| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 10:02 Заглавие: MP3 плеър за кола, изкривяване на басите |
|
|
Имам MP3 плеър за кола (някаква китайче) който възпроизвежда МР3-ки от флашка, същевременно НЧ сигнал се моздулира с FM трансмитер и се приема от радиото в УКВ обхвата. Но проблема е че басите нещо кривят, направо на моменти говорителите издават много неприятен НЧ звук, като че ли мебраните ще изхвърчат. Дори да отнема басите от еквалайзера на радиото ефекта е пак налице макар и с намалена амплитуда.
Не виждам начин как да се избегне този неприятен ефект, ако аналоговия сигнал се подава с изкривявания на модулатора то май оправяне няма.
Дали пък сигнала не е прекалено силен и дали да не намаля излъчването чрез корекция в предавателната антенка ?
Или има друг по ефективен начин ?
Моля за мнения. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
gakal Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 12:07 Заглавие: |
|
|
| Ако "китайчето" дава възможност - намали девиацията на излъчвания сигнал. |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 12:41 Заглавие: |
|
|
Съмнявам се че звуците са с изкривявания.По-скоро сигнала стига премодулиран до касетофонаНай-разумно ми звучи друг трансмитер.За да си сигурен пробвай с друг МР3 плейър,има теоретична вероятност дори с друг касетофон(друга марка>различна чувствителност на тунера>различни елементи за обработка на сигнала>различен софтуер) да не се държи така.А това с девиацията не го разбрах. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 12:59 Заглавие: |
|
|
| gakal написа: | | Ако "китайчето" дава възможност - намали девиацията на излъчвания сигнал. |
Едва ли има такава възможност.
А иначе радио-СД_то е марково Kenwood с много добро качество на възпроизвеждания сигнал от радиото и СД, така че тям няма съмнение.
Все пак си мисля, че причината е прекалено силния сигнал, антената на колата е точно над МР3 плеъра на 60 см. Освен това като сравня силата на звучене при МР3 плеъра и този от СД например, при еднакво ниво на усилване, то от плейъра сигнала е доста по силен. Ще отдалеча плеъра да видя за ефекта.
Ако има ефект ще резна придавателната антенка на плеъара. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 14:29 Заглавие: |
|
|
Висока девиация - идва много силен сигнал от плеъра в модулатора, получава се премодулиран сигнал и оттам изкривяванията. Намалете нивото на НЧ сигнала от плеъра. А с отдалечаване или "резване" на антената единствено може да влошите качеството. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 15:03 Заглавие: |
|
|
1.Не съм чувал за МР3 плейър с възможност за регулиране не девиацията.
2.Може би говориш за НИВО на входно/изходния сигнал.
3.В тази техника под 'девиация' се разбира честотна девиация-демек отделянето на основния сигнал от подносещата съставна при определена честота.Каква е връзката с изходното НИВО на плейъра?Аз това не го разбирам.Щот съм прост мей би.А иначе си прав-ако намали изходното НИВО на звука има голяма вероятност да ЗАМАСКИРА ефекта.Но да променя честотна девиация или амплитудна модулация му трябват 2 живота четене.Хоуг. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 15:06 Заглавие: |
|
|
| Radko написа: | | Висока девиация - идва много силен сигнал от плеъра в модулатора, получава се премодулиран сигнал и оттам изкривяванията. Намалете нивото на НЧ сигнала от плеъра. А с отдалечаване или "резване" на антената единствено може да влошите качеството. |
Разбирам, ма това как ще стане ?
това цялото животно е едно цяло, демек плеър+FM модулатор на обща платка. Е има 2 платки на едната е боднат USB слота за флашката и има една ИС с много крачета пък и други чаркове, другата е по малка с кварц и пак ИС (там май е предавателя, може и модулатора).
Ще го разгледам да не би да има някое тримерче, ама не вярвам, иначе без схема няма как да се проследи сигнала за да го огранича.
То и не пише каква марка е (бе каква марка на китайско изделие ?)
Аха сега си спомних, то има и жак за външен аудио сигнал, ако го проследя трябва да отива в този модулатор, тям някъде.......ще видя подробно.
Мерси на отзовалите се. |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 15:21 Заглавие: |
|
|
| мармот написа: | 1.Не съм чувал за МР3 плейър с възможност за регулиране не девиацията.
|
Ами девиацията на ВЧ сигнала зависи от нивото на входния НЧ сигнал в модулатора.
Но има и още нещо, в FM излъчванията за намаляване нивото на шумовете се използва преемфазис (повдигане на високите честоти) в предавателя и деемфазис (обратно подтискане на високите честоти) в приемника, и това е регламентирано със стандарт. И ако в модулатора сигналът не е с предварително повдигнати до необходимото високи честоти, то в приемника се получава сигнал с доста по-високо ниво на ниските честоти, а оттам може да идват и изкривяванията. _________________ skype: radko56 |
|
|
 |
мармот Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 15:43 Заглавие: |
|
|
Ъхъ.Не мога да не се съглася с теб.Въпросът е че едно е ниво по амплитуда,а друго-пиковите стойности на 'съставните' на звука(които естествено нарастват с нарастване на нивото).Затова употребявам 'замаскира'.Аз не коментирам дали знаеш или не,личи си че знаеш.А става въпрос за това че като чуя два-три пъти думата девиация и ми избива пяна на устата,че и черния дроб се обажда.Сега очаквам и да му бъде дадено коректно и технически издържано решение на проблема му въз основа на схемотехниката на въпросното изделие(настройки,корекции,промяна стойности на елементи).Така че да работи без премодулиране и на високи нива на сигнала.Че само с повтаряне на девиация,девиация,девиация,мамка му заболя ме главата,няма да стане. _________________ Ремонт на лаптопи
Зарядни за лаптоп
Последната промяна е направена от мармот на Вто Мар 18, 2008 15:54; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Radko Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 18, 2008 15:46 Заглавие: |
|
|
 _________________ skype: radko56 |
|