Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Факс през GSM

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pyce

МнениеПуснато на: Вто Фев 12, 2008 20:43    Заглавие: Факс през GSM Отговорете с цитат

Привет колеги!

Поставиха ми едно задание, в което мисля, че ще ми е нужна помощ. В една фирма има открити няколко телефонни линии на бтк, като една от тях се използва само и единствено за получаване на факсове, към линията има закачен факс апарат. Заданието е следното, да се измисли някакъв начин телефонната линия да се замени с мобилен телефон с цел закриване на откритата линия на бтк и спестяване на 20 лева разходи всеки месец за телефонна такса. Немога да измисля как да бъде изпълнено всичко това за да се получава факса на факс апарата.

Чувал съм, че има мобилни апарати с възможности за получаване на факс, гледах в интернет програмки за управление на различни модели мобилни апарати, като доколкото успях да си обясня, факса се получава в паметта на апарата и след това с помощта на кабел за връзка се прехвърля получения факс в компютър за преглед и разпечатка. Съгласен съм и на такова решение, моля дайте идеи за осъществяването на това задание, междувременно упорито продължавам да ровя из интернет за решение.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
iovo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Добрич

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 9:56    Заглавие: Отговорете с цитат

За сега мисля че като искат да спестят 20 лв. най удачно е да си закрият едната линия и да преместят факса на една от другите действащи.Като са в офиса на ръчен режим ще го карат - като излизат на автоматичен.
Иначе става много сложно ако искат да получават от всякъде факс.Представи си че от моя факс им пращам.Той е към БТК Ітака или иначе минава през БТК.Да речем намериш арарат със съответната програмка факс-модем или нещо такова и аз ти пращам 15 страници факс .отиват 10 мин. което на мен ще ми струва 7-8лв.
Другия вариант е с гейт но пак ще ти трябва линия на БТК-отпада.
Та така
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 13:47    Заглавие: Отговорете с цитат

iovo благодаря ти за идеята, но това решение не ме устройва. Категорично искат за закрият линията, за спестяване на такси, тъй като факса се използвал едва 5,6 пъти в месеца и е безсмислено да се плащат тези допълнителни разходи. Можеби, ако някой друг би могъл да сподели различна идея, ще му бъда много благодарен.
Върнете се в началото
bobykafe
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Сря Фев 13, 2008 22:09    Заглавие: Отговорете с цитат

iovo написа:
За сега мисля че като искат да спестят 20 лв. най удачно е да си закрият едната линия и да преместят факса на една от другите действащи.Като са в офиса на ръчен режим ще го карат - като излизат на автоматичен.
.........

Quantum прочете ли го внимателно? Всеки срещан от мен факс има бутон за приемане на факс..... Дори да си уговориш с готината секретарка отсреща rendezvous /ха дано така се пише Smile / след това можеш да натиснеш въпросния бутон и машината пуска факс сигнал! Само трябва да е на същата линия свързана Idea
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 8:35    Заглавие: Отговорете с цитат

Така, значи трябва да дооточня още някои неща, за да ме разберете защо нетрябва факса да е на линията от която се говори. Към линията, от която се говори има закачен и радиотелефон с обхват около 20`тина километра, всичко това се намира в една складова база на около 5 км от града и доста често се случва всеки от фирмата да е нядъке по задачи и да няма никой там, който да даде факс сигнал. Та именно затова ми възложиха тази задача. Ако фирмата имаше пари за секретарка, то едвали щеше да се "цигани" за едни 20 лева на месец.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 8:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам да има факс който да няма ръчен/автоматичен режим и да може да бъде настройван след кое позвъняване да се включи.
Ама ти си знаеш, де.
Нали обичаме да ни е сложно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 9:22    Заглавие: Отговорете с цитат

RC понякога нещата са по-сложни отколкото изглеждат. Радиотелефона има 5 отделни слушалки, когато звънне телефонът звънят и те и някой от петимата вдига, няма как да се разбере дали звъни някой, който иска да пусне факс или не. За това че има различни режими на настройка на факс машината съм съгласен но в случея не е удачно.
Междувременно намерих програмка за мобилен телефон имаща възможността да получава факсове, да ги запазва в паметта му, след което може да се прехвърли факса на компютър и то във формат jpg което напълно ме устройва, нещото, за което малко не съм сигурен е това, че пишеше че може да получава факсове CLASS 2 това не го разбирам?? има различни типове на предаване на данните по факс или?? А Ето и програмата http://www.softwaremarket.nokia.com/?action=productDetails&pID=553&pmsid=78&lang=en
Върнете се в началото
Quantum
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Фев 14, 2008 9:32    Заглавие: Отговорете с цитат

След минутки търсене в интернет открих какво е това fax class. Това е показател за бързината, с която процесора предава информация към факс модема при компютрите.

Class 1 fax devices do fax data transfer where the T.4/T.6 data compression and T.30 session management are performed by software on a controlling computer. This is described in ITU-T recommendation T.31.
Class 2 fax devices perform T.30 session management themselves, but the T.4/T.6 data compression is performed by software on a controlling computer. The relevant ITU-T recommendation is T.32.
Class 2.1 fax devices are referred to as "super G3"; they seem to be a little faster than the other 2 classes.
Class 3 fax devices are responsible for virtually the entire fax session, given little more than a phone number and the text to send (including ASCII to image rendering). These devices are not common.

Явно ще трябва да се експериментира, не става само с писане. В най-скоро време ще пробвам и ще пиша отново да кажа какво се е получило. Междувременно не отказвам други мнения и коментари по темата, с цел намиране на по-добро решение.
Върнете се в началото
dakiss
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Ямбол

МнениеПуснато на: Пет Фев 15, 2008 18:14    Заглавие: Отговорете с цитат

При такава сложна дилема и брой на факсовете Ви за месец както сам казваш, май ще е по-добре да давате номера на местната поща за приемане на факсове и да си ги получавате от тях, или на друга съседна фирма до Вас с факс ... а ако от тази фирма поискат само да си давате хартията ще сте на кяр наистина.

Аз лично няма да изпратя факс до мобилен номер, който не знам как ще ме "изцеди", освен ако факсове Ви изпращат заинтересовани клиенти за които парите няма да имат значение, за разлика от фирмата Ви. Wink
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети