| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 16:08 Заглавие: Кондензатори <-> батерии |
|
|
По логиката, че и двете натрупват енергия, какъв капацитет (ориентировъчно) ще се получи една батерийка 1,2V /1200mAh?
t=R.C- време за разряд на кондензатора
при U=1,2 V ; R=1,2 oma t=3600 s.
3600= 1,2 x C
C= 3600/1,2=3000 фарада......
не бъркам ли нещо? _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 16:41 Заглавие: |
|
|
| Ами не е странно да е огромен капацитета, все пак един голям електролит се разрежда за секунди. Ама не е същото като кондензатор, тук протичат хим. реакции и освен това напрежението при зареждане / разреждане не се изменя по експоненциален закон и не е равно на амплитудата на входното. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 16:49 Заглавие: |
|
|
| Електрически погледнато си получил съвсем реална стойност.Хубавото е че вече се произвеждат такива кондензатори и ще заменят някога акумолаторите. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 20:36 Заглавие: |
|
|
| Бъркаш и то доста ,разряда на кондензатора нека да е от 1.2 до 1.0 волта като на обикновеноа батерия тоест dU =0.2V Оттук при разряден ток 1,2A и T=1h=3600сек- по формулата dU=IxT/C като заместиш с 0,2V ,1,2mA и 3600s ще получиш C=1,2x3600/0.2 =21600 Фарада-дано да съм прав. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 20:57 Заглавие: |
|
|
| формулата Т=R*C дава времето за зареждане на кондензатора при условие че той се зарежда по линеен закон (с постоянен ток).... Но по законите на математиката и физиката той се зарежда по нелинеен(експоненциален закон)... Теоретично погледното един кондензатор се е заредил тогава когато напрегението му достигне приблизително 95% от захранващото. В този случаи Тзар=3*Т ... това според мен е правилната формула необходима за решаването на тази задача. |
|
|
 |
TIReX Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 23:37 Заглавие: |
|
|
В списанието на млад кондуктор някога 4етох за ултракондензатори по 15 фарада и само опита може да покаже каква батерия какъв кондензаторен еквивалент има! колкото и да изчислявате вероятността това което сте получили да е грешно е над 70%, защото в електрониката това което е по изчисление не е това което е на практика.... така че ако някои знае да каже откаде могат да се намерят от "новите" кондензатори в българия и изобщо внасят ли ги
Представете си акумулатора на колата - 2кила кондензатор  |
|
|
 |
bdz46 Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Яну 26, 2005 23:50 Заглавие: |
|
|
Какъв е пък този млад кондуктор?
В момента правя една инсталация с ~100 релета и много цифрови броячи. За кратковременни (няколко мин.)спирания на тока съм предвидил свързани паралелно 50 кондензатора 0.5F 16V, доста по удобно решение от батерии, понеже много рядко се случва да спира тока и обикновено е за по-малко от 5 мин. Обаче обема на подобно съоръжение е 20-30 пъти по-голям от подходяща за целта батерия и трудно ще бъдат изместени акумулаторите. Освен това кондензаторите се саморазреждат много по-бързо от акумулаторните батерии. |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Чет Яну 27, 2005 10:08 Заглавие: И все пак |
|
|
дотук всичко е вярно, признавам, макар и да съм готов да поспоря с ELP- все пак при разряд на кондензатора от 1,2 до 1 V е използвана 1/6 от енергията, натрупана в него, докато при батерията това е по- голямата част.
Всъщност за кондензатора енергия <-> напрежение не беше линейна зависимостта.....
Колеги, някой може ли да даде точна формула за енергията, натрупана в кондензатора и тази в батерията, за да се направи количествена оценка? _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
showMANiak Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 27, 2005 10:15 Заглавие: |
|
|
За кондензатора беше
W=U.U.C/2 [J]
ама за батерията....  _________________ Може и да бъркам..... |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Яну 27, 2005 10:43 Заглавие: |
|
|
В българия едва ли се внасят такива кондензатори,защото са съвсем нови разработки..А енергията на кондензатора я ползваш,докато ти работи устройството 0.5 волта например. ) днес видях с очите си PIC10F200 ...8 битов процесор в SOT23-6...падна ми капата...къде са стигнали хората,а ние още влакове взривяваме. |
|
|
 |
|