| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 14:16 Заглавие: Въпрос за паста за запояване |
|
|
Здравейте,
Използвам SMD компоненти в хобито си от дълго време,но ги запоявам по класически начин,поради липса на станция за топъл въздух.
Преди да купя паста за запояване на SMD ерлементи искам да попитам ползващите такава паста и знаещите, възможно ли е да се получи същият ефект ако се използва поялник върху нея. С една дума паста+поялник, а не поялник+тинол.
Благодаря предварително _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
и ще получиш всичко, което ти поискаш. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 14:23 Заглавие: |
|
|
| Да. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 14:28 Заглавие: |
|
|
| мармот написа: | | Аха.Но какъв е смисъла?Естетика? |
Да естетика и спестваване на средства за други компоненти
Поздрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
|
|
 |
skynet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 14:29 Заглавие: |
|
|
Благодаря за бързите отговори.
Живи и здрави _________________ Помогни на достатъчно хора да получат това, което те искат
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 20:43 Заглавие: |
|
|
Я! Я разкажи на всички щом знеш, че аз SMD-тата си ги запоявам с поялника за олуци
Сериозно: каква е ползата от файдата да се ползват пасти, защото виждам, че се ползват за ръчна работа, а аз си мислех, че са консуматив само за поточни линии. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 21:59 Заглавие: |
|
|
Полза няма. Или почти няма. Сега група телевизионери (хора които ремотират унифицирани ТВ приемници трето поколоение '3УСЦТ') ще скочат да обясняват как не съм прав. В определени случаи е удачно да се ползва за интегрални схеми с много ситна стъпка на крачетата и е задължително да се ползва за направа на топчета на BGA компоненти. Цялата работа има един ОГРОМЕН недостатък. Повечето платки произвеждани в България, при нагряване с духалка, се разширяват повече от допустимото. Ефектът е, че се прекъсва метализацията между двата слоя. След това, даже и да пикаш на нея, пак работа не върши. Време не се пести, защото накапването е по-бавен процес от индивидуалното запоявана с подаване на твърд припой. Вероятността да имаш трафарет за конкретната платка е нула. Ако пък имаш, трябва да лепиш компонентите с лепило за да не се разбягат докато духаш единия край. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 22:09 Заглавие: |
|
|
Добре! Олекна ми! Занчи ... продължавам пак с поялника за олуци . |
|
|
 |
nobodyshadow Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 22:43 Заглавие: |
|
|
За ръчен монтаж едва ли има някой толкова откачен да лепи елементи с по 2-3 извода с духалката.За разпояване на по-големи чипове с много крака ок,а за запояване ако може с поялник ако не с духалката. _________________ Не мога да знам всичко,а и не искам.Тогава би било прекалено лесно и скучно! |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 23:00 Заглавие: |
|
|
Да бъда честен аз в един момент на умопомрачение реших да пестя от компоненти и събрах де що има стари платки с дефекти по самите платки (няма да споменавам чие производство бяха). Взимам аз чисто нова платка, визуално проверена за дефекти и прозвъняна в критичните места и почвам един по един чарковете да ги свалям от старата платка и да ги лепя на новата. По тях си оставаше достатъчно припой за да не се налага употребата на паста. Лепя си аз и пробвам. Съответно, кура му Янков. Съмнението продължава да ме чопли. Лепя нова по същата технология. Пак онова на Янков. Изследвам проблема. Намирам причината. Оказва се, че даже звъняната платка вече не става за чеп. Обаче съмнението в стил "Абе да не би...?" продължава да ме чопли. Свалям аз пак всички чаркове с духалката и ги лепя класически на нова платка. Устройството тръгва. И пак да не би? Проведох още поредица от експерименти и се оказа, че може да се разпои с духалка при наличието на мноооого флюс и платката да си остане здрава. Залепване без флюс обаче е пагубно. Аз по-бързо ще налепя платка с поялник и твърд припой, отколкото да я измия от смрадта с която съм я наклепал заради глупости. Накрая всичко отиде в кофата за боклук и това беше с духането. Да уточня. В никакъв случай платката не е нагрявана повече от 300 и нещо градуса за повече от 5-6 секунди на компонент. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
|