| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 20, 2005 15:08 Заглавие: |
|
|
Използвай "звездообразна" маса и внимавай с веригите в импулсното захранване в които текат рязко променящи се токове(с голямо dI/dt). тези вериги трябва да са с къси и дебели връзки.
Така филтрите ще имат по-малко за филтриране. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 20, 2005 16:43 Заглавие: |
|
|
На кое му викаш звездообразна маса аз в момента съм вързал масата на входа с масата на изхода на късо а гледам че се слагат някви филтри там кондензатор и съпротивление вързани паралелно ама още не съм го пробвал. а и какво разбираш под къси кабели аз като опъна кабела от акумолатора отпред и докато го пратя отзад в багажника ще ми трябват поне 3~5 метра и съм дотук с мечтите за къс кабел мисля да сложа 3~4 квадрата дебел кабел пък ще видим |
|
|
 |
Embar Гост
|
Пуснато на: Чет Яну 20, 2005 17:24 Заглавие: Хммм, трансформатора |
|
|
| Здравейте, нека и аз се опитам да се включа по темата. Според мен за да излезе несхто читаво трябва да се разпооага с осцилоскоп за да се гледа като се натовари захранването дали не се пренасища сърцевината - в случй, че това стане - се мачка върха на синусоидата... Следва да се използва или сърцевина с по-голямо сечение, или да се коригира броя на навивките. В случай, че дори при малко натоварване синусоидата е изкривена -следва ,че сърцевината не може да работи на толкова висока честота. Какво ще кажете по въпроса колеги ? |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 20, 2005 18:23 Заглавие: |
|
|
| На Илиенци ,павилион 418 има усилватели за кола клас Д 4х100вт. .Цена около 100 лева . Проверете ,може да ви харесат! |
|
|
 |
Zdrav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 20, 2005 19:57 Заглавие: |
|
|
Звездообразна маса ще рече че пускаш масата на импулсното по един кабел, а масата на усилвателя по друг. Мястото където се съединяват е върху клемата "-" на акумулатора. Не трябва да имат общ участък защото "мръсната" маса на импулсното захранване ще вкара смущения в усилвателя като влияе на потенциала на неговата маса.
Като казах къси и дебели връзки нямах впредвид кабелите които отиват до акумулатора. Става въпрос за връзките между входните кондензатори, трафа, ключовете... това са връзки върху платката на импулсното захранване. По тези вериги при превключване на ключовете токът се променя със стръмни фронтове което ще рече излъчване на електромагнитни смущения. При тези сравнително бързи процеси веригата се затваря през входния кондензатор, а не през акумулатора. _________________ Знанието е лично преживяна истина. |
|
|
 |
Dalgia Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2005 7:17 Заглавие: |
|
|
Извинявам се за объркването miro_m
Малко не съм в крак с темата вече но нямам време да чета непрекъснато форума .По въпроса с трафа с траф от копутър става много добре.Това с
множилни проводници е добре но е много играчка.Аз съм го направил от
медно фолио по следният начин:
2Х2навивки като 2 навивки се навиват първи след това вторичните навивки и на края другите 2 навивки .Само първичната е от медно фолио.Вторичната е от Ф1мм което е допустимо според много книги за импулсна техника (не трябва да превишава 0.8мм2).В момента този траф
работи с четири TDA2050 +/- 22v. Samo`e raboti s TDA1060 i 4027 за
разделяне на импулсите м/у двата транзистора .Става и с един трансистор
и обратен преубразувател както бях писал като трафа е навит по същият
начин като не се използува средната точка.Нали и двете намотки са навити еднопосочно (първичните де ;само уточнявам). Ако те интересува
схемата ще ти я пратя да опиташ. |
|
|
 |
miro_m Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 21, 2005 13:01 Заглавие: |
|
|
Мдаа развих наскоро два три трафа от компютърни захранвания и съм виждал въпросното медно фолио но досега не се бях сетил че може да се ползва за намотка идеята е много добра и със сигурност ще я пробвам (може да ми пратиш и схемите ако не те затруднява) въпроса е само дали ще се намери медно фолио , дали няма да стане с обикновенно алуминиево - то малко смешно звучи ама поне такова имам - ма ще пробвам де нищо не ми коства а и това със звездообразната маса също ще го пробвам колкото до дължината на пистите знам че трябва да са къси но отгледна точка на загуба на енергия в по дългите а това за смущения не се бях замислял но съм ги направил максимално къси така че тряя да е наред от тая гледна точка |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
naka76 Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 24, 2005 23:23 Заглавие: |
|
|
| miro_m написа: |
2. MOSFET Усилвател (които излиза доста по скъп и се прави доста по трудно) или TDA7294/Tda7293 самостоятелна за 100Вата на 4 ома или в мостово за 160~200Вата на 8 ома (Най евтиния и лесен вариант) или STK4050II (На цената на 2 tda-та но с повечко външни елементи) вади 200Вата на 8 ома уш доста по добра от TDA-тата и по трудна за подкарване в интерес на истината.
Ще ми е интересно да чуя вашите мнения. |
Честно казано имам доста добро мнение за MOSFET усилвателите, или по-скоро с МОСФЕТ крайни транзистори. Освен това не излизат по-скъпо, а напротив. С известни компромиси в качеството използвам IRF540 i IRF9540, по два в паралел , за по-голям изх. ток и стъпалото дъни перфектно. За аудио качество има специалми транзистори по 10 лв. броя, малко скъпи, но с тях се постигат перфектни резултати с доста прости схемни решения. _________________ CAR AUDIO DESIGN |
|
|
 |
|