Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Търся схема на елктроника за газова уредба

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Яну 08, 2008 18:09    Заглавие: Търся схема на елктроника за газова уредба Отговорете с цитат

Търся схема за елктронния блок на какво да е италианско газово пък може и друго да е. Проблема е че още преди запалване клапана за газта се отваря за по-продължително време и като тръгна да паля, двигателя се задавя. За сега решавам проблема като превключвам за малко на средно положение докато работи машинката - нито газ нито бензин. Понякга средното положение стига до 2-3 секунди.

Последната промяна е направена от PET3 на Пон Яну 14, 2008 9:23; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2008 20:39    Заглавие: Отговорете с цитат

На студен двигател и на смукач влиза повече газ отколкото въздух. Това ясно се вижда като превключвам между газ-средно положение-газ.
По принцип мога да реша проблема с турбокомпресор за вълновод на руски военен радар - 115V 400Hz. Имам такова животно в избата. Обаче надали си заслужава всичката сложнотия по изграждането на инвертора и регулирането му.
С бърникане из схемата на газовото ми изглежда по-приемливо решение.
Върнете се в началото
krassy_m
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Съб Яну 12, 2008 21:39    Заглавие: Re: Търся схемя на елктроника за газова уредба Отговорете с цитат

PET3 написа:
Проблема е че още преди запалване клапана за газта се отваря за по-продължително време и като тръгна да паля, двигателя се задавя.

На самото копче отзад трябва да има дупка за отвертка/вътре има тример/оттам се регулира колко време да ти отваря.Имай предвид , че в едното крайно положение въобще може да не пали.
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Вто Яну 15, 2008 11:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря много. намерих дупката, и сега остава единствено да намеря подходяща къса отверка за тримера. А с инвертора за еладжийското турбо наистина ще трябва да се позанимавам като се поосвободя малко. За сега много време и газ харча със смукача на паркинга докато позагрее машинката. Добре е, че газта има по-висока температура на горене от бензина и по-бързо загрява на ход.
Благодаря още веднъж.
Върнете се в началото
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 06, 2008 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих начин да поддържам стабилни обороти на смукач до дупка и на ГАЗ. Йахууууууууууууууууууууу кеееееееееееффффффффф

Rolling Eyes

При студен двигател газта със свит обем и в двигателя влиза повечко газ от нормарното и се пренасища гориво-въздушната смес. Затова запучвам маркуча за празния ход и двигателя работи безотказно.
Като позагрее почва да работи кофти и затова трябва да се отпуши маркуча за празния ход.
Възможно е да няма достатъчно мощност в началото, но и това може да се оправи. Клапанцето може да се управлява от проста схема свързана към датчика за дръпнат смукач (по начало имам такъв - бутонче), към датчика за температурата на водата, към бутончето за управление на втората ускорителна помпа.
Карбуратор Weber е и с механична и с електрическа едновременно ама електрическата се впръсква чак при глямо форсиране.

Остава само да изчакам да изтече гаранцията, да купя клапанче и да уцеля температурата на отпушване на клапанчето.

Кълна се в таралясника си - съвсем случайно намерих решение на проблема Shocked Shocked Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Върнете се в началото
galinves71
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Фев 09, 2008 10:44    Заглавие: Отговорете с цитат

здрасти,погледни да не би магнит вентила да не е запекал и да не се движи нормално.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Фев 10, 2008 18:37    Заглавие: Отговорете с цитат

Наред е. Чувам го как цъка. Обаче работата е там, че аз се опитвам да паля с карбуратор директно на газ и въобще да не ползвам бензин защото ми излиза икономически неизгодно за малкото разтояние от 10км до работата ми. Ниската температура на горене на бензина не ми позволява бързо да върна смукача. Докато на газ това става далеч по бързо.
Фабрично имам ел.подгревател във всмукателния колектор който доста подобрява работата при запалване студен двигател.
Маслото е сменяно преди година и топлите картерни газове оказват благоприятно въздействие върху топлинното разширение на газта при студен двигател.
Пренастроих времето за стартово дозиране преди запалване и сега пали идеално.
Но не може да поддържа обороти без да пренасити с гориво, ако не задържа педалана газта леко натиснат за около 3 мин. двигателят гасне, особено ако включа на къси в същото време.
Смятам че с тази шмекерия ще стане. Т.е. да подавам по-малко газ в началото. Пробвах го на ръка и времето за позагряване спада под 1 минута. Е сигурно още малко ще трябва.
Резултата е следния:
Ако се пренасища гориво-въздушната смес при стартиране двигателят, температурата от изгарянето се отнема от недоизгорялата газ и излиза през изпускателния колектор. И отзад вони на газ. И не може да вдигне бързо температура. Просто в момента газта ми излиза отзад докато загрее.
С още едив клапан на празния ход мисля че вече ще стане.
Върнете се в началото
galinves71
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пон Фев 11, 2008 18:16    Заглавие: Отговорете с цитат

много е сложно използването на газ в автомобилите и е желателно при такива по-сериозни проблеми да се правят диагностични прегледи, защото 1макар и не до толкова за нас проблематичен (става въпрос за не навреме сменен консуматив то билоа свещи или износени мембрани на изпаритела) може да ни доведе в яко задънена улица,на фона на ползата която извличаме от наличието на автомобил мисля че 20,30 лв могат да се пежалят за една диагностика,нека не забравяме че все пак това е пропан бутан! p.s. м/у другото за каква кола става въпрос?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PET3
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 21, 2008 14:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Свещите са нови газовото още годинка няма.
Колата е Фиат Типо 89 - карбуратор Weber двукамерен, което ще рече че паленето директно на газ е практически невъзможно ако газовата уредба няма към водния изпарител и допълнителен ел.подгревател.
Някои луди фенове си сложиха ел.турбо, други пък рязана подгряваща свещ от дизел и казано накратко ОК, ама след като има пренасищане с газ не мога ли просто да намаля притока на газ - и стана. Сега при студен двигател въздух влиза през камерата за празния ход, а газ - само през камерата за високи обороти. Смесването става във всмукателния колектор вместо в камерите на карбуратора, което е без значение щом не става дума за флуид увличан от въздушния поток - например бензин и доста вода от някои бензиностанции Very Happy Като се загрее двигатилят и върна смукача газ започва да влиза и в двете камери. Двигателя е като птичка.

Ще изчакам докато ми свърши гаранцията. Пък после ще правя нещото. Аз майстарите в сервиза едвам ги убедих да ми сложат втори ел.клапан за бензина който се връща от карбуратора към резервоора при вдигнат поплавък. Дори италианците са изографисали стрелка към резервоара, ама пусти майстори бяха ми запушили отвора и като ускорявах рязко на бензин от там хвърчеше и заливаше двигателя. Щях да се запаля. Аз им показвам, че фабрично трябва да е така, а те пак спорят че това на никоя кола не се прави. От майстори ми е дошло до гуша Smile
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Търсене на схеми, програми и документация - Service manual search Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети