|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Яну 06, 2008 17:47 Заглавие: |
|
|
Тц. Мен ми трябва да е метър дълго и да е 38мм високо. Наистина елементите идват на 150 лева. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
malory Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 9:40 Заглавие: |
|
|
| Може ли и аз да получа информация за този панел защото си търся нещо подобно , но да индицира и температура но инфото за схемата и сорса ще ми е полезна [email protected] |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 03, 2008 19:33 Заглавие: |
|
|
| grg написа: | | Ваклине, мога да ти дам нещо което съм разработвал много отдавна, управление с ЕПРОМ в който е записан текста. но като за начало става, имам и подобно но със Z80 е и сорса към него. |
Ако не е проблем, изпрати го и на мен: [email protected]
В момента разработвам цяла система и имам една интересна идея за самото управление на текстово поле, но малко ме мъчи комуникацията с компютъра.
Аз го правя с PIC16F877A. Зa изходи: за дължина от 64 точки конфигурирам PORTA и го използвам за изходи към два по два декодера 74HCT154N(4 към 16). PORTB и PORTC директно задават височината на текста. От PORTA5 подавам към разрешаващия вход на единия декодер директно, а на другия през инвертор. Така се получават 64 колони. Редовете са 8. В моя случай съм използвал PORTB за комуникация с компютъра като вход, ако имаш нужда от повече колони, можеш да го използваш него за подаване, вместо PORTA.
Програмата съдържа знакова таблица, указатели за ASCII кода на всеки символ(тях подавам от компютъра, като имам показалец за начало и край на предаването и буфери за съдържанието на текста).
Всеки символ първо се зарежда в офсет и после се придвижва побайтово напред. За по-голяма дължина на текстовото поле(добавяне на още 64 и повече колони) съм предвидил още един вход и един изход, които осъществяват комуникацията за предаването стойността на най-левия байт от текстовото поле, на следващото вляво поле. Самата стойност се предава, като се взема директно от дисплея, но се синхронизира с изобразяване на 64-ия(най-ляв) байт.
Самите байтове, които се изобразяват са записани във вътрешна таблица, от която се извличат, заедно със съответната стойност на програмния брояч. Тази стойност се записва директно в PORTA, но служи и като изместване за извличане на байт от таблицата, което се използва за синхронизация на извеждането. Тук бях пообъркал сорса в началото и получавах много неочаквани изображения.
Сега се хванах да доразширя изобразяваните колони, като PORTB използвам ту за вход, ту за изход. Но това още го разработвам.
За минималната честота на опресняване: минимум 45Hz. |
|
|
 |
malory Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Фев 05, 2008 8:30 Заглавие: |
|
|
Здравейте можете ли да ми помогнете търся си да си сваля схема на светодиодна матрица която да изписва температура.
Благодаря предварително. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|