| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 13:24 Заглавие: Електрожен - автоматично изключване |
|
|
| Някой може ли да ми даде идея за схема която автоматично да изключва електрожен когато електрода се отлепи от детайла и съответно автоматично да го включва отново, когато се допре електрода за заваряване. Електрожена има контакторче на първичната намотка което мисля да управлявам. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 17:34 Заглавие: |
|
|
Бутон на ръкохватката  |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 18:25 Заглавие: |
|
|
Това "контакторче" ще издържи ли първоначалния ток на електрожена при студен електрод? _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 18:43 Заглавие: |
|
|
Контакторчето е 60А и работи с електрожена вече 20г. без никакви проблеми. Както казах в началото той е свързан на първичната намотка.
При варианта за бутона трябват допълнителни кабели.
Идеята ми е за пускане на постоянен ток от малък токоизправител захранен преди контактора , през заваръчната верига включващ някакво постоянно токово реле управляващо контактора. Целта е при допиране на електрода са се затвори постояннотоковата верига съответно се включва и контактора и започва заваряването при отделяне на електрода се прекъсва постоянния ток и спира контактора.
В случая се чудя какво ще стане при паралелното включване на заваръчната верига и постояннотоковата верига и дали е възможно подобно смесване. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 19:22 Заглавие: |
|
|
Преди време имаше Български ел-жени с подобен,икономичен режим.
Дали бяха "Кракра",не помня... |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 19:58 Заглавие: |
|
|
| Ако някой знае как е реализирано иключването при тях, ще ми бъде много полезен. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 20:31 Заглавие: |
|
|
| Милен написа: | | Ако някой знае как е реализирано иключването при тях, ще ми бъде много полезен. |
По принцип,за да се включи контактора,той трябва да "усети",че има късо във вторичната верига/в момента на палене на дъгата,а и след като се е разпалила,да продължава да е включен,до отнемане на ръкохватката/.Във форума са се появявали професионалисти-заварчици.Може някой да даде жокера  |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 01, 2008 21:22 Заглавие: |
|
|
| Точно за това питам, как заваръчната дъга да стане ключ за постояннотоковото реле което включва контактора. |
|
|
 |
Minkov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 02, 2008 9:20 Заглавие: |
|
|
| Милен написа: | | Точно за това питам, как заваръчната дъга да стане ключ за постояннотоковото реле което включва контактора. |
Не заваръчната дъга, а едно "почукване" на електрода към "маса" е сигналът за старт.
Знам за такова устройство, но знам също, че не е проста работа. Има регистрирано изобретение за такова изключване.
Такова устройство е въвеждано в серийно производство, но доколкото знам, само за големи, трифазни електрожени. Има дежурно захранване само за тази автоматика. Следи се токът през електрода и ако има "късо", се подава и трифазно напрежение. Със следващото допиране на електрода се разпалва и заваръчната дъга. Трифазното напрежение се изключва 1-2 минути след последно направената заварка.
P.S. Прецени дали няма да е по-лесно с бутон на ръкохватката, както те съветва по-горе Петров. С бутона включваш контактора през таймер за 1-2 минути. Тогава може да допълниш схемата, като следиш тока по време на заваряване (чрез токов трасформатор, например) и този сигнал да презапуска таймера след всяка направена заварка. Така електрожена няма да се изключва в момет, в който заваряваш.[/b] |
|
|
 |
bobykafe Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2004 Мнения: 1325 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Мар 02, 2008 13:54 Заглавие: |
|
|
Всъщност всеки ток през вторичната намотка може да бъде сигнал за това. Примерно може да се направи като токов трансформатор спомагателната верига и при протичане на ток да се задейства релето. Естествено, трябва да се прецени тока през релето и т.н.Въпросът ми беше, че при студен електрод тока е доста по- голям, а в този режим контактора ще се включва под товар. _________________ Няма нищо по- унизително от това, да виждате идиоти, които успяват в начинания, в които сте се провалили
----------------
В този форум вече съм само на гости... |
|
|
 |
|