Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защо гори захранването на ангелските очи
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Собственика
Гост

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 12:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Хм.. А преди всичко си работеше нормално, никога не е имало проблеми, как така сега се случи всичко?
Върнете се в началото
dido_boi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 12:42    Заглавие: Отговорете с цитат

[img][/img]
ще ми кажите ли какви точно елементи трябва да закупа за да направя този стабилизатор
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
After_Dark
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 13:29    Заглавие: Отговорете с цитат

ТУК пише как се смятат подобни стабилизатори. Прочети и си сметни за твоя случай както е. Лесно е (щом аз успях ...) Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Дек 31, 2007 16:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Елементите не са претенциозни. Не съм ги смятал но за консумация 8 вата ... примерно:

Всички кондензатори са за напрежение поне 25 волта (стандартно е), може и повече.

С1,3 са електролитни по примерно 1000 - 2200 микрофарада.

С2,4 са по 100-220 нанофарада, неелектролитни.

L1 не мога да я сметна. Бих казал поне 20 навивки, емайлирана медна тел 0,5 диаметър или повече. Повече от 50 навивки надали са нужни. Можеш да вземеш едно няколко ватово трафче за няколко волта и да го вържеш като дросел, като използваш само вторичната му намотка. Първичната не се използва и трябва да се изолира.

Транзистора примерно 2N3055 но става и всякакъв друг NPN за ток > от примерно 5А. Корпуса да не се опира на маса!!!!! Ако грее ще се наложи да му се сложи радиатор но не мисля. Все пак да не е опакован в нещо защото му е нужно охлаждане

D1 е обикновен диод за няколко ампера. Примерно от серията 1N... . Питай в магазина веднага ще те упътят.

D2 e ценер за 12 волта, няколко вата. Ако могат останалите да помогнат, защото нямам справочник под ръка.

Резистора R1 - примерно 100 Ома, 1 ват.

В магазинчетата обикновено разбират достатъчно за да те упътят. Ако си от София отиди под колоните на Пиротска в безистена (да речем). Магазинчето е малко и както собственика така и продавачката имат достатъчно познания и вероятно желание да помогнат. Евентуално може да има и нещо готово.

Идеята със тази схема беше че от една страна се чистят импулсите, от друга напрежението се ограничава на 11,5 волта. Това трябва да премахне смущения по захранването, освен ако не става въпрос за много лоши, ръждясали контакти, както споменаха колегите по форум.

Доколко имаш място и възможност не знам, но можеш да вземеш и една метална кутия от старо захранване за компютър и да сложиш всичко вътре. Корпуса на маса. Така премахваш и електромагнитните смущения. Сложи и едно допълнително бушонче на входа. Все пак е любителско изпълнение. И ако случайно заработи се опитай да подобриш монтажа за да няма изненади.

На приказки по форум толкова мога да помогна. Това което ме смущава е че все пак човек професионалист, занимаващ се точно с това не е могъл да се справи .....

Сори че изписах толкова ама ако не си се занимавал и това може да е малко. Ако видиш зор все пак е по-добре да се обърнеш към някой който се е занимавал поне малко с електроника.
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 01, 2008 20:48    Заглавие: Отговорете с цитат

dido_boi написа:
[img][/img]
ще ми кажите ли какви точно елементи трябва да закупа за да направя този стабилизатор

Според мен си губиш времето с доработката. Проблемът най-вероятно е в инсталацията, както и Петров заяви ясно това. Знам, че навън е студено, но направи замерванията, които ти препоръчах последно, за да се разбере от къде идва проблема. Не е нормално в едната страна всичко да е О'К, а в другата да има постоянни проблеми. На практика това са близнаци и при тях всичко трябва да е еднакво.
Отделно, ако има лоша връзка към маса, повредата ще се задълбочава и ако други възли взимат минус от това място за замасяване, ще ти дава проблеми и в тях.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dafinov
Гост

МнениеПуснато на: Съб Яну 19, 2008 23:19    Заглавие: Отговорете с цитат

Момчета, да сте видели в българия истински ксенон ???
аз да ви кажа от каде е проблема ... запалването на ксенона обърква цялата работа ... давам ви пример :
Играх си аз да си правя запалване за луминисцентна лампа (студено палене) с високо напрежение ... лампата в ляво от мен, запалването в дясно ... кабелите минават върху клавиатурата ... пускам аз и хоп сввтна но клавиатурата блокаж... (не тръгна повече) ха сега се замислете що гори Ангелските очи и таблото защо пищи ... сещате ли се а ????
Решение: запалването на ксенона максимално близо до фара (къси кабели до фара) управлението на ксенона да е с релета и кондензатори коментирани по горе !!! Правилно е !!!
Ангелските очи ги направи с Плексигласова пръчка и свето диоди има поне 50 варианта из нет-а ... тия с студеното палене се прецакват не само заради пиковете на ксенона но и защото е възможно и газа в лампата да окасява !!! с свето диоди избягваш този проблем !!
и аз имам е36 няма ксенон но ще слагам Ангелски о4и!
прочети малко в : bmwpower-bg точка NET
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети