| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
mirk Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 12:59 Заглавие: PCB Software ? |
|
|
| Някой може ли да ми каже програма за автоматично трасиране на печатните проводници на платка по зададена схема. Търся програма за любителска работа, може да няма многото екстри на Protel по-важното е да бъде лесна за работа. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
andrey1988 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 13:31 Заглавие: |
|
|
| Виж това дали ше ти хареса. |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 16:24 Заглавие: |
|
|
EAgle -лът е добър за начинаещи ,но хвърли едно око и на Sprint -Layout има я из фрий сървърите ,даже има и ръководство на български.
За по сериозни работи Altium Orcad и тн ,но за тях трябва опит и четене.. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
mirk Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 20:52 Заглавие: |
|
|
В EAGLE нещо не можах да се ориентирам, сторими се доста сложна. Sprint -Layout ми хареса, но е открих в нея автоматично трасиране на схемата, може и да има. Ще разгледам това българско ръководство.
Ако някой се сеща и за други програмки нека помогне. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 21:07 Заглавие: |
|
|
По този въпрос е писано нееднократно, но явно не си си направил труда да попрочетеш по темата преди да я пуснеш.
Та, недей да очакваш от която и да е програма да ти направи читаво автоматично опроводяване, дори и всичко останало по входната схема (нет-листа) да е направено както трябва.
А и правейки нещо с ръцете (и главата) си, ще ти е от много по-голяма полза и за теб и за "нещото" след това (дори и да считаш, че това не ти е нужно и не ти е основното занимание). |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 23:02 Заглавие: |
|
|
Те не го отчайвай де. Всичко мои платки са правени на 100% ауто на игъла. Е, да бъда честен, обръщам внимание на някои факти при изчертаване на схемата, но то е за да улесня програмата. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 23:09 Заглавие: |
|
|
| В Sprint Layout има полуавтоматично опроводяване. Разполагаш елементите, свързваш точките, между които трябва да има писти и програмата сама разполага пистите. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 23:37 Заглавие: |
|
|
Ми, добре.
И това е подход.
Отдавна съм престанал да се чудя защо има такива бози по платките.
Vaklin, айде, айде...
Да не пиша една приказка на другаря Коцев.....
eler, точно на това му се вика auto ruter.
Без да му е казано кое с кое - няма как да се справи.
А самото казване дали ще е генерирано от нет листа (след това минато през autoplacer-a) или ще му бъдат указани (опънати ръчно "ластиците") връзките ръчно - все тая. По отношение на крайния резултат (добрия) е изключително важно познаването (доколкото това въобще е възможно) и успешното прилагане на самата стратегия за опроводяване заложена в конкретния продукт и точно това е проблема. А този проблем е свързан с това, че подобни програми колкото и да са "напудрени" са писани от хора които в 90% за постигане на целите се опират само и единствено на математически модели и никога през живота си не са направили и една платка. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 10, 2008 23:49 Заглавие: |
|
|
Стратегията на игъла се задава първо в DRC'то и след това в проценти като цена (по скоро, ценност за теб) в ауторутинга. В документацията, умишлено или не, е пропуснато каква цена на еди кой си компонент от оптимизацията как влияе на крайния резултат. Важното за игъла е, че е със 100 процентен ауторутер. Това означава, че ако има решение, което не противоречи на DRC'то, той ще го намери. Още в началния стадий се задава приоритетна трасировка на всеки от слоевете.
Налучкал съм нещата с много експерименти още по времето, когато интернетът беше по модем. След това е достатъчно да помниш като чертаеш схемата (не платката!!!) кое е ляво и дясно на компонентите. Автоплейсър не съм ползвал никога през живота си, защото тази функция е забранена във фрий версията на игъла. Доскоро тази версия си ме устройваше напълно. Преди няколко години направих глупост да регистрирам една от версийте с ключ от интернет. Е в следващата всички схеми и платки правени с тази бяха баннати. Има и на това лек, но не е това темата.
Как са се появили ластиците на платката няма никакво значение. Препоръчвам да се чертае схема за да може да се направи ERC. И най-опитните допускат елементарни грешки. Най-често със захранванията, щото библиотеките са правени по заводската документация на съответния елемент и то не е VCC, VDD, GND, V+, +5V и още каквото не се сетиш. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 11, 2008 19:18 Заглавие: |
|
|
| Аз преди да почна да правя платка, събирам в една кутия всички елементи, меря със шублера, правя си корпусите, след това чак започвам с разполагането, местя елементи насам-натам докато получа оптималния вариант и накрая си опроводявам платката ръчно. След това я разпечатвам на един лист и разполагам елементите по местата им. Така съм сто процента сигурен, че всичко е наред. |
|
|
 |
|