Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

терморегулатор за инкубатор
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

suxfan,ти мерил ли си съпротивлението на студена (незапалена) крушка 100W например?Провери и ще разбереш за какво говоря.Аз не си позволявам да говоря неща,за които не съм сигурен.Също така често се е случвало НОВА крушка като се завие във фасунката да гръмне.Това е случаят,за който говоря.В инкубатора това ще е фатално!А за точността на регулиране само исках да кажа че с малко средства могат да се постигнат параметри,далеч надхвърлящи необходимите.Изобщо не е необходим оптрон за замяна на релето с триак или тиристор.След празниците мога да постна схемата,която аз правя-няма какво да крия.Направил съм повече от 30 терморегулатора,които работят безпроблемно вече години.Другото,което съм разбрал е това,че ако се ползва термистор за сензор-той трябва да е качествен!Руските,които се намират под път и над път се скапват за нула време.От Варна-от Братан купувам термистори,струващи по левче,които се бетон!Не казвам,че схемите,показани в тази тема са кофти.Просто споделям мнение,базирано на моя опит.

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 13:14    Заглавие: Re: E da Отговорете с цитат

suxfan написа:
Ditronix написа:
Не можал да се опече симистора-беше станал на конфети! Evil or Very Mad От късо в цокъла на крушката.Това всъщност ще е избор на importante-той затова и пита.Повече мнения-повече истини,които сме откривали поотделно.Аз мисля,че усложняването на схемата е излишно-това,което правя е семпла схема с 723,която в зависимост от подбрания хистерезис може да поддържа температурата с достатъчно висока точност-по-добра от 0,1 degC.

И това се случва но в много редки случаи, особенно ако твърде много си я въртял тази крушка и така се охлабва цокъла и се усукват жиците вътре и така става късо , в такъв случаи използваи BTA60 ако искаш да не изгори Laughing Very Happy
Има си и предпазители за тази цел , 0.2А са напъно достатъчни за да не изгори предпазителя до като работи и ако стане късо да замине пък предпазителя а не симистора.
Схеми много , но да се целиш в 0.1гр няма смисъл, около 0.5С точност е напълно достатъчно, да не мислиш че яйцата ако са при кокошката ще е по точна температурата.
Защо си мисля че имаше такава тема във форума порови и ще видиш отговорите Laughing Very Happy

Така,и другото-ако не е крушка,а обикновен нагревател-нещата,които писах отпадат.Само че масово в този вид устройства се ползват именно крушки за нагревател.

Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 14:59    Заглавие: E Отговорете с цитат

Ditronix написа:
ти мерил ли си съпротивлението на студена (незапалена) крушка 100W например?Провери и ще разбереш за какво говоря.Аз не си позволявам да говоря неща,за които не съм сигурен.Също така често се е случвало НОВА крушка като се завие във фасунката да гръмне.Това е случаят,за който говоря.В инкубатора това ще е фатално!А за точността на регулиране само исках да кажа че с малко средства могат да се постигнат параметри,далеч надхвърлящи необходимите.Изобщо не е необходим оптрон за замяна на релето с триак или тиристор.След празниците мога да постна схемата,която аз правя-няма какво да крия.Направил съм повече от 30 терморегулатора,които работят безпроблемно вече години.Другото,което съм разбрал е това,че ако се ползва термистор за сензор-той трябва да е качествен!Руските,които се намират под път и над път се скапват за нула време.От Варна-от Братан купувам термистори,струващи по левче,които се бетон!Не казвам,че схемите,показани в тази тема са кофти.Просто споделям мнение,базирано на моя опит.

Ти да не би да слагаш крушка без да я пробваш, какво като и е ниско съпротивлението, да не мислиш че ще пусне 16А при включване, тя загрява за части от секундата, но ако после симистора включва често и не изстива нямаш проблем, още повече пък ако е със фазово регулиране проблема със студената крушка съвсем отпада, аз без нищо не го казвам и съм пуснал схема с фазово регулиране , надали ще е кой знае колко сложна за направа, тествана е и работи , ползва се оптрон защото серията симистори BTA за всяка полувълна се отпушват с посоката на напрежението, а този оптрон точно това прави , имаше едни руски симистори дето се отпушваха само с положително напрежение и при тях може и без оптрон но пък системата ти може да бъде офазена и може да има фатални последствия !
Както ти казах схеми бол, но ако ще сменяш реле със симистор на схема за реле няма смисъл, вдигни хистерезиса на 0.5гр и нямаш грижи и вече няма да щрака често . Какво да кажат хората дето са ползвали живачен регулатор и хистерезиса е 2-3градуса, пак са се люпили пилетата Laughing
А ми е много чудно защо ползваш термистор при положение че 1N4148 като термо елемент е в пъти по добър и по чувствителен, при него ще имаш малко усилване и много добра линейност , с него може да покриеш от -30 до +100гр а люпилната ти е 36гр Very Happy Laughing
Но интересно защо всички избират крушка за нагревател а не просто нагревател ?
Върнете се в началото
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 15:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ditronix написа:
От беглия си опит с инкубаторите съм стигнал до извода че е в пъти по-добре да се ползва ТИРИСТОР,ако за нагреватели се ползват крушки на 220V.Защо?Защото крушките,които се продават тук са висше качество и много често гърмят!Тогава гърми и триакът,което пък води до скоропостижно опичане на яйцата!А като се забоде един тиристор,на 110-120 V крушката е почти невъзможно да гръмне.Е,вместо 100W трябва да се сложат 2х100,ама мисля,че това не е проблем!Задължително вентилатор в инкубатора,под тавана на камерата,вързан директно към захранването,не през терморегулатора!

По принци проблема с крушките е най вече в момента на първоначално подаване на напрежение, когато нишката е студена. Поради тази причина, дори и симистора да се запуска през нулата на напрежението, опасността остава. Но си прав, че е по-добре да се сложат две крушки, които да работят на 1/2 мощност, но според мен начинът за това е, тези крушки да са с ЕДНАКВА мощност и да се свържат последователно Така при запалване мощността се разптределя по-равномерно между двете нишки и лампите стават вечни (което не е цел на заниманието, но ... -Smile ). Така хем няма да горят, хем топлината ще се разпределя по-равномерно. А за това задължително да се монтира вентилатор в "помещението за малки пиленца" си прав. Той е необходим за две неща:
-да разпределя равномерно температуратав целия обем;
-да "премества" "точната" температура до сензора (терморезистор или там каквото ще се използва).

Ей, толкова приказки изприказвахме по тази тема, че ако на пролет importante не почерпи по една кълка (пилешка), няма да е прав -Smile. Нали?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Genose
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Vn.

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 17:25    Заглавие: инкубатор Отговорете с цитат

Правил съм няколко инкубатора,но най- добри резултати получих с биметален регулатор -лесно и просто Very Happy .
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 18:58    Заглавие: Отговорете с цитат

suxfan,повярвай,имах два случая,когато крушките гърмяха!Не при първото им палене,Бог знае при кое Evil or Very Mad Единият беше фатален за около 200 яйца,вторият-за късмет се получи при изпитанията.Крушки се ползват за нагреватели заради по-малката им инертност.Температурата за люпене според специалистите (за пилета) е 37,8 degC.Може и с диод за сензор,ама не съм съгласен,че ще е по-чувствителен от термистора.Minkov дава добра идея за последователното свързване на две еднакви крушки.Тогава вече съм съгласен да сложа симистор.

Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 0:48    Заглавие: Mda Отговорете с цитат

Ditronix написа:
повярвай,имах два случая,когато крушките гърмяха!Не при първото им палене,Бог знае при кое Evil or Very Mad Единият беше фатален за около 200 яйца,вторият-за късмет се получи при изпитанията.Крушки се ползват за нагреватели заради по-малката им инертност.Температурата за люпене според специалистите (за пилета) е 37,8 degC.Може и с диод за сензор,ама не съм съгласен,че ще е по-чувствителен от термистора.

Вярвам ти че може да се случи , като се замисля и на мен ми се е случвало не знам защо може някой крушки са им твърде близо жичките във фасунката но както и да е , то ако искаш да е по добре както казва Minkov сложи не 2 ами 4 , две по две последователно и в паралел така ще имаш повече площ която отдава топлина вече ще си 100% сигурен че едната ако окъси ще свети другата или пък ако изгори едната другия клон ще работи и брака ще намалее . Wink
Пробвай с диода и ще говорим пак, ако искаш още по малко усилване сложи 2 диода последователно Smile
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 02, 2008 10:13    Заглавие: Отговорете с цитат

Честита нова 2008 година!
Да сме живи и здрави всички и успехи на всеки в начинанията му!

Сега по въпроса за терморегулатора -> Ако релето бъде заменено от МОС3022 и симистор вреоятността той да изгори както Ditronix казва е голяма.
В схемата на suxfan е позлван такъв защото в сехамта има синхронизация по нулата и няма опасност.

За да се смени релето със симистор трябва да се използва оптрон zero cross --> MOC3063

Но все пак опасност при упралвние на лампа има. Затова обикновено се използват регулатори с "мек" старт
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 03, 2008 0:50    Заглавие: Ех Отговорете с цитат

Edesign написа:
Честита нова 2008 година!
Да сме живи и здрави всички и успехи на всеки в начинанията му!

Сега по въпроса за терморегулатора -> Ако релето бъде заменено от МОС3022 и симистор вреоятността той да изгори както Ditronix казва е голяма.
В схемата на suxfan е позлван такъв защото в сехамта има синхронизация по нулата и няма опасност.

За да се смени релето със симистор трябва да се използва оптрон zero cross --> MOC3063

Но все пак опасност при упралвние на лампа има. Затова обикновено се използват регулатори с "мек" старт

ЧНГ Smile
С вероятности схема не се прави, а изводи още по малко Idea
За една крушка от 50ст голяма приказка стана, вземаш една слаба крушка да им свети на яйцата да не заспят , и един нагревател дето да ти пази симистора и си спокоен че вълка сит и агнето цяло Laughing
Не си пробвал за да говориш че така лесно гори симистор когато гори крушка , симистора гори само тогава когато получи по голям ток от този който му е предвиден от пройзводителя , а това може да се случи единствено ако има късо в жиците на крушката или инсталацията, Дали оптрона е такъв или онакъв в неговия случай той играе роля на ключ , ако ти си включваш крушката с прекъсвача на стената да не мислиш че си синхронизираш натискането на пръста с нулата на напрежението в мрежата Very Happy
Малко да ти поясня фазовия регулатор , той се синхронизира с нулата за да може компаратора според температурата да подава кога да включва симистора по фаза в синуса, в някой случай може симистора да се включи на върха на синуса тогава си представи какво напрежение му подаваш на нагревателя , но това не е проблем нито за симистора нито за нагревателя, симистора е достатъчно мощен за да устиска а нагревателя добре изчислен за да не изгори , това е така защото става 20 пъти в секундата а за толкова кратко време нито крушката нито нагревателя може да изстине и да се включва на студено Smile
Мога да ти гарантирам че ако прекъсне жичката на крушката няма да се случи никога изгаряне на симистор, така че аз писах по нагоре как може да си 1000% сигурен.

Малко ще го интерпретирам ако искаш да не те глобят в автобуса си купи 2 билета и 1 карта Very Happy
Върнете се в началото
Edesign
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 03, 2008 9:04    Заглавие: Отговорете с цитат

suxfan
в случая не става чак толкова въпрос дали ще изгори симистора. Въпроса тук е как се правят нещата. При регулатори със симистори за да се пуснат като изделие за ширпотреба трябва да се покрият редица стандарти за излъчвания към мрежата. Затова трябва да има синхронизация в нулата затова реле НЕ СЕ заменя от обикновен оптрон и симистор. Може да стане но НЕ Е редно.
Да не се научаваме на лоши навици Exclamation

А колкото до управление на крушка с фазов регулатор ако той е направен както трябва то тя винаги се пуска със старт рамп. Е продават се и регулатори китайски за 4 лева където не е така Laughing

Всеки знае, че крушките в 90% от случайте горят при включване.
И пак да повторя хубаво е да се пишат нещата така както трябва да се правят а не някоя побългарена или китайска версия защото от тях мисля на всички им е писнало! (е може би не на сервизните работници Smile )
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети