Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Ел.енергия от вятъра
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 31, 2005 14:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз не разбирам много от електротехника и от чисто техническата страна на въпроса за добив на енергия от възобновяеми източници...... обаче разбирам от екология. Не знам виждали ли сте турбините в Дания...... ако сте на ферибота в моерто и отивате на о-в Фюн виждате турбините.... 40 огромни турбини на постаменти в морето, гледката е невероятна. Не знам как е решено проблема с устойчивостта им на бури, обаче е факт, че са там от години. Турбини има и в почти всяка нива на сушата, обаче цялата история е подкрепена законово, нещо което с Бг са съжаления го няма. В националния си енергиен план от 1981!!!!! се предвижда до 2000г 10% от електроенергията да се добива от вятъра. Целта е постигната три години по-рано. През 1999 се поставя цел за 20% от енергията да е от възобновяеми източници до 2003, това е постигнато за сметка на вятърната енергия. Очаква се до 2030 35% от енергийните ресурси на Дания да бъдат задоволявани от възобновяеми източници (за съжаление дори датчаните забавят темпа напоследък....) Постигнаха си нивата договорени в прокола от Киото и затова забавят темпа. Все пак напредъка е огромен и субсидиран от държавата за сметка на големите енергийни лобита.
Върнете се в началото
stoyo
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Фев 01, 2005 9:45    Заглавие: Разновидност на пропелера Отговорете с цитат

Здравейте, бих искал да споделя с вас един по-различен и по моето скромно мнение, по-ефикасен вариант на пропелерната част на моя ветрогенератор.
Отдавна се занимаваме (аз и баща ми) с преобразуването на енергията на вятъра в електрическа. Първите ни опити бяха със 3 и 4 лопаткови витла, съответно флюгер отзад и т.н Проблемите се появиха много скоро и бяха съсздадени от невъзможността от точна балансировка (силни вибрации) на все по-големите размери на лопатите. Тогава ми попадна един брой на "Юный техник", където видях любопитна идея. Първата проба беше с разрязана наполовина кутия от бира Very Happy (дали, аджеба, това чудо е вярно), после пробвах с бидон, сега са изработени от дървени летви и поцинкована ламарина. Особено внимание обърнахме на лагероването. В момента използвам неизвестен по предназначение японски постояннотоков електродвигател U=12V , I=100 А, n=800 rpm. Редуктор няма, предавката е ремъчна. Баща ми направи две стъпално-конусовидни шайби и ремъка се прехвърля сам нагоре надолу по тях, регулирайки предавателното отношение - идеята взе от някаква вариаторна скоростна кутия на старо БМВ. Общо взето баща ми направи механичната част, а аз - електронната Cool . В момента използвам четири 165 Ah акумулатора и 400 литров воден резервоар. Понеже консумацията е изключително непостоянна - през седмицата ползват топла вода, хладилник, телевизор и осветление, а събота и неделя се събираме 3 семейства и консумацията скача доста - затова в началото на седмицата зареждам акумулаторите и после подгрявам водата.
Нямам фотоапарат да снимам установката, затова ви предлагам да я видите, както е показана в списанието http://jtdigest.narod.ru/kollection/vetro.htm
Установката е разположена на 2.7 метра над земята върху покрива на гараж. Къщата се намира на края на населеното място и вятъра е почти непрекъснат. Не сме имали проблеми дори при много силен вятър.
Надявам се да прочета и за опита на другите Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
soton
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Фев 08, 2005 20:23    Заглавие: за вятъра Отговорете с цитат

И аз съм навит да експериментирам - имам и с какво,само ми трябват
перките че те не се правят лесно!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла AIM Адрес
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: North-East Bulgaria

МнениеПуснато на: Чет Мар 24, 2005 13:36    Заглавие: Здравейте на всички Отговорете с цитат

Здравейте,

Аз съм от Добрич но понастоящем живея в село между Каварна и Балчик.
Та тук в Каврна има голяма ветро централа не знам колко електричество произвежда но знам едно , мой съсед преди години бе направил малък ветрогенератор и доколкото помня бе използвал динамо от трактор , беше споменал , че е пренавивал няколко пъти динамото заради експерименти с ниските обороти на въртене та той зареждаше акумулатор.

Аз лично живея на 30-40 метра от ръба на високо плато и тук ветровете за много силни , като посока си нямам и представа но като сила само ще спомена, че тази зима са изкъртили желязната ни порта доста солидно построена.

Мисля , че тези силни ветрове са константни през цялата година а зимата особено с много по-силни.

От няколко дни съм си посветил времето изцяло с проучване на технологията за ветрогенераторите и нека първо споделя няколко добри информационни източника :

http://www.pet.ie/generating_electricity/generatingeletricityprods.htm

http://www.otherpower.com/17page4.html

В европа или по скоро в източна европа тази технология е още в зародишно развитие затова и всички фирми които предлагат нещо тук е сравнително скъпо и непостижимо за средния българин.

Аз се задълбочих по тази тема от чисто практическа нужда, по скоро от безизходната ситуация в която попаднах, там където живея доскоро нямаше елктрификация ( вилна зона) и от скоро има и както е нормално за бг някой взе тази функциа по електрифициране от местното звено на НЕК и предлага ток за скромната сума от 1000 лв само за кабел с захранване и отделно се заплаща за ел. табло и всичко останало.

Леко нагло е и искането за месечна сума независимо дали има консумация на ток, причината е била "загуби на ток по трасето"...
Та всичко това оформя една огромна сума пари за нещо толкова общо достъпно в 21 век.

Практически погледнато , мисля че не толкова трудно постижимо да си изградя кула или приспособление на височина на което да поставя турбина + генератор.

Нека отбележа, може би повечето от вас знаят , но все пак , че височината е изискване не само за да се хванат по силните ветрови потоци но предимно за да се намали турбуленцията или завихрянето на вятъра предизвикано от околните сгради,.

Тази турбуленция, създава вибрации в турбината и увеличава натоварването на перките и целият апарат който е във въздуха, увеличава се нуждата от силна и здрава конструкция и използването на скъпи детайли които да издържат на натоварването и износването при нормалната си работа.

Без да съм правил някога каквото и да било съоръжение от този род мисля 4е т. н. кула или стълб за издигане на височина може да бъде създадено със скромни средства, можем да ползваме опита на други преди нас, използват се стоманени водопроводни тръби за стълбове или сглобяеми кули подобни на високоволтовите електропровосни стълбове които всички сме виждали.

За основа се ползва бетон в земята с формата на камбана , нешо вайно за отбелязване , преставете си камбанка или конус с по-пироката 4аст сочеща дълбоко в земята и тясна част на повърхността където са излети метални 4асти (болтове, и здрава "панта").
Ползват се и естествени материали голямо високо дърво Wink) например.

Кулата се издига на т.н. панта в бетонната основа и се фискрира с стоманени въжета от 4те посоки.

Мисля , че трудното да се направи е самият токо генератор, използвани са динама от различни автомобили и прочие но най-доброто си е специален генератор работещ при ниски обороти и не изискващ голяма сила на завъртане.

Лошото на автомобилните динама е че те са ефеткиви при високи обороти а това при вятъра е не гарантирано.

За направата на специален генератор на ток за ниски обороти са нужни : магнити, и дълъг меден проводник за изработване на намотките, нужен е и механизъм с лагери на който да се закрепят ротора и статора , стабилен и здрав за да издържи вибрациите и силата на перките или т.н. турбина.

За основа на това могат да се ползват готови елементи ( не съм сигурен за названието) - главина на автомобил , тя си има ос, стабилна е има дълъг живот има лагер има си дупки с болтовете където може да закрепим ротор и статор + витлата на турбината ...

Варианти мното , проблеми и решения също има достатъчно, не ми идва на ум обаче от къде може да се намерят достатъчно количество магнити с еднакъв размер и свойства, медният проводник мисля е лесно достъпен навсякъде.

Витлата на турбината също са нелека задача за изработка , там е важно якост и същевременно минимална маса.
Материали като , дърво , алуминий, фибростъкло и др. са популярни за тази цел.

Та прем мен лично стоят 3 въпроса :

От къде мога да намеря магнити около 40 броя с еднакъв размер (колкото кибритена кутийка например, по големият размер може да бъде коригиран или формата)?

Как и от какво да се изработят витлата (перките) на турбината, най популярна е формулата с 3 перки?

И не на последно место колко би струвало набавянето на по-горните?

Мисля , че в една дискусия ще се родят много полезни идеи и мого информация споделена с другите ще помогне за едно ефектовно крайно решение.
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Мар 24, 2005 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Бих те посъветвал да използваш генератор с външно възбуждане,има по висок КПД и се контролира напрежението.Това с постоянните магнити е много остарялао и неефективно.Просто трябва да направиш статора с три нмотки(или 6 всяка през другите две последователно)от някой стар асинхронен електромотор също ще свърши работа,но ротора е вече трудна работа трябва да е балансиран да има колектор и четки откъдето ще подаваш малко напрежение за възбуждане и после от там ще контролираш изходното напрежение в зависимост от оборотите.От статора ще се получи работното напрежение за съжаление с променлива честота (в зависимост от оборотите),но можеш да го трансформираш с обикновенни трансформатори и да го изправиш с диоди.Ротора трябва да е от колекторен мотор или пък ако си намериш цял колекторен мотор.А за турбината идеята от срязаните бидони много ми харесва и е лесна за домашно изпълнение,но трябва да се направят няколко ветрила и сигурно ще се наложи да се сменят през 2 години заради ултравиолетовото разрушаване на пластмасата.А перки като на фабричните не вярвам да може да се направят в домашни условия,най малкото заради специалните материали и после твърде сложната форма ,за да има смисъл от тях.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 25, 2005 11:45    Заглавие: Здравейте на всички Отговорете с цитат

Здравейте,

Благодаря за съвета но да призная и понятие си нямам за какво се пише в по-горният пост Wink) аз съм ветеринарен техник и икономист , но от по-сложна електроника се плаша Wink

Както и да е , днес прекарах доста време в търсене на магнити и открих само 1 фирма в бг да произвежда такива , фирмата е от Сф:
http://www.pramiz.com/pramizbg.html

Каня се да ги посетя утре за да видя какво предлагат и на какви цени?
Намерих доста фирми предлагащи NdFeB магнити но за съжаление цените ми се струват ужасно високи, просто това е бариера за повечето от ентусиастите.

По моя груба сметка с цените на една немска фирма за 35 магнита с размери малко по-малки от кибритебна кутия сте са нужни около 200 евро + меден проводник + другите компоненти доста скупо ще излезе изработката на 1 генератор, но нека не говоря много , бих желал да видя какво ще ми предложи бг фирмата.

Относно лопатките за самата турбина не мисля , че са толкова невъзможни за изработка спомнете си преди години колко много клубове имаше по авио и корабо и ракето моделизъм , мисля , че тези момчета знаят как да се направят няколко витла от фибростъкло, мисля 4е формулата с 3 дълги перки изисква те да са много здрави и дълги но ако те станат 6 би трябвало с наполовина по малки размери да се постигне същата ефективност, може и да не съм прав не знам.

Аз като си помисля има различни дъски от различни материали които са доста леки и много здрави , не знам от какво дърво но си спомням че съм работил с такива. имаха размери поне 1 м. дължина и поне 12 см. широчина.

Друг ? който ме гложди е как да се направи кула , по презумция аз нямам ток на обекта значи всичко трябва да я сглобяемо по някакъв начин, опитах да намеря в интернет и производител или дистрибутор на стоманени тръби с подходяща дължина и здравина , но нищо не открих, сетих се обаче , че скелетата по строежите се правят с тръби много подходящи , не би трябвало и да са много скъпи да се набавят дори и 2ра (88ма Wink) употреба та нека си кажа , че и това е постижимо.

Остават - перките за които ще разгледам днес из борсите за дървен материал и самият генератор ( меден проводник + магнити) , сега ми хрумна , че би могло да се ползва медта от стар ел. двигател , знам , че е трудно да се изнамери такъв и ще е игрчка да се вземат намотките , ако въобще е толкова лесно да се направи но това е само хрумване.

Друго интересно нещо е инвертора или по обикновеному трансформатора от евентолано 12 или 24 или 48 волта към 220 , как иначе ще си ползваме генерираното електричество, на мен лично ми трябва за осветление и за лаптоп , не съм специалист но си мисля , че ще нужна сериозна защита от пикове защото не ми се рискува вярно старото ми лаптопче или пък малката стерео уредба, днес попитах в един магазин за електроника и там ми предложиха надежден инвертор от 12 на 220 за скромната сума от 75 лв , хмм и при това той ще захранва само 1 устройство лаптоп, ТВ или стерео система .....

Би трябвало да има по евтино и ефективно решение, нали ?
Върнете се в началото
TIReX
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Мар 25, 2005 12:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Не те знам откаде си но на мен ако ми потрябват метални прътове, трансформатори или ел двигатели ходя при едни приятелчета дето имат пункт за узкупуване на цветни метали те ги събират, а не ги предават, за такива като мен. Желязото върви 0.6лв/кг а медта 3,5лв/кг при тях. Разбира се всичко е на черно затова може да се договориш и с някой работник за железа, на тях им ги дават за 0.3лв/кг.

Инвертора бих си го направил сам.Разгледай се бях пуснал една тема инвертор 12->220.Защото би ти излезнало не по-вече от 50 лева за мощност 2000Вт. Акумулатори недей си взима настаро че ще заминат рано рано.

и аз одобрявам идеята за бидона защото ми се струва да има най-голяма производителност, пак винаги може да използваш едно голямо и едно малко зъбно колело, свързани в схема за увеличаване на оборотите. Въртящият момент няма да ти е проблем щом духа постоянно, винаги може да сложиш по дълги перки или по-вече наброй.

Ами материали... мойте ги правих от ламарина ама се гъне и стана тежка конструкция, препоръчвам ти стъклотекстолит или друг вид фибростъкло!

Незнам обаче как ще решиш пролема с гръмотевици, светкавици и мълний, да не ти изгори инвертера по време на бурята
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Мар 25, 2005 12:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще лепиш магнити и това си е.За колекторния електродвигател за който ти говорех магнитното поле се създава от ротора и няма нужда от постоянни магнити,които са тежки и трудни за пробиване и лепене материали.А в ротора пускаш напрежение и ето ти магнити,както е и в автомобилните генератори.С перки от един метър имаш шанс да захраниш една лампичка от 5 вата.Трябва да са поне 5 метрови и като тежат по20-30 килограма(от дърво) смятай като се развъртят с 200-300 оборота в минута каква центробежна сила ще им въздейства...Ето сега ще ни преместят темата в последния раздел...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
BatGeorgeone
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Мар 26, 2005 9:30    Заглавие: Здравейте Отговорете с цитат

Хммм,

Днес ще се въздържа от коментари , довечера пътувам за София
Линукс Фестивал знаете как е краста Wink) и междудругото ще се срешна с май единствената фирма производител на постоянни магнити вчера по телефона мой познат е разпитал и много учтиво и изчерпателно за му отговорили на всички въпроси, дори са показали интерес и познания към нашите начинания, но нека не говоря предварително.

За гръмотевици не съм мислил , но знам едно в процеса на работата ще възникнат толкова много ? коиот никой не може да превиди но точно там е тръпката в решаването им Wink)) има хиляди НО'та ....

Мисля да започна с малък модел на това което искам да направя, съжелявам но не мога да се сдържа , нека само отбележа , че силата на вятъра в региона е колосална и съм обеден , че с по-къси перки но повече на брой ще се компенсира липсата на здравина в тях мисля да се спра на 4 витла , по лесно ми се струва ще бъде центрирането им и изработката а и имам няккаква идея как да укрепя контрукцията им без да я утежня, нека започна работа по проекта и ще пратя снимки .

Засега това е.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Мар 26, 2005 12:03    Заглавие: Interesno subitie Отговорете с цитат

http://www.energie-server.de/bulgaria/engl/
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4 ... 15, 16, 17  Следваща
Страница 3 от 17

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети