|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 10:05 Заглавие: Цифров амперметър |
|
|
Здравейте,
Интересувам се дали някъде има готови амперметри, или някакви прости схеми как да се направи такъв, който да връща някакви стойности при преминаване на определен ток. Дали ще променя съпротивление, или ще връща напрежение не е толкова важно, макар, че второто е желателно.
Примерно както температурния датчик ЛМ335 връща напрежение, което е 10мВ за всеки келвин.
Имам устройство, което измерва величини от 0 до 3,3В и ги преобразува в битово число, което после мога да следя отдалечено през SNMP.
Напрежението, което ползвам е в рамките на 90В=, като тока е максимум 5А.
Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 10:22 Заглавие: |
|
|
Това нещо за измерване от разтояние ли ти трябва?
Ако става дума само за цифров Амперметър има и по лесен начин с интегрални схеми: ICL 7107 която управлява LED-индикация и ICL 7106 която е за LCD индикация. Друг вариант е да опиташ с резистор, на който да му с мериш пада и така може да се получи това: "който да връща някакви стойности при преминаване на определен ток".Колкото по голям ток толкова по-голямо напрежение ще имаш върху краищата на резистора. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 10:32 Заглавие: |
|
|
Ами да, за отдалечен мониторинг е. LED индикация не ми върши работа.
Това със резистора не е лошо като идея, но ще трябва да е бая як резистор май, защото мощноста достига и до 250W понякога. Освен това уреда, с който ще се замерва има обхват от 0 до 3,3В. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 10:48 Заглавие: |
|
|
То както и да се прави трябва да има шунт последователно във веригата освен ако не са ампер клещи. По мой сметки при ток 5А за да имаш паралелно на съпротивлението 3,3V съпротивлението му е 0,66 ома. Мощността която ще отделя резистора е I^2*R = 17W. Ако трябва да се поиграе за да се съгласува това напрежение със твоето устройство може да се по промени стойността на резистора но едва ли ще се наложи да расейва толкова голяма мощност която си написал. _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 10:54 Заглавие: |
|
|
Ще видя дали мога да намеря подобен резистор, или някакъв реостат, с който да си направя калибрирането Мерси за идеята, дано се получи, ще пиша резултати тези дни.
Ако някой има и други идеи съм отворен за предложения  |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 13:16 Заглавие: |
|
|
| Не е необходимо да гониш 0-3V още от шунта. Вземаш шунта от някой повреден прибор, те са нискоомни и обикновено до 10А, после си слагаш операционен усилвател да ти формира сигнала, какъвто ти е необходим. Потърси във форума - имаше тема със схеми на мултимери - директно ще копираш частта от схемата, която ти трябва. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 15:00 Заглавие: |
|
|
| мульо написа: | | Не е необходимо да гониш 0-3V още от шунта. Вземаш шунта от някой повреден прибор, те са нискоомни и обикновено до 10А, после си слагаш операционен усилвател да ти формира сигнала, какъвто ти е необходим. Потърси във форума - имаше тема със схеми на мултимери - директно ще копираш частта от схемата, която ти трябва. |
Да и така ще стане. Освен схемите на фабричните уреди може да погледнеш и схемата: Регулируем лабораторен захранващ блок 0 - 40V, 0 - 5A на МладКонструктор брой 1 от 2001 година. Която може да видиш тък:
http://www.constructor.bg/mk/ _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
|
|
 |
Jacket Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 16:37 Заглавие: |
|
|
Значи аз не търся кой знае каква точност на измерването. Отклонения в рамките на 0,2А са допустими, на мен ми трябва най-вече да следя "тренда" на захранващите устройства, които ще следя, защото евентуално падане на тока с 0,5А, за мен ще означава, че компонентите, които се захранват от дадената точка имат някакъв проблем. Това, което търся е максимална опростеност на схемата. Това с шунта и замерването на напрежението между краищата му ми харесва като идея. Днес го пробвах, но единствения горе-долу подходящ резистор в "Пулсатор" беше 0,56Ом на 9W. За около минута се понагря доста при около 1,8А ток през него. Тогава показваше горе-долу 1,1V, но ми направи впечатление, че при понижаване на тока, пада на напрежението между крачетата на резистора не е линейно, или поне така ми се стори.
Схемата ми трябва да е проста и защото ще я прилагам на доста места.
От къде мога да намеря такъв резистор 0,66Ома и 17W? |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 28, 2008 16:56 Заглавие: |
|
|
Няма как да не е линено,ако закона на Ом важи още на тая планета.
Що не пробваш с 2-3-4 резистора в паралел от най-голямата мощност там която има в магазина по на 1-2ома.
Там квито има нали. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|