Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за свързване на светодиоди
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
IGBT
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Май 24, 2006 14:18    Заглавие: Отговорете с цитат

А пък ако не знаеш закона на Ома си ходи у дома Wink Laughing
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Чет Май 25, 2006 3:15    Заглавие: Отговорете с цитат

A стига бе учудвам се че все още има теми за светодиоди, и то се пише много по тях. Smile Явно нещата не са толкова прости колкото изглеждат заради ВАХ на светодиодите, но досега метода с пробите не ми е изневерявал. Общо взето щом има резистор над 100 ом няма страшно дори и при един светодиод и 12 в, независимо от светодиода. А те интересно че държат и до над 200 мА, VQA13,23 - най-обикновените. Shocked Син светодиод с резистор 150 ом на 30 V не можа да изгори.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Май 25, 2006 11:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Всяко подаване на постоянен ток над 25 мА силно скъсява живота на светодиода,по три светодиода и един резистор последователно сложи,аз съм си направил фенер с 30 диода в десет друпи по 3 диода и един резистор,работи без промяна в силата вече 2 години..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Astor
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Май 28, 2006 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Stoy40 написа:
Всяко подаване на постоянен ток над 25 мА силно скъсява живота на светодиода,по три светодиода и един резистор последователно сложи,аз съм си направил фенер с 30 диода в десет друпи по 3 диода и един резистор,работи без промяна в силата вече 2 години..

Мерси
iso_83
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: pz

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 16:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте, може би отдавна сте писали по темата, но тук сте говорили за неща близки до моя проблем и ако някой се отзове ,с конкретен отговор, ще съм му искрено благодарен, та проблемът ми е следния: (искам да сваржа 100 светодиода сини кам 12 волта по точно казано в кола ,имам известен опит ,но не с такава бройка ,значи сам сварзвал от1 до 5 бр. паралелно и слагам 1 резистор 100 ома последователно ,в тези случаи не сам имал проблеми до сега ,но един път опитах да сваржа кам 20 бр. по същия начин , но резистора грееше много сериозно и се отказах, сега пак искам да опитам, но не искам да горя светодиодите ,затова търся съвет, вярвам че има компетентни хора, които ще помогнат, благодаря предварително , също може да ми отговорите на имеила([email protected]) Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети