Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

проблем с панелмултиметри
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 27, 2008 21:14    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда..., сега ще се намеси и черната магия.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Яну 27, 2008 21:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе аз доста си играх с тези магий и накрая стигнах до извода 2 батерии 9V в теса и всичко е ОК. Аз не съм опитвал варианта с 2 вторични или пък 2 трафа, но ми се струва, че би трябвало да стане така. Ако си опитал през 2 вторични да ги захраниш и са изгорели остава да опиташ с 2ро трафче и на последно място до варианта с батериите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Яну 27, 2008 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Трябва да разделиш галванично захранванията на панелите (две отделни намотки). Входа маса на волтметъра е с потенциал 0 волта. Другия панел обаче който е като амперметър има на входовете потенциал 30 волта спрямо входа за маса на първия. Ако двата панела са свързани галванично през захранването е нормално да горят. Все пак им пускаш 30 волта ....

Понеже консумацията им е малка за захранване можеш да използваш и по-нисковолтови намотки с множители на напрежение с диоди и кондензатори и едно 78XX на края. Това го казвам за да не се престараваш с навиването. А и всяко произволно малко трафче с две отделни намотки ще свърши работа.

Edit: хрумна ми ... пробвай да обърнеш делителя на напрежение за волтметъра. Т.е. не + входа на панела а минус-входа да е на делителя. Плюс-входа на панела тогава се връзва към +-шината. Тогава и двата панела ще са грубо казано на +шината и разликите между входовете им ще са от порядъка на половин волт. Не съм пробвал това и не е невъзможно да се бъзикат показанията. Във всеки случай не би трябвало да горят. Най-сигурно си остава разбира се с 2 захранвания.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bobcho
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Нед Яну 27, 2008 22:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Колега пробвай с това AM1D-1212S-NZ DC-DC конвертер има ги в Комет. Точно с такъв си монтирах панелволтметъра в колата и работи вече 1 година.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Нед Яну 27, 2008 23:18    Заглавие: Отговорете с цитат

RC спецялно проверих консумацията да не би да бъркам, в упътването пише точно 1мА и са с LCD Very Happy

трансформатора ми е с три вторични и не ми се слага втори такъв иначе се сетих за този варянт. знам, че двете захранвания трябва да са галванично разделени, мислех си че с два отделни глеца ще е така (все пак масата на единя е различна от тази на другият) но збърках

чудя се дали ако единя уред си е вързан към вторичната намотка (35в) както е на снимката и както си е работел до сега а другия го свържа към някоя от тругите например 9в пак с отделни грецове маи пак няма да стане и без това ми свършиха панелволтметрите Embarassed като се зареда пак ще пробвам този варянт или DC-DC ( с което не сум наясно) както предложи Bobcho
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 28, 2008 0:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Всеки необмислен отделен грец както му викаш ще ти коства няколко лева за ново панелче. Инфото което ти се даде до момента е предостатъчно за да си решиш проблема. Отговори си на следните въпроси:

1. Ще работи ли панелчето ако входовете му имат галванична връзка със захранването му и ако да, каква разлика в потенциалите е допустима за да работи коректно.
2. Какво е галванично разделяне (и защо отделния грец не върши работа).

Между другото входа и изхода на DC-DC конвертора предложен от Bobcho са разделени галванично. Затова и върши работа.
Върнете се в началото
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Пон Яну 28, 2008 8:45    Заглавие: Отговорете с цитат

vencmad, напрви ми впечатление формулата по която изчисляваш R на стабилизатора на захранването на панелите. Струва ми се, че грешиш. Това съпротивление R, по мои сметки излиза 15-20 ком. Уредите ти могат да консумират нищожно, но тока ти на стабилизация не може да е 2 мкА, а от порядъка на 5-20 мА. За да мериш коректно напрежение (ток), трябва да имаш общи маси.
vencmad
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Яну 28, 2008 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

joda
1. преди нялколко години вързах такъв уред към акумулатор директно ( захранващо и измервано U) и не гори както и не мери точно. проблема идва като се свържат два

2. пример за галванично разделяне е всеки един трансформатор, по мои догатки определето е, че между вх. и изх. на DC-DC конвертора няма омическа връзка.

Фикри Нури
тези сметки от горе са за нещо друго резистора съм го сметнал 10ком което прави iстаб.=3,5mA може би трябваше да е 5-6mA но и така работи, не знам дали ценера ще издържи 20mA по дебелите книги пише imax=10mA за стандартни ценери.

ще си взела два DC-DC и като оправя панелчето ще пробвам пак
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Пон Яну 28, 2008 13:45    Заглавие: Отговорете с цитат

the_bull написа:
Проблема е че не може да се захранват от една вторична. Дори и с различни стабилизатори като са на една вторична се появява някаква паразитна обратна връзка и единия гори.
Защото, най-вероятно минуса на захранването и минуса на входа са едно и също - маса на самия уред. И през нея, като включиш "амперметъра" какво ще стане!? Изхода на регулатора "+" през входа "-" на амперметъра, който пък е на късо (по захранване) с входа "-" на волтметъра, става на късо с "-" на регулатора... ако ме разбрахте Smile . Няма никакви паразитни обратни връзки - просто правите късо и от там вече не се знае кое ще издържи!
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Яну 28, 2008 18:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Bobcho написа:
Колега пробвай с това AM1D-1212S-NZ DC-DC конвертер има ги в Комет. Точно с такъв си монтирах панелволтметъра в колата и работи вече 1 година.

Точно, съвременно и елегантно решение на проблема. Всичко след този пост се превръща в чесане на клавиатури.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети