Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Импулсно захранване за кола от МК - ъпгрейд?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dalgia
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 5:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Здарасти TIReX

формулата по която си навивам трафа е:
входното напрежение на квадрат X коефициента на запълване на квадрат X периода и всичко това раздвлено на желаната мощност умножена по 2

т.е.

144*0.25*0.0000333
------------------------- = 0.006mH
2*100

където 12 волта на квадрат =144
максимален коефициент на запълване 0.5 на квадрат = 0.25
периода 1/30000 за 30 kHz
и за мощност 100 вата
после хенриметър и готово обикновенно се получават 1 или 2 навивки
зависи от сърцевината за сърцевина от компютърно захранване
са 4. тока на празен ход е 30mA . транзистори IRFP150N но съм
опитвал и с дуги Н Е С Т А В А. същите трафове вече имам много навити с тда 1060 работят .А КАЖИ КАКВО Е ТОВА ЧУДО.
Скъсах се да правя платки с 494 и от тях си имам доста вече.
ако можеш дай акъл щото ма гложди този проблем и съм се заинатил
с 494 и това си е.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
Dalgia
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 5:49    Заглавие: Отговорете с цитат

TIReX преди бях longmarkoni
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла MSN Messenger
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 14:22    Заглавие: Отговорете с цитат

ша ме извините ама аз попитах по колко намотки си слагате на трафовете а не TIReX ма както и да е важното е че получих необходимата информация. аз също досега съм слагал по 4 и повече намотки в първичната но още днес ще пробвам с три пък да видим.колкото до това че TL494 е скана, ми имам около 30 компютарни захранвания (изгорели) в къщи и 95% от тях са с тази схема, вярно е че там понижават пък ние повишаваме ама... се тряя да стане нещо...
аз лично се замислям да пробвам с Ш - образен а не с тороидален траф за тях има доста по голям избор отколкото за тороидите виждат ми се и по качествени, пък и според мен ще се навиват по лесно и чисто все пак там намотките се раполагат изцяло перпендикулярно на сърцевината а не като при пръстените където за да навиеш 4 намотки през цялата сърцевина тряя да ги разположиш диагонално и се губи голяма част от ефекта.(а да не говорим за три навивки Smile ) бих желал да чуя ващо мнение по въпроса преди да се изръся за Ш - траф Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 17, 2005 18:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето ви схема която е пробвана и е с TL494. Smile
http://www.toroid.narod.ru/
Върнете се в началото
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 16:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Така вчера пренамотах трафа по следния начин първична от 2х8 намотки с по 8 жички от по 0.6 кв мм на по 2х3х8х0.8 а вторичната я оставих същата 2х16х2х0.8 та преди държеше с 17 омово съпротивление 42В общо между + и - а сега държи 52 при 55 в покой (на колкото го бях настройл с тримера в обратната връзка) което е 160W горе долу и си викам аз пу да се не знае пак пада малко но като премерих напрежението от акумолатора при тази постанвка се оказа че то пада от 12.4В до 10.4В е добре викам си позволено му е да падне с 4волта Laughing в крайна сметка на 13.6В мисля да няма проблем за 200W
Върнете се в началото
Bushona
Гост

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 19:14    Заглавие: Hm Отговорете с цитат

miro_m написа:
Така вчера пренамотах трафа по следния начин първична от 2х8 намотки с по 8 жички от по 0.6 кв мм на по 2х3х8х0.8 а вторичната я оставих същата 2х16х2х0.8 та преди държеше с 17 омово съпротивление 42В общо между + и - а сега държи 52 при 55 в покой (на колкото го бях настройл с тримера в обратната връзка) което е 160W горе долу и си викам аз пу да се не знае пак пада малко но като премерих напрежението от акумолатора при тази постанвка се оказа че то пада от 12.4В до 10.4В е добре викам си позволено му е да падне с 4волта Laughing в крайна сметка на 13.6В мисля да няма проблем за 200W

Ne e li mnogo nisko tova 10.4B da ne skapesh akumulatora Exclamation
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 18, 2005 19:53    Заглавие: Отговорете с цитат

miro_m написа:
TIReX айде само да те помоля да ми кажеш каква торойда ползваш (размери и от къде си я взел ако си от софия) колко са ти навивките на трафа и слагал ли си дросели в изходите и какви са те ако си слагал. иначе аз при мен си докарах едни 100W стабилни и ще се боря нататък и информацията ще ми бъди много полезна благодаря предварително.

Аз пак разбрах че ме питаш колко са ми навивките на трафа и затова отговорих Wink

Използваите проводници за намотките под 0.6мм но по-вече бройки 0.3 е добре! Т.е. Вместо 10х0.6мм е каде по добре 20х0.3мм, но аз само давам савет правете каквото искате. Добри резултати постигнах снощи и с 5 първична и 22 вторична
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 19, 2005 14:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Да за по тънките жички съм много съгласен но разполгам само с тия ~0.8 (размотах един траф от UPS за целта) а пък акумолатора дето ползвам в къщи не е зареждон доста от отдавна и затова при по голяма консумация пада на 10.4 като се сложи в кола и динамото почне да зарежда няма да пада толкова (надявам се)
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 19, 2005 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Има една подробност обаче че неможе импулсното да работи като хората понеже при напрежение под 10В подава сигнал за грешка кам тл494 и ти ограничава мощността, за да не прецака акумулатора. Аз махах защитата и сам постигал 2х40В но незнам каква мощност от батерията на телефона (просто нямах друго под ръка). Жичките бяха от кабел за ЛАН мрежа, но много жилни такива (мисля 0.25мм) и изгоряха като пръдня, така че нямаш много полза от това да я захранваш с ниско напрежение понеже токът се увеличава!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
miro_m
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 20, 2005 13:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми аз не съм правил схемата от МК но в общи линии всички схеми са сходни ,та аз нямам защита за слаб акумолатор така че нямам проблем с 10.4В това което ми хареса е че схемата държеше постоянно напрежение (53В) дори и при спад в входното напрежение от 2В и натоварване на изхода 160Вата, което напрактика озночава много добър потенциял Cool Надявам се поне на едни 200Вата в нормални условия.Друг е въпросът колко му е КПД-то щото ако при 200Вата харчи 10 пъти повече от нормалното и ми гори алтернатора (а карам пежо все пак алтернатора не е евтин) да речем никак няма да е добре. и ми се ще да направя две последни запитвания (по скоро да обсъдим възможностите)
1. как филтрирате входното напрежение аз съм сложил едно дроселче и 2200u на входа но когато закачих касетофона и усилвателя към един и същи акумолатор няма да ви казвам какви смущения се появиха, сега ще се мъча с по големи дросели и т.н. но ще ми е интересно да разбера вие как се справяте.
2. MOSFET Усилвател (които излиза доста по скъп и се прави доста по трудно) или TDA7294/Tda7293 самостоятелна за 100Вата на 4 ома или в мостово за 160~200Вата на 8 ома (Най евтиния и лесен вариант) или STK4050II (На цената на 2 tda-та но с повечко външни елементи) вади 200Вата на 8 ома уш доста по добра от TDA-тата и по трудна за подкарване в интерес на истината.
Ще ми е интересно да чуя вашите мнения.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети