Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Нагревател за топлообменника на климатик???
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
backpol
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 18:57    Заглавие: Нагревател за топлообменника на климатик??? Отговорете с цитат

С настъпване на големите студове и мъгли започнаха да се обледеняват климатиците.Видях 3-4 теми за климатици тук.Никъде не срещнах идея за монтиране на някакъв специален ,по право нестандартен тип нагревател за топлообменника.Разбира се ,че трябва да има отвътре и отвън.Мислил ли е някой по въпроса?
Това разбира се се отнася за по евтините климатици.
Ееее,не всички имат възможност да вземат скъп марков климатик.Затова въпроса ми е конкретно за евтините климатици.Нужна е идея и практическо изпълнение а не спам.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 19:08    Заглавие: Re: Нагревател за топлообменника на климатик??? Отговорете с цитат

backpol написа:
....Нужна е идея и практическо изпълнение а не спам.

При така зададен въпрос не очаквай нищо друго.
Климатика е "термопомпа" която "взема" топлото от едно място и го пренася на друго.
Работи на принципите на Карно за адиабатните процеси.
Добрата работа на един климатик в огромна степен зависи не толкова от околната температура, а от влажността на въздуха.
Едни се справят по-добре, други по-зле но пък за това и цените са им различни.
При идеята да вкараваш допълнителна енергия с ковенционални способи за да му помагаш се губи ползата от файдата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
backpol
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 19:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Разбрах мнението на RC.
Вероятно има някои ,които мислят другояче.
Именно нестандартната идея ми е нужна.Може и да не я приложа,но ще обогатя познанията си.
Minkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 19:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж какво написа "RC".
RC написа:

... При идеята да вкараваш допълнителна енергия с ковенционални способи за да му помагаш се губи ползата от файдата.

Има тема, отворена на 30.12.2007 от "ditronix". Там е описано доста от това, което те вълнува, като искам да добавя, че от една седмица наблюдавам работата на два абсолютно еднакви модела килиматици, монтирани в една сграда. И двата работят, но единият се покрива яко със скреж. Идва някакъв текник, мънка нещо, но така и не го оправи - явно не му се катереше нависоко в този студ. Аз опитвах да го размразявам, като го включвам да топли атмосферата, но ръчно не става - изпускам момента и вместо да се обезскрежи, топлообменика се облива с вода, после тази вода замръзва и леда се трупа в основата на кутията.
От описаното през последните 2-3 седмици по тази тема, стигам, до извода, че най-вероятно повреденият климатик има проблем с термодатчика. Така, че и твоя проблем най-вероятно е в този датчик и ремонта ще ти излезе доста по-евтино от колкото да грееш мъглата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
backpol
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 19:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Ясно Минков.
Ако изобщо някога ще го направя,няма да е с мощност 2 киловата.И идеята е да се включва автоматично при нужда.Има съпротивителни проводници с различно съпротивление на 1 метър.Виждал съм даже с 5 килоома на метър.Със топлоустойчива изолация.Нагрява до 30 градуса при 220 волта.А бе варианти много.Все пак тук идеята е важна.
Гост

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 20:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Нито в този форум нито в кой да е друг някой ще ти даде по-точен и конкретен или по-обнадеждаващ отговор от RC ... при положение че е наясно с материала разбира се. Има толкова много хора по света, които съвсем професионално са се отдали на това, да решават точно тези проблеми и получават много пари за работата си. Сериозно ли си мислиш че си по-хитър от всички тях заедно?! Във всеки случай ако намериш решение ще станеш много богат човек ---> ако някой тук има решение на проблема надали ще го сподели с теб - ще се направи сам богат! Другия път си вземи свестен климатик и не се занимавай с глупости.
Върнете се в началото
backpol
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 20:58    Заглавие: Отговорете с цитат

О кей Гост,не съм такъв глупак,какъвто ме мислиш.Добре знам какво искам,пък и виждаш ли раздела в който е темата.
А бе всички казват,че това не може да стане.Ееее, просто не може.Обаче един /не визирам себе си / не е чул това и взел та го направил.Ами то така стават откритията.Ако правилно си чел,просто искам да си обогатя знанията си в тази насока.Все някой ще каже нещо,което не го знам.Нали не искам нещо лошо ?
Сигурен съм че нямаш нищо против,Гост/или не регнат потребител/ ?
Гост

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 22:06    Заглавие: Отговорете с цитат

joda ми е потребителското име, но съм от друг комп и не си знам паролата. Не си нито първия нито последния който се опитва да тича срещу вятъра и понеже аз съм минал от там беше замислено като съвет. Извини ме ако съм те обидил.

Темата се изчерпва с отговора на RC, кратко и ясно. За повече инфо потърси другата тема (виж Minkov по-горе). Повече от това няма кой да ти каже тук. Но нямам нищо против разбира се ... успех! Smile
Върнете се в началото
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 22:10    Заглавие: Отговорете с цитат

Когато е в режим на отопление външното тяло заскрежава. Обикновено може сам да се обезскрежава. Ако от дупката на външното тяко е изведен маркуч, махнете го. От студа водата в него е замръзнала и е станала на лед.
От няколко дни има много скреж по дърветата и навсякъде. Лепи се и по перката на външното тяло, обикновено несиметрично и предизвиква дебаланс на вентилатора. Изразява се в повишен шум, вибрации и тресене, което може да доведе до дефектиране. Перката няма какво да я размразява и трябва да го направите ръчно.
Спирате климатика и със сушоар или нещо подобно обдухвате перката и други подобни места докато се разтопят.
Тази година го правя за втори път в последните 4 дни. Предишните години въобще не се е налагало.

Това за Panasonic 9. Комшията с Fujitsu General 14 същата работа. Другите ми са под стряха и нямам такъв проблем с обледеняване на перката.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
backpol
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 13, 2008 23:15    Заглавие: Отговорете с цитат

О кей, Филипов.Същото го правя и аз.Обдухвам го.Изгоря ми духалката и се опитвам с 2 KW сушоар.Мощен е, ама много лед се е натрупал.Моя климатик е пък в тераса-ниша.Ужким е защитен ама не помага.Перката не ми се заскрежава.Маркуча съм го махнал преди 3 години.Но много скреж тази година,мъгли.
Проблема при мене е, че цялото тяло е заскрежено и когато минава в режим разтопяване се разтопява само малка част близо до тялото.
Това че съм пуснал тема и търся идеи не е да ставам откривател на топлата вода , а да видя какво е мнението на другите.
Все нещо ново ще науча.
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети