Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проблем с усилватели

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
agr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:05    Заглавие: Проблем с усилватели Отговорете с цитат

Здравейте имам два усилватела куад от хоби кит http://www.hobbykit.dir.bg/hobbyb/h1561.htm проблема е че когато роботят двата усилвателя се появява някакъв шум, когато пусна само единия всичко е наред. Даже когато усилвателя е включен в захранването обаче му е махнат сигнала на входа няма снущения. Бях сменил на схемата R7 с цел да повиша усилването обаче шума тогава стана много силен и R25 на усилвателите започна да загрява даже на единия почерня. Въпроса ми е как да се справя с този шум. Шума се появи няколко часа като свириха в началтото нямаше нищо... или поне не е бил толкова силен за да ми направи впечатление
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 19:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Вероятно имаш проблем с масите. Ако са свързани неправилно може да се самовъзбуждат усилвателите. Сигурно има много изписано по темата. Потърси.
Гост

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 20:10    Заглавие: Отговорете с цитат

трябваше да кажа че не е точно шум а пукане, като раздалеча усилвателите изчезва...
Върнете се в началото
nepamami
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 05, 2008 21:09    Заглавие: Отговорете с цитат

Възможно е проблемът да идва от опроводяването на платката /страна спойки/. Опитайте да подадате маса с дебел проводник от точката, където се събират двата големи електролитни кондензатори на извод 3 на операционния усилвател. С1 и С3 трябва да са много близо до ОУ.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 06, 2008 2:43    Заглавие: Отговорете с цитат

А в такт с пукането шават ли ти мембраните на басовете напред назад? При двуполярно захранване по един извод от филтриращите кондензатори са свързани в маса (на снимката точката GND на захранването, да не се бърка с точката GND на платката!) и то с възможно най-къси проводници (кондензаторите един до друг). Така получената средна точка е началната точка за свързване звезда. Звезда защото масите за говорителите и масата за платката на крайните стъпала са вързани точно там НО ПО ОТДЕЛНО! Ако си вързал масата на говорителите към платката а от платката проводник към тази точка от това е. От снимката не може да се прецени но има вероятност масите на платката да са разделени на две отделни писти. Една маса за входа и една `силова` маса. Тези две маси връзваш с отделни проводници към средната точка. Грешното свързване на масите връща сигнал от изхода във входа и тогава и 32 квадрата кабел не помага. Усилвателя се самовъбужда и силовите контури се натоварват на макс. Усеща се по шаването на басовата мембрана напред назад и/или по едвам доловимо свистене в пищялките. Горят говорители, крайни транзистори, кабели и писти. Затова внимавай. Ако ти е неясно или искаш по-подробно инфо - има доста изписано тук. Потърси темите с търсачката (Search forums .. горе).
Гост

МнениеПуснато на: Сря Яну 16, 2008 0:26    Заглавие: Отговорете с цитат

извинявам се,че се отклонявам от темата....но намерих случайно такав усилвател...и имам едно питане....имам 4-те транзистора...само нямам опътването кой къде трябва да е.. става въпрос за T4,T5,T7 и Т8..ако ми кажете кой къде трябва да бъде,ще съм ви много благодарен Smile благодаря ви предварително Smile
Върнете се в началото
agr
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 17, 2008 13:43    Заглавие: Отговорете с цитат

какво ли не пробшах свързване на масите и тн нищо не помага някой друг да има някаква идея от какво може да е пукането
Имам съмнение че е от това че промених резистора в ОВ на ОУ а в листечето с упътването на усилвателя пише че може да се променя от 10КОМ до 510КОМ като тябвало и да се промени и кондензатора, а него не съм го барал понеже не знам с какъв да го сменя.
В момента R7 е 270КОМ преди беше 120КОМ а C10 е 220nF
та колко да го направя тоя кондензатор ако изобщо е възможно да е от това проблема

EDIT:Не казах че пукането се появява като усилиш доста и вече не е като преди, сега даже единия усилвател да работи пак си пука..
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Яну 17, 2008 18:08    Заглавие: Отговорете с цитат

ami,da ne bi nivoto na vhodniq signal da e mnogo golqmo,pomislil li si go tva???? tva e moito predpolojenie..i pak da te pitam,imam merak da si go napravq moq,ama neznam T4,T5,T7 i T8.... koi kakav tranzistor e..znam che 2-ta sa 2N3055 i drugite 2 BD 444...imam gi no prosto neznam koi kude e svurzan....ako mojesh mi pomogni...blagodarq ti predvaritelno...nadqvam se che sum ti pomognal. Smile

Exclamation Exclamation Exclamation Arrow Пиши на български Exclamation
Върнете се в началото
daminad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Somewhere in time

МнениеПуснато на: Чет Яну 17, 2008 19:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Провери ли за студени спойки?

А може да е възможно индуктивните елементи да си влияят между двата усилвателя и да създават паразитните шумове.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети