| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Pepi Petrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 12:55 Заглавие: ЗАРЯДНО ЗА АВТОМОБИЛНИ АКУМУЛАТОРИ 24В/40А |
|
|
| Колеги трябват ми схеми или линкове за подобни зарядни,спрял съм се на една с два таимера 555 малко ще трябва да се преработи.Но всяка друга информация ще ми е полезна,поне да имам база за сравнения и размишления.Задачата е следната за селскостопански парк с машини трябва да направя зарядно да зарежда 1 или 2 акумулатора едновремено. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 15:52 Заглавие: |
|
|
| От към изпълнение няма ли да е по добре ако се зареждат 2 акумулатора, свързването между тях да е последователно или пък за всеки да има отделни зарядни. Предимството е работа с по-малък ток. При големи стойности на тока има много изисквания за проводници, мощни полупроводници това са се предпоставки за проблеми. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 16:01 Заглавие: |
|
|
| Да за последователно свързване мислех затова съм писал 24В |
|
|
 |
mitaka_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 16:14 Заглавие: |
|
|
| За последователно свързване като ,че ли не много практично(ако единия е скапан ).С два отделни е по добре. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 16:39 Заглавие: |
|
|
| При два отделни отивам на 2 трафа,и 2 волтметъра,2 амперметара и т.н |
|
|
 |
woodoman Активен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 17:54 Заглавие: |
|
|
Ако ти ще навиваш трафа по-добре навии две вторични и направи две схеми на зарядни като волтметъра и амперметъра превключвай с ЦК ключета. Ако решиш да зареждаш два акумолатора с едно зарядно по-добре свържи акумолаторите последователно. При паралелно вързване токът през единия ще е винаги по-голям от другия. Така няма как да регулираш зарядния ток. Аз ще ти пратя една схема свалена от купено зарядно. _________________ Нека да си помагаме взаимно. Защото ако не си помогнем ние няма кой да ни помогне. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 19:06 Заглавие: |
|
|
| Благодаря за схемата добра изглежда имам тороид 2х32В 300Вт с него ще напрвя пробите,трафа ще ми го навие колега на който това му е работата.Малко ме притеснява това със симисторите в първичната намотка,да не грее трафа от високочестотни смущения.Но щом е фабрична трябва да се опита. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 19:06 Заглавие: |
|
|
| На мен ми е чудно какви акумулатори ще се зареждат с 40 Ампера ток. До колкото съм запознат оловните акумулатори се зареждат с ток равен на 10% от капацитета около 12-16 часа. Иначе казано с 40 Ампера, 400 A/h акумулатори ли ще зареждаш? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 19:20 Заглавие: |
|
|
| Писах селскостопански парк как ти звучат 2х12В,2Х165Ah. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 19:53 Заглавие: |
|
|
| Pepi Petrov написа: | | Писах селскостопански парк как ти звучат 2х12В,2Х165Ah. |
Тези 23.5 Ампера в повече като запас ли ги слагаш. Ако се ползва за такива акумулатори по удачно е да се направи до 20-25 Ампера така ще е по-универсално и ако се наложи може да зареждаш и малко по мощни. Нищо не пречи и да е до 40 Ампера, но едвали ще ти се налага да го използваш за толко мощни акумулатори и според мен не е управдано, но ти си знаеш.
Edit: Ще може ли да пратиш и на мен схемата mail: [email protected]
Последната промяна е направена от the_bull на Пон Яну 14, 2008 19:59; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
|