| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
advertbg_ Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 13:35 Заглавие: Въпрос за полеви транзистори и статично електричество |
|
|
До колкото си спомням от това, което съм учил полевите транзистори от типа КП303, КП350 и т.н. са особено чувствителни към статично електричество и трябва да се продават или във алуминиева упаковка или изводите им да са омотани.Наскоро ми се наложи да работя с такива зверове.Навремето нямаше такива неща по магазините Та въпроса ми е следния - навсякъде ги продават в насипно състояние - няма нито фолио, нито някакъв намек за защита. Все пак пробвах да си ги запоя, както съм учил навремето... но нямаше резултат...
Дали аз бъркам някъде или просто се продават вече дефектни и вероятно върнати транзистори...? Как мислите?
P.S. Ако има някой, който се е сблъсквал с такива проблеми, моля подскажете ми откъде си набавяте елементите или някой аналог на КП103,КП303, КП350, който няма да е толкова чувствителен на статиката... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 13:55 Заглавие: |
|
|
Ами то имаше едни правила от сорта:поялника да е заземен.На ръката си посташ метална гривна-също заземена/нещо като "арестуван по собствена воля" /.Предварително окъсяваш изводите и тогава запояваш,освен ако не е вече късно,самия ти каза как ги продават.
След като ги запои,всичките ли дадоха фира.Опитай отново да окъсиш изводите им,както са си запоени/при изключено там захранване/,пък може да е оцелял някой...
Ако не,търси заместители/с предпазен ценер вътре/. |
|
|
 |
fonev_tv Опитен потребител

Регистриран на: 22 Мар 2006 Мнения: 742 Местожителство: СОФИЯ ул.Макгахан 11
|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 15:47 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | Ами то имаше едни правила от сорта:поялника да е заземен.На ръката си посташ метална гривна-също заземена/нещо като "арестуван по собствена воля" /.Предварително окъсяваш изводите и тогава запояваш,освен ако не е вече късно,самия ти каза как ги продават.
След като ги запои,всичките ли дадоха фира.Опитай отново да окъсиш изводите им,както са си запоени/при изключено там захранване/,пък може да е оцелял някой...
Ако не,търси заместители/с предпазен ценер вътре/. | Дрън дрън |
|
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 16:39 Заглавие: |
|
|
Не става ли просто преди да запояваш да щипнеш изводчетата с едно крокодилче и с едно кабелче до земята на контакта? _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |
advertbg_ Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 17:42 Заглавие: Хм мисля, че тук не се чете :lol: |
|
|
Аз правилата горе-долу си ги знам и си ги спазвам...Според мен проблема не е възникнал в процеса на запояването, а транзисторите са си дефектни още от магазина... Интересува ме дали наистина търговците не са наясно какво продават или как трябва да се работи и съхранява това което и без това продават прескъпо? Дали тези полеви транзистори по принцип си се продават в такъв вид или просто при мен попадат използвани дефектни и вероятно върнати в магазините бройки? Жалко, че тези транзистори не се тестват лесно като биполярните, че ми иде с уреда да тръгвам по магазините  |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 18:01 Заглавие: |
|
|
Специални мерки изискват само тези с изолиран гейт, които нямат вътрешни предпазни ценери. BF96x, BG98x имат. От изброените май само КП350 са такива. Тези пък с p-n преход като КП103, КП303 са точно като обикновените транзистори. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 19:07 Заглавие: |
|
|
| fonev_tv написа: | | helios написа: | Ами то имаше едни правила от сорта:поялника да е заземен.На ръката си посташ метална гривна-също заземена/нещо като "арестуван по собствена воля" /.Предварително окъсяваш изводите и тогава запояваш,освен ако не е вече късно,самия ти каза как ги продават.
Ако не,търси заместители/с предпазен ценер вътре/. | Дрън дрън |
Аз говорех по принцип и цитирах по памет писания на старите майстори.Не визирам определен тип а по-скоро тези с изолиран гейт.
А ти какво предлагаш-ГОСПОДИН ДРЪН,ДРЪН?!  |
|
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 20:11 Заглавие: |
|
|
Няма да навреди ако при работа с полеви транзистори спазваш елементарни мерки за предпазване от статично електричество( особено ако носиш дрехи от изкуствени материи).Аз правя следното:
Щипвам с едно крокодилче винтчето което фиксира човката на руския ми поялник, слагам една саморъчно направена от оплетка гривна ( преди време си купих готова от Конрад за няколко лева ) и двата кабела свързвам кък масата на платката.Така изравнявам потенциала между мен, поялника и платката.Преди се свързвах и към зануляването на контакта...
Чесно казано, много пъти съм запоявал полеви т-ри и без тези мерки и не са ми горяли.Става въпрос точно за руски т-ри от най-разпространените серии.
По важен е въпроса как да разбереш дали транзистора е здрав или повреден?За целта си правя елементарна схемичка с тример на гейта и резисторче на дрейна и се старая да снема характеристиката на дрейновия ток от гейтовото напрежение.Не е нужна точност а да разбера дали дрейновия ток се регулира.
Всичко това което изписах може да се формулира с едно изречение:Провери схемата и режима на работа на транзисторите преди да се съмняваш в тяхната изправност! |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Мар 03, 2008 22:59 Заглавие: |
|
|
| Може да са прегрети при запояването. Иначе само MOS транзисторите (и то не всички) се страхуват от статично електричество. Обикновените полеви транзистори с преход - не. Обаче веички се страхуват от прегряване. |
|
|
 |
|