| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 9:49 Заглавие: Смяна потенциометри усилвател |
|
|
Здравейте имам усилвател вега 10У-120С и искам да му смена четирите потенциометъра три от тях са балансни нисики високи честоти и лява или дясна колона и един които е засилата на звука искам да попитам от къде в софия мога да намера за него потенциометри аз го отворих и видях какво пише върху тях но ми се виждат доста стари и мисля че едва ли ще намера с какво мога да ги заменя.
П.П.
Потенциометрите на балансните пише k8908 /A0.25 33KM / СП3-33-22
на другия пише СП3-33-23/ВО.125(немога да разбера дали има разстояние между тези цифри)47КМ / 8910
Ще ми ги сменя един приятел обаче ми каза да отвора да вида какви са и да ги купа.
Благодаря предварително
ПОЗДРАВИ |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 9:59 Заглавие: |
|
|
По принцип този на усилването е логаритмичен а тези на корекциите са линейни. Стойностите при теб са съответно 47 и 33 килоома.  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg
Последната промяна е направена от sacho на Чет Апр 03, 2008 10:00; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 10:00 Заглавие: |
|
|
| а някаква мощност или нещо такова незнам какви са им параметрите че да знам какво да кажа в магазина |
|
|
 |
sacho Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 10:03 Заглавие: |
|
|
Няма друго важно нещо освен това.Но от тук нататък идва сложното.Габарити, дебелина на оста, начин на закрепване .Вегата е гаден усилвател и вътре е много нагъчкано така че ...  _________________ СЕРВИЗ ЗОРА - ПЛЕВЕН
www.sacho5.alle.bg |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 10:19 Заглавие: |
|
|
значи колега до колкото съм разбрал отивам в магазина и казвам един логартимичен и три линейни и им казвам стойностите и по възможност да са с такива габарити като тези. Ще е перфектно. Благодаря
ПОЗДРАВИ |
|
|
 |
интермаш Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 11:45 Заглавие: Добър съвет |
|
|
Най-добре е въобще да не демонтираш оригиналните потенциометри.
Как трябва да постъпиш - отиваш в аптеката и си купуваш едно шишенце - десетина двадесет милилитра - ТЕЧЕН ГЛИЦЕРИН и една малка спринцовка с игла по-възможност с най-голям отвор.
В къщи пълниш спринцовката с течния глицерин и впръскваш в потенциометрите (през някой техен отвор), въртейки ги.
С това ремонта им приключва!
Ако потенциометрите нямат някакъв отвор,
- демонтираш потенциометъра само механично (и дори частично), откопчаваш му дънната ламаринка и го промиваш с течния глицерин. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 16:11 Заглавие: |
|
|
| aз искам да ги сменя защото пръщат или по точно един от тях пращи много и още един също но доста по малко??? а така с течния глицерин мога ли да повредя платката или нещо друго смисъл без да ги демонтирам от платката |
|
|
 |
tchav Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 17:04 Заглавие: Re: Смяна потенциометри усилвател |
|
|
| Anonymous написа: | | Ще ми ги сменя един приятел обаче ми каза да отвора да вида какви са и да ги купа. |
Да ти имам приятеля, щом не иска да ти ги почисти и те е оставил сам да ги купуваш. _________________ Сашо Чавдаров |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 17:24 Заглавие: |
|
|
| ако почистването се състои само в това да пръсна малко глицерин в тях и да ги развъртя ще си го направа сам но ме интерсува има ли риск за останалите части и платката |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 03, 2008 18:27 Заглавие: |
|
|
Глицерина няма да увреди платката и елементите,но по-добре вместо да се занимаваш със спринцовки и т.н.-иди си купи специализиран спрей за целта от магазините за електронни компоненти.Той си има и удължител-тънък накрайник за по-добро впръскване на недостъпни места.
Има един червен на Philips-390CCS или Kontox или къвто намериш...
Пръскането е най-добрия варинат за тебе.
Оригинални потенциометри със същите габаритни размери едва ли ще намериш,оттам на сетне ще е сумати механична доработка и играчка...
Ако не си "вързан в ръцете" и разбираш поне малко от електроника-не е особен проблем.
Все пак подмяната с нов е за препоръчване-със пръскане след известно време този който е пръщал-пак ще запръщи. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|