в секунди), така че то да не може да щрака много бързо.
ето и друг линк: http://www.electronicsdesign-bg.com/ за разни релета и датчици |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Дек 28, 2007 16:01 Заглавие: Re: терморегулатор за инкубатор |
|
|
| importante написа: | здравейте!
Искам да ви помоля ако някои знае каде мога да намеря схема на терморегулатор или да ми даде такава схемичка ще съм много щаслив,правил съм много схеми но се със реле и като наближи границата между вкл. и изкл. и почва да прищтраква и нищо не прави.
Ако някой може да ми помогне много ще се радвам.
[email protected] |
Смени релето със симистор , има разни BTA16 например надали ще излезе повече от 2лв заедно със оптрона
BTA160 и MOC3022 и забравяш за цъкащото реле.
Пък ако ти се занимава ето ти една схема за размисъл :
 |
|
|
 |
importante Гост
|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 12:52 Заглавие: |
|
|
благодаря ви за отговорите,но аз искам схема със симистор ,тиристор а не да е със реле.Имам такава схема със реле но незнам как да заместя релето със тиристор и да ползвам пак тази схема.  |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 15:54 Заглавие: Погледна ли схемата по горе дето пуснах ? |
|
|
| importante написа: | благодаря ви за отговорите,но аз искам схема със симистор ,тиристор а не да е със реле.Имам такава схема със реле но незнам как да заместя релето със тиристор и да ползвам пак тази схема.  |
Не погледна ли горе на схемата как да вържеш симистор на мястото на релето, просто го махаш релето само виж за какво напрежение е че да се съобрази това с оптрона, трябват ти :
1. Ако релето е на 12V слагаш на оптрона резистор 1-1.2k/0.25W или ако е на 24V резистора е 2-2.4к/0.25W това е за MOC3022, ако намериш друг сметни си резистора според тока на оптрона.
2. 270 Ом/0.25W
3. 39 Oм/0.25W
4. Оптрон - MOC3022 - ток на светодиода вътре 10ма !
http://www.microcontrolador.com.br/datasheets/MOC3023.pdf
5. Симистор например BTA16 издържа до 16A/600V, дори и радиатор не ти трябва , ако ще е до 100-200W нагревател.
http://download.siliconexpert.com/pdfs/source/qd/st/rev1/7471.pdf
Черпи една бира, тя струва колкото частите
 |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 17:48 Заглавие: |
|
|
От беглия си опит с инкубаторите съм стигнал до извода че е в пъти по-добре да се ползва ТИРИСТОР,ако за нагреватели се ползват крушки на 220V.Защо?Защото крушките,които се продават тук са висше качество и много често гърмят!Тогава гърми и триакът,което пък води до скоропостижно опичане на яйцата!А като се забоде един тиристор,на 110-120 V крушката е почти невъзможно да гръмне.Е,вместо 100W трябва да се сложат 2х100,ама мисля,че това не е проблем!Задължително вентилатор в инкубатора,под тавана на камерата,вързан директно към захранването,не през терморегулатора! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Дек 29, 2007 23:42 Заглавие: Hehe |
|
|
| Ditronix написа: | | От беглия си опит с инкубаторите съм стигнал до извода че е в пъти по-добре да се ползва ТИРИСТОР,ако за нагреватели се ползват крушки на 220V.Защо?Защото крушките,които се продават тук са висше качество и много често гърмят!Тогава гърми и триакът,което пък води до скоропостижно опичане на яйцата!А като се забоде един тиристор,на 110-120 V крушката е почти невъзможно да гръмне.Е,вместо 100W трябва да се сложат 2х100,ама мисля,че това не е проблем!Задължително вентилатор в инкубатора,под тавана на камерата,вързан директно към захранването,не през терморегулатора! |
Чак пък да се опече симистор за 16А малко трудно е за вярване от 100W крушка но кой знае, но ако си го направи с фазово регулиране по горната схема дето я пуснах тоя нагревател или крушка е почти вечен , по тоя метод никога не работиш на 100% натоварване защото част от синусойдата винаги е резната , още повече по този начин регулирането е много по прецизно и не плува температурата когато се включва и изключва релето или симистора защото симистора се включва на всеки полупериод  |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 30, 2007 9:05 Заглавие: |
|
|
Не можал да се опече симистора-беше станал на конфети! От късо в цокъла на крушката.Това всъщност ще е избор на importante-той затова и пита.Повече мнения-повече истини,които сме откривали поотделно.Аз мисля,че усложняването на схемата е излишно-това,което правя е семпла схема с 723,която в зависимост от подбрания хистерезис може да поддържа температурата с достатъчно висока точност-по-добра от 0,1 degC. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 30, 2007 10:33 Заглавие: E da |
|
|
| Ditronix написа: | Не можал да се опече симистора-беше станал на конфети! От късо в цокъла на крушката.Това всъщност ще е избор на importante-той затова и пита.Повече мнения-повече истини,които сме откривали поотделно.Аз мисля,че усложняването на схемата е излишно-това,което правя е семпла схема с 723,която в зависимост от подбрания хистерезис може да поддържа температурата с достатъчно висока точност-по-добра от 0,1 degC. |
И това се случва но в много редки случаи, особенно ако твърде много си я въртял тази крушка и така се охлабва цокъла и се усукват жиците вътре и така става късо , в такъв случаи използваи BTA60 ако искаш да не изгори
Има си и предпазители за тази цел , 0.2А са напъно достатъчни за да не изгори предпазителя до като работи и ако стане късо да замине пък предпазителя а не симистора.
Схеми много , но да се целиш в 0.1гр няма смисъл, около 0.5С точност е напълно достатъчно, да не мислиш че яйцата ако са при кокошката ще е по точна температурата.
Защо си мисля че имаше такава тема във форума порови и ще видиш отговорите  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|