| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
*joda Гост
|
Пуснато на: Нед Яну 13, 2008 22:34 Заглавие: |
|
|
Да киловати са така е, но в случая става въпрос за любител и малки детайли и 200-300 вата са напълно достатъчно, особено ако дв е асинхронен от перла (развърта барабан на перална все пак).
Заради високите обороти на колекторните ги бях изключил от сметката и ориентирал към асинхронен. Идеята с дв от прахосмукачка е добра, но за случая май наистина неподходяща, тъй като ремъчната предавка е единствената разумна възможност за този случай и за скромните ми любителски условия, а при тези обороти ремъка ще се разпарцалоса за нула време.
Да имаше български любителски стругове на сносна цена с ремъчни предавки (от там идеята). Реших че мога да заменя превключването на скорости чрез шайби с някаква електроника (има такива китайски в практикер) но явно не става. Имам снимки как изглеждат българските стругове от вътре (ако някой се интересува). Урежда ме идеално и бих си купил на момента, но вече не ги произвеждат. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 0:18 Заглавие: |
|
|
Толкова изписано..... и нищо в крайна сметка, проблема е решим единствено с постояннотоков (универсален) двигател, управлението е елементарно само с един тиристор, че даже има и стабилизация на въртящия момент, повече от двадесет години вече го ползвам, монтирано на Ц-8 и Ц-11, изхвърлил съм скоростните им кутии, имат само добаван маховик към шпиндела. Всичко това ми дава безстепенно регулиране на оборотите със стабилизация на въртящия момент, минималните обороти са 30 в минута. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 14, 2008 8:27 Заглавие: |
|
|
| Напротив raxell, получих достатъчно инфо. Двигателя който ти използваш предполагам е поне няколко киловата което при мен поне за момента не е опция. Но е добре да се знае че и така става. |
|
|
 |
alarmata Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 17, 2008 10:33 Заглавие: Re: Мощност и регулиране оборотите на двигател за пералня |
|
|
| obadi se na 0888710441 4oveka se zanimava samo s peralni i ima mn 4asti na staro dvigateli i dr |
|
|
 |
nikisy Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2008 18:31 Заглавие: за струговете |
|
|
Виж малки стругове още правят в ЗММ Нова Загора.
А колкото до регулируемите обороти:
Вземи си една дрелка с регулиране - колкото киловата искаш.
Там се използват двигатели с навит ротор, (колекторни двигатели) при които рег. на оборотите е елементарно. С редуктор после де. _________________ Прави каквото трябва, пък да става каквото ще! |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 19, 2008 21:05 Заглавие: |
|
|
500 вата (добра) бормашина определено е слаба. Вероятно защото я пускам на ниски обороти. Намерих сайта на завода ще питам. Мерси! _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
raxell Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 20, 2008 19:23 Заглавие: |
|
|
| joda написа: | | 500 вата (добра) бормашина определено е слаба. Вероятно защото я пускам на ниски обороти. Намерих сайта на завода ще питам. Мерси! |
Слаба ще ти е, защото ползваш оригиналния "дървен" регулатор който няма сабилизация на въртящ момент. Това автоматично праща бормашината в графа различна от "добра".
В "поредица практическа електроника" на издателство техника има едно старо книжле "110 тиристорни схеми", в него колегата Марстън е публикувал достатъчно схеми за управление на универсални двигатели. За твоите цели най подходяща ми се струва схемата от станица 133, съдържа само пет елемента, не изисква задълбочени познания по електроника и се пуска безпроблемно. Б-8 компектована с този регулатор върти свредло 22 и ако нямаш допълнителна ръкохватка "чупи" ръце, това при 60 оборота на патрона. _________________ колкото повече , толкова повече |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 10:37 Заглавие: |
|
|
| raxell написа: |
В "поредица практическа електроника" на издателство техника има едно старо книжле "110 тиристорни схеми", в него колегата Марстън е публикувал достатъчно схеми за управление на универсални двигатели. За твоите цели най подходяща ми се струва схемата от станица 133, съдържа само пет елемента, не изисква задълбочени познания по електроника и се пуска безпроблемно. Б-8 компектована с този регулатор върти свредло 22 и ако нямаш допълнителна ръкохватка "чупи" ръце, това при 60 оборота на патрона. |
raxell за тази схема ли става въпрос
Пробвал ли си я на практика? Това с бормашината от твой опит ли е? Тиристора директно на четките на двигателя ли се свързва или на захранващия кабел?
Според Марстън схемата е с автоматично подържане на честотата на въртене и се препоръчва за регулиране на оборотите на пробивни и разстъргващи машини, при които има големи промени на товара. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 12:16 Заглавие: |
|
|
| Милен написа: |
raxell за тази схема ли става въпрос
| Да,това е схемата.Щепсела на мястото на показания двигател.
Споделям моите впечатления и опит:
Като говорим за бормашини най-подходящи са онези с механична
предавка 600/1200 об/мин.По-високо оборотните създават проблеми
с охлаждането ротор/статор при ниски обороти и пълна мощност,
зададени от регулатора.Заради еднопътната схема машината работи
на 50 херца (разбира се ) Оборотите са
относително стабилни под товар и силно се влияят от захранващото
напрежение!
Регулаторът може да се използва и за други видове колекторни
машини също и за активен товар-нагреватели и др.
Схемата позволява регулиране в едната полувълна;с добавяне
на подходящ диод в обратна на тиристора посока се постига
регулиране от 110 до220 волта
По отношение на самата схема изскването е тиристора да е за
не по-малко от 1000волта ,защото пренапреженията са големи и
лесно пробива.Важен е управляващия ток на тиристора-тези с по-
голям ток на управление изискват промяна на съпротивлението
и мощностите на R1/R2.
Правил съм и ползвам няколко такива уреди-чудесен помощник
при отвиване/завиване на винтове ,бъркане на строителни смеси , приготвяне на салца есенно време и т.н и т.н. 
Последната промяна е направена от emoome на Вто Яну 22, 2008 22:05; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 12:58 Заглавие: |
|
|
Използвам бормашина Black&Decker с вграден регулатор.
Само за обратния диод не съм сигурен, защото доколкото разбрах еднопътното изправяне/регулиране се прави с цел стабилизация на оборотите (използва се противо ЕДН-то на дв). Бях питал преди време за стабилизиране оборотите на постояннотоков двигател и това беше един от предложените варианти. Степента на стабилизацията обаче е силно зависима от оборотите и е най-голяма при ниски респ най-малка при високи обороти. Схемата я има описана как работи на руски сайт но в момента нямам време да търся. Ако стабилизацията е цел то трябва да се подбере и тиристор с по-чувствителен вход. Руснаците бяха дали за целта заместител с транзистори. Ще потърся сайта ако има интерес. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
|