Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Изработване на любителски ветромер (анемометър)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
nikos
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Мар 22, 2008 21:36    Заглавие: Изработване на любителски ветромер (анемометър) Отговорете с цитат

Здравейте! От една седмица в галавата ми се върти само идеята за направата на анемометър ( идеята възника от едно упражнение по Механика на флуидите, в което ги разглеждахме). Видях, че има няколко вида, които измерват вятъра по различни начини. Видът, на който се спрях е механичен (чашков ,крилчат или турбинен). На кратко какво представлява идеята ми като на теория. Мисля да използвам генерираната от вятъра енергия. Както знаем един двигател на псотоянен ток работи в два режима - генераторен и двигателен. Примерно взимам едно вентилаторче от компютър и при преминаване на вятъра през него да го завърти и да генерира определено напрежение. И така някак си трябва да се изведе връзката при 3 V вятъра е 2.5 m/s (примерно).
Ще се радвам да чуя вашите мнения - препоръки, критики и тн. Ако някой се е сблъсквал с този проблем нека пише Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Flancer
Гост

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 1:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами ти си си го описал най - простият вариант , друг вариант е да мериш налягането на вятъра , а не скоростта (най - просто с една пластина на рамото на променлив резистор , става супер Wink , колкото по-силно духа , толкова повече се отклонява пластината) , абе при който и да е вариант , най големия проблем е как да го калибрираш за ниски скорости на вятъра , за високи и в автомобил става , даваш газ и пишеш съпротивление - скорост , или напрежение - скорост , можеш да си изведеш някаква функция за ниски скорости даже. Индикатор - пак много варианти - от светодидна стълбичка , стрелкови уреди , стар цифров уред с нова кутийка, нещо друго? Smile
Върнете се в началото
nikos
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 14:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре ,а това калиброване как точно трябва да стане. Смисъл слагам го на някаква ос на 1м над колата примерно и при 20 км/час това значи ли че вятъра е 20 км/час (би трябвало при безветрено време да се прави, за да няма отклонения). Също така колата при по-високи скорости се образува завихряне на въздуха (при обтичане на колата с въздух) и то няма ли са повлиаее ?
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 15:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно вентилаторче от компютър не мисля ,че е най подходящото за целта ,те имат вътре електроника и едва ли ще се получи ЕДН на клемите при въртене . Второ трябва да се взима предвид и посоката на вятъра -пластина накъде ще се огъва ,хората са го измислили ,не си ли виждал анемометрите с въртящи се чашки -работят независимо от посоката на вятъра ,в краен случай вентилатор с вертикална планка на въртяща се ос ,за да стои по посоката на вятъра. Само не ми стана ясно от втория ти пост -скорост на вятър ли ще мериш или на кола посредством въздушния поток ,я уточни !
Върнете се в началото
joda
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 21:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Колкото по-тежка и тромава е механиката толкова по трудно и неточно ще мериш малки скорости (примерно под 5км/час). Ако искаш да направиш нещо което наистина да върши работа става само с магнитче (примерно от стъпков за флопи) и датчик на хол + малко (или много) електроника.
nikos
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 23:11    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP написа:
Точно вентилаторче от компютър не мисля ,че е най подходящото за целта ,те имат вътре електроника и едва ли ще се получи ЕДН на клемите при въртене

Значи на вентилаторчето на клемите му при подаване на въздушна струя (това от уста) отчита 3-4 V на мултицета. Аз съм измислил самото вентилаторче да е на лагерувана ос, за да може като се сложи една широка планка зад него да може тя да дейтсва като крило и да го направлява за посоката на вятъра. Иначе колата се използва за калиброване на "измервателния уред". Трябва от някъде да разбера връзката между Волтове и Скорост на вятъра, която трябва да е линейна функция иначе трябва много по-сложни изчисления.

Последната промяна е направена от nikos на Вто Мар 25, 2008 16:46; мнението е било променяно общо 3 пъти
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 23:23    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно ,дори и да дава напрежение не знам дали вследствие на вградената електроника зависимостта няма да е силно нелинейна -пробвай!
Върнете се в началото
nikos
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 23:24    Заглавие: Отговорете с цитат

Ми самата конструкция няма да е много тежка, но се появява проблема, че при много малки стойности на вятъра той няма как да завърти вентилаторчето докато чашковия механизъм е чувствителен към много малки стойности на вятъра.
В самите компютърни вентилатрочета не се ли използва датчик на Хол, за да се разберат оборотите на перката (тези вентилаторчета с три кабелчета) ?
Дойде ми по-добра идея: Мисля да направя три или повече чашки на една ос (полусфери), която да съвпада с оста на въртене на перката на вентилатора. Така хем ще може да отчита малки стойности на вятъра хем ще мога да използвам на готово вентилаторчето!

Последната промяна е направена от nikos на Вто Мар 25, 2008 16:49; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 23:29    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледай това Smile http://www.otherpower.com/anemometer.html Не изкарва напрежение, но все пак .. А и повечето анемометри изкарват импулси(честота в зависимост с каква скорост се върти).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
nikos
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Пон Мар 24, 2008 23:38    Заглавие: Отговорете с цитат

Разгледах го, преди 2 дена. Се пак мерси. А дали ще е трудно и данните да се вкарват в компютър ?

Последната промяна е направена от nikos на Вто Мар 25, 2008 16:51; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети