Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

ТВ. Антена за кола

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dobri_dojeee
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 0:00    Заглавие: ТВ. Антена за кола Отговорете с цитат

Някой ще ми помогне ли по въпроса каква антена да си сложа в колата за да хващам (докато автомобила не е в движение ) канал1 ,БТВ и NOVA.
Живея в Бургас купих една с усилвател с 4 елемента обаче да ви кажа много е зле, сега сложих една от тези за радио с магнит и съм по доволен обаче пак е много зле ,само като съм в Изгрев и Лазур понеже има и зглед към Сл. Бряг се приемат супер и М. Рудник също.Пойграх си още и сега свързах и двете антени със сплитер но пак е слаб ефекта.Ако някой е купил хубава антена и върши работа нека сподели или да каже каква да си купя,тази я взех от Омегата имали и още една с 2 елемта да взема да пробвам и нея като я донесат.А също може и да си направя ако има схема,само да кажа че, кабела който пуснах до Тв. е 50 Ома защото е по тънък нали не е толкова фатално.
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ботевград

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 0:05    Заглавие: Отговорете с цитат

За кабела е добре да е съгласуван както с антената така и с входа на ТВ , а в колата трудно ще хванеш добър сигнал първо защото е ниско и второ трябва да си избираш място където да спреш Laughing аз мисля че един четвърт вълнов вибратор ше ти свърши работа ама до колкото знам Канал 1 сигурно го хващаш на метровия обхват , а БТВ и Нова на дециметровия , така че няма да минеш само с един такъв вибратор(то представлява същото като антената за радиото) или поне трябва да е телескопична за да я настройваш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dobri_dojeee
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 0:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Занимавам се телевизори обаче с антени съм много зле,да канал 1 е на метровия а другите на дециметровия а това за съгласуване и вълнови вибратори не ми говори нищо.Нещо като схема с обяснения ми трябва за да ги направя тези работи.А най добре ще е да си купя нещо готово обаче да остана доволен от него за щото вече 2 антени купувам без резултат.
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 0:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Тоя четвърт вълнов вибратор е пръчка същата като антената за радиото с дължина 1/4 от дължината на вълната , която се закрепва над ламарина с голяма площ (примерно предния капак на колата) както е антената за радиото. Особеното му е че не приема насочено а във всички посоки което е добре когато си в колата.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dobri_dojeee
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 0:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако може начертай ми на един лист какво точно и с какви размери да направя за да го пробвам ,къде се закача активния край и масата и т.н.
Благодаря все пак за инфото.
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 0:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Тука пише и за съгласуването некои работи , активния се връзва на пръчката, а масата на ламарините на колата, тва го давам само като идея , не съм го пробвал - да го имаш предвид , но ми се струва най-удачно и за това.
П.П. като гледам тоя се връзва точно с 50 ома кабела, но входа на телевизора си е 75 ома така че пак си трябва съгласуване и то малко особено от 50 на 75 ома, за него нямам идея как да стане.
Върнете се в началото
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 13:03    Заглавие: Отговорете с цитат

Абе говорите за четвъртвълнов вибратор, но има една подробност: той е с вертикална поляризация, а ТВ предавателите излъчват с хоризонтална. А от несъвпадението на поляризацията сигнала отслабва с определена стойност, мисля, че беше 6 dB, но не съм сигурен. А той от един вибратор само сигнала поначало си е слаб. Ако се монтира хоризонтално обаче, трябва да е не четвъртвълнов, а полувълнов и да е монтиран далече от метални повърхности. Пък и тогава не е с кръгова диграма на насоченост, а осморка. Трябва ти такава антена: http://www.ham.se/attachments/antenner-och-master/87d1190095432-byggbeskrivning-till-big-wheel-picture-1.jpg
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
andrey1988
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 29, 2008 13:06    Заглавие: Отговорете с цитат

eler написа:
Абе говорите за четвъртвълнов вибратор, но има една подробност: той е с вертикална поляризация, а ТВ предавателите излъчват с хоризонтална.

Малко акъл трябва ама на време Laughing , кой да се сети за тая работа.
Извинявам се на dobri_dojeee че така го излъгах.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети