| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rotola Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:35 Заглавие: търся съвет за защите на един транзистор |
|
|
Как би могло на тази схема http://cxema-tr.hit.bg/ транзистора Т1 да го защитя от пробив ако на мястото на товара стане по неяста причина късо съединение и през транзистора Т1 протече ток който е над неговите възможности.
БЛАГДАРЯ на всички който откликнат на моя въпрос !!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 20:05 Заглавие: Re: търся съвет за защите на един транзистор |
|
|
| сложи предпазител, който да изгаря вместо транзистора! |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 20:11 Заглавие: |
|
|
Откажи се от транзистора. По-добре използвай по-мощен стабилизатор, те си имат вградени защити. Например LM338 e 5A регулируем. Може да се свържат и в паралел няколко схеми за по-голяма мощност.
Пердпазителя няма да изгори преди транзистора. |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Съб Яну 05, 2008 20:15 Заглавие: |
|
|
Схемата за защита на мощният резистор е тази:
 _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 9:42 Заглавие: Re: търся съвет за защите на един транзистор |
|
|
При такава постановка (схема) транзистора не би трябвало да се повреди при късо на изхода. При късо 78хх, ще мине в режим на защита и на входа му ще има потенциал колкото захранващото напрежение. Резистора м/у емитер и база на транзистора е с малка стойност и практически м/у двата извода няма да има потенциална разлика, което предполага, че ще е запушен. Всъщност тази схема я ползвам от години. Само, че на мястото на 78хх, съм сложил LM317 и съм добавил един потенциометър към управляващия му извод за регулиране на изходното напрежение. Схемата е класическа. За по-голяма сигурност на емитера можеш да вържеш едно мощно съпротивление в рамките на 1 - 2 ома. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 11:19 Заглавие: Re: търся съвет за защите на един транзистор |
|
|
| Фикри Нури написа: |
При такава постановка (схема) транзистора не би трябвало да се повреди при късо на изхода. |
При ползване на схемата с транзистор за по-голям ток вграденатата защита не върши работа.В самият дейташит e дадена схема за защита подобна на тази която аз съм драснал разликата е в това ,че в тази в дейташита токът на късо съединение е по голям от тока на задействане на защитата,доката в мойта схема токът на късо съединение е по-малък от тока на задействане на защитата което обуславя по-малки топлинни загуби при късо съединение. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
ivpav Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 11:29 Заглавие: |
|
|
| Фикри Нури е прав, малко не е домислена схемата.Аз правя една класическа схема която използва зашитата от късо на самия стабилизатор.На схемата този ток е означен с Ix а съпротивлението R2 аз си го избирам в границите 0,3 до 0,5 ома.Схемата е бетонна,правил съм я много пъти и няма грешка.Имай на предвид, че на LM317 защитата по ток е между 2 и 2,5А. Хубавото на това да се направи с LM317 е това, че изхода на стабилизатора е на корпус и може се свърже директно с колектора на транзистора (можеш да ги лепнеш на един радиатор) така ще си използваш и термозащитата на LM317 . Транзистора трябва да е много як !!! или да слагаш два и повече в паралел по класическата схема. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 12:36 Заглавие: |
|
|
В прословутия "Наръчник по ТЗУ" на 86та страничка-има надълго и нашироко по въпроса барабар със схеми.
Книгата може да се свали от тук-
http://www.kn34pc.com/spoika/site/knigi.html _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
Комбинатор Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 21:49 Заглавие: |
|
|
Тези схеми са така наречените токоограничители,
аз им казвам електронни предпазители.
Когато тока стане толков голям колкото позволи резистора.
потенциала на изхода става 0V, но ток продължава да протича
Лошото е че отделената мощност от него е доста мо голяма
И след определено време изгаря ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. (освен ако не е изчислен спокойно да поеме този ток и отделената мощност
I(огр)*U(вх).
Добър вариант е да захраниш една намотка на реле директно м/у
U(изх) и маса.
А един от контакторите да пуска захранването.
паралелно на контакта слагам бутон.
Какво става:
Плно късо ,тока през товара става примерно 3А (на ограничаващия резистор има повече от 0,6V) изходното напрежение става 0V, тока продължава да е 3A , намотката на релето остава без захранване
контакта прекъсва захранването
и чака натискане на бутона, който подава захранване на схемата , ако няма късо релето получава захранване и се затварят контакните пластини, отпускаш бутона и схемата остава захранена през контактната пластина на релето, и чакаш късо. |
|
|
 |
ji4kajiata Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 07, 2008 1:07 Заглавие: Re: търся съвет за защите на един транзистор |
|
|
| Anonymous написа: | | сложи предпазител, който да изгаря вместо транзистора! |
Предпазителя ще изгори доста след транзистора! Не става така, освен ако не се ползва Fast Fuse, но мисля че и тои няма да го спаси! Сещате се.  _________________ Skype: gigavolt_501
|
 |
|