|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pinoverde Гост
|
Пуснато на: Нед Фев 17, 2008 9:40 Заглавие: smesitel za anteni |
|
|
Имам 2 антени една за 1 и друга за 2 програма(UFH бтв). Как мога да смеся сигнала и да пусна по един кабел.Разстоянието до телевизора е оклоло 40м.
Пробвах с най евтините смесители(които нямат електроника) но не става.Програмите работят шумно и има смущения.
Ако има от някъде да се купи такова устройство на приемлива цена също е добре. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 17, 2008 10:16 Заглавие: |
|
|
При такова разстояние затихването в кабела е голямо, така че според мен, на теб ти трябва усилвател за всяка една от антените, т.е. два усилвателя чиито сигнали да се смесват и тогава да се насочат към кабела, а от там към телевизора.
Освен това е много по-добре усилвателите да са резонансни (настроени на съответния канал, който приемаш), а не универсални.
Продават се разни готови неща по магазините, но на мен ми мязат на долно качество китайски, като радиокасетофончетата със стикери 200W!, 400W! и т.н.
Не го познавам лично, но мога да ти намеря e-mail на спеца по антени Мирчо Табаков от София и той ще ти реши проблема. Виждал съм много качествени устройства
изработени от него, предполагам, че има готово решение за теб.
А дали ще е на приемлива цена? Не знам. |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 17, 2008 14:38 Заглавие: |
|
|
Вероятно наистина ти е слаб сигнала.Според мен направи си прост филтър като този който си купил само че го сложи в кутия от стар повреден сплитер за да използваш конекторите и самата кутия.След това си купуваш един широколентов китайски усилвател например с усилване 20 децибела и си готов.Не знам обаче колко ти е сигнала но при добри антени този усилвател би трябвало да ти стигне.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Цеков Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Фев 17, 2008 21:10 Заглавие: |
|
|
Ако смесителя внася затихване на сигнала,
то може да се използва превключвател на антените |
|
|
 |
pinoverde Гост
|
Пуснато на: Пон Фев 18, 2008 0:46 Заглавие: re |
|
|
Въпреки, че разстоянието е голямо телевизора работеше добре с едно устройство(смесител или съгласуващо у-во не знам как точно се казва) сложен на едната антена и от него излизаха 2 симетрични кабела - единият за антената за 1 програма а другият за втора. След една лятна буря картината и на двете програми се влоши. Качих се горе на покрива и видях, че устройството е почерняло. занесох го на един телевизионен техник и той ми каза, че е изгоряло най-вероятно от гръм и така е спасило телевизора ми(не знам дали е вярно това) Такива устройтва не се произвеждали вече в бг и нямало от къде да си купя.
Мисля, че навремето струваше 5 лв.
Първата програма работи на 11 канал а втората на 20 и някойси, ако това има значение. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 18, 2008 1:50 Заглавие: |
|
|
Най-добре ще бъде и 2-та кабела да отидат до телевизора. А ако искате, там смесвайте. Освен това ви трябва качествен кабел 75 ома-с твърдо жило и многожична оплетка и външен диаметър поне 8 мм. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 18, 2008 13:39 Заглавие: |
|
|
40 метра кабел си е много, дори да е работело преди, то за дециметровия обхват има затихване.
Не пишеш какви са антените, вероятно са яги с вибратори и там си имал това устройство за смесване, което всъщност има два балум трансформатора за съгласуване с антените и два филтъра за метров и дециметров обхват от изхода на които е имало един коаксиален кабел за телевизора. Такива устройства може и да се продават все още.
Най добре е да махнеш тези 2 антени и да сложиш една широколентова например логопериодична, тя директно се съгласува с коаксиален кабел и ТВ входа. Възможно е обаче в дециметровия обхват (БТВ където е) да няма добър сигнал поради по малкото и усилване.
Варианта да слагаш антенен усилвател има смисъл, ако същия се монтира непосредствено до антените, но пак стои въпроса с филтри за двете антени, пък и проблематично става захранването му по кабела (възможно е, но иска малко знания за реализацията му). |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 18, 2008 13:45 Заглавие: |
|
|
В Пулсатор продават хубави комбинирани антени (май полски бяха), усилвателят е на антената захранвеането върви по коаксиалния кабел. Ще ти излезе колкото втория кабел, за който те съветват и файда от него няма да има.
40 метра са си затихване и без усилвател при самата антена няма да мине, след като сега ти излизат със шум. Ползвай качествен кабел от този който ползват абелните телевизии, турският боклук, който се продава по магазините за нищо не става.
Като е на 11 и 24 канал вероятно е вр. Ботев. Старото ти устройство винаги може да се отремонтира, вероятно е влизала вода в него, смени сервиза. А по някои магазини все още могат да се намерят такива. Питай в Пасат. И пиши откъде си, няма да ти търся IP. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж
Последната промяна е направена от Филипов на Пон Фев 18, 2008 13:52; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Фев 18, 2008 13:45 Заглавие: |
|
|
Ако кабелът и антените са качествени, може и без усилвател! Имам опит с 30м кабел. Вс. е наред! _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
pamporov Опитен потребител

|
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|