|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
momchilmm Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 23:59 Заглавие: Инверторен климатик FUJITSU |
|
|
първи въпрос - каква е разликата между Fuji и Fujitsu и има ли разлика въобще?
втори въпрос - у нас водя спор. преди отоплявахме помещение около 13 кв. м с акумулираща печка на нощна тарифа и тя после топлеше през деня. сега с климатик 12-ка Fujitsu, сме включили още една стая - така че да се отопляват и двете - другата е около 20 кв. м
въпросът ми е - аз искам когато излизам за работа да спра климатика - няма на кого да топли (освен на цветята разбира се). така считам, че ще е по-икономично и ще намалее сметката за ток.
някой обаче е казал на баща ми, че като нагласи 20 градуса и може да си "изхвърли" дистанционното - харчел колкото една ел.крушка 100W.
Вярно ли е това?
също - вредно ли е за климатика да бъде изключен и да не работи - да кажем през целия ден?
какво прави инверторните климатици толкова различни, че са толкова скъпи?
благодаря предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Вто Яну 22, 2008 13:34 Заглавие: |
|
|
Това не е лъжа че не бива да изключваш съвсем отоплението. Но важи най-вече за тухлените къщи. При изключено отопление стените поемат влага и се увеличава топлопроводимостта им. За да изкараш влагата след това ти трябва повече енергия и в крана сметка разхода ти не е по-малък, по мои наблюдения дори по-голям а и допълнителните щети като мухъл например не бива да се изключват, дискомфорта също. Живея в къща и казвам това от личен опит. За неизолираните бетонни блокове това важи по-слабо тъй като стените така или иначе не топлят. На твое място бих оставил климатика на примерно 15° но не бих го изключил. Точно инфо надали ще получиш - пробвай.
Освен това и стените (изолацията без значение) и мебелите също акумулират енергия и то не малко! Като изстинат и като се върнеш и тях трябва да затоплиш. Нали принципа на акумулиращата е точно в такава акумулирана енергия. Има апартаменти които и на макс не могат да се стоплят след това с часове ( като моя ).
Разликата между отоплителен уред който работи на нощна и евтин климатик на дневна тарифа не е много голяма. Какво е КПД-то на акумулиращата обаче не знам. Разхода ти на енергия като цяло зависи от много неща, вид отопление, качество на изолацията, стъклопакети, колко външни стени има апартамента и с какво изложение са, доколко се отопляват долепените апартаменти ... не е толкова просто да сравните необходимата енергия за затопляне на два апартамента. |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 23, 2008 13:15 Заглавие: |
|
|
| Подкрепям съвета- по добре климатика ти да работи когато те няма, отколкото да го спираш.Особено ако е инвертор.Ако отсъствате цял ден- намаляй го на 20 градуса за да имаш поне 18 градуса на ниво 1 метър.Ако е за 4-5 часа- не го барай.Особено при теб където искате да отоплявате и съседна стая. |
|
|
 |
momchilmm Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 2:49 Заглавие: |
|
|
еми благодаря - полезна беше информацията
става въпрос за две стаи със северозападно изложение, ЕПК блок, без парно.
по принцип е доста студено и честно да кажа аз така съм свикнал, че 20 градуса са ми малко много
аз предпочитам 18, но въпросът по-скоро беше какво е по-препоръчително да се прави когато го няма човек
благодаря |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 25, 2008 23:09 Заглавие: |
|
|
| Много по добре е климатика да работи, макар и на минимум за което те посъветваха колегите, а още по важно е когато навън температурите са минусови. Тогава маслото в компресора се сгъстява твърде много и компресора има доста тежък старт, което може да доведе до доста неприятни последици. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|