| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Iv4o_M Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 0:01 Заглавие: |
|
|
Да колега сигурен сам, че си прав. Първо искам да ти благодаря за времето, което отделяш. Проблема е наистина някаде по схемата, но транзисторите не съм ги сменял аз. А някои преди мен. Опитах да намеря схема но само някакви кажи речи аналози на тази. Имам друго питане. Значи да започна от самото начало на този усилвател. При вземането на усилвателя свирил само 1-ния канал. Т.е. той свирел добре а другия много лошо. При изгаряне на тонколона гори и другия канал (това е обяснението което ми дадоха). След като отворих усилвателя този канал дето свирил зле беше с KD607 и KD617 & BD140 и BD139. А другия беше с KD607 и KD617 & A794 иC1567. Да не идва от там проблема. Просто имах в наличност BD-та и ги монтирах. Обаче тези 7в не са ли проблем? да не е някой делител на напрежение?
П.С. Сорка на модератора. Неразбрах само за "Quote".
Модерирано от RC
Явно си го разбрал, след като си се възползвал от другия бутон "PostReply", а не с пълен цитат("Quote") на мнението на "колегата" на което отговаряш. _________________ Iv4o_M
Последната промяна е направена от Iv4o_M на Сря Мар 19, 2008 7:25; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
nepamami Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2008 0:20 Заглавие: усилвател |
|
|
Това напрежение е сериозен проблем. Проверете откъде идва. Там трябва да има около 0,6 волта. Сравнете напреженията на работещия канал с тези на неработещия и ще намерите проблема. При тези 7 волта
има вероятност този транзистор да е изгорял. Успех. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 16:58 Заглавие: |
|
|
Проблема е, че няма работещт канал. Единия канал този със 7-те волта на слушалки добре звучи на изхода. При включване на тонколона умира. Обаче премерих резисторите на 2-та канала като ги сравнявам. Другия канал пък е много лошо от страна на басс-а някак си го няма дори и на слушалки. Но при него напреженията са добре. Взех други дривери и ще ги сменя тези обаче искам друго да попитам. Тъй като целия канал съм го премерил само 1 тример не съм. Възможно ли е и той някаде да прави проблеми. _________________ Iv4o_M |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 21:05 Заглавие: усилвател |
|
|
Усилвашелят трябва да се настрои. Малко се откъснах от тези неща.
Добре е на входа да се подаде синусоидално или правоъгълно напрежение, не си спомням за амплитуда и честота и с осцилоскоп да се
мери на изхода на усилвателя. Не трябва да има изкривявания на сигнала. С тримера той се настройва така, че да се съберат двете му
половини в една точка. Добре е да се пусне такъв сигнал и да се види с осцилоскоп как минава през отделните стъпала на канала. Ако нямате такъв генератор, може да се направи с една ТТЛ интегрална схема и кондензатор. Ще поровя в моите книжа и ще напиша нещо по-подробно,
ако това не е достатъчно. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 21:18 Заглавие: |
|
|
Колега найстина не разполагам с осцилоскоп и ако може да ми кажеш малко повече как да го направя с TTL-ла. Ще почакам повече информация по темата. Иначе мисля тази вечер да продалжа с търсенето на схема. _________________ Iv4o_M |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 21, 2008 22:23 Заглавие: усилвател |
|
|
Схемата с ТТЛ върви в комплект с осцилоскоп, но при тази ситуация
опитайте да мерите токовете на транзисторите без сигнал на входа.
Така наречените токове на покой на базите и колекторите. Започнете от крайните транзистори.Записвайте данните някъде, за да може да ги сравнявате. Резултатите трябва да са в мА. Дано някъде има фрапиращи данни.Ако не е много сложно опитайте да свалите схемата от платката. Тогава ще е много по-лесно за работа. Възможно е транзисторите, които сте запоил да са ментаци. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 22, 2008 12:01 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | Дано някъде има фрапиращи данни. |
То за мен фрапиращи са и KD607 и BD тата във усилвател Kenwood ,най вероятна без схема и осцилограф няма да се справите колега ! Наскоро правих един от тази марка ,с осцилографа веднага се хвана изкривен сигнал на входа на едното крайно стъпало и оттам повреден чип от входните мултиплексори /комутатори ако щете / Смених чипа и всичко тръгна ,без схема ,само с дейташитите на чиповете ,но с осцилоскоп !
Между впрочем как nepamami си представя меренето на токовете на покой ,ако смятате да прекъсвате веригите на транзисторите може да получите при най малкото невнимание хубави фойерверки. Предполагам че може да е имал в предвид измерването на работните напрежения на изводите на транзисторите ,това е доста по-безопасно. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 23, 2008 8:51 Заглавие: |
|
|
Усилвателчето не е лошо ,и ако още го бориш намерих схема на 6150 ,като гледам крайното стъпало е със същите входни транзистори 2SA921 ,но драйверите и изходните са 2SC1567 /2SA794 и 2SA960/2SC2260. Ще туря схемата във файлообменника . Ето линка
http://www.eserviceinfo.com/download.php?fileid=35289 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Мар 23, 2008 10:42 Заглавие: |
|
|
Няма да се предам. Докато не засвири като хората ако трябва ще го сменя пак цялото. Не се отказвам лесно. Мерси много за схемата. Ще я разгледам днес. _________________ Iv4o_M |
|
|
 |
borko 30 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 23, 2008 12:03 Заглавие: |
|
|
В нета ги дават че 6100 и 6150 са с една и съща схема така че вече си намерил схемата  |
|
|
 |
|